İzmir'de esnafın çöp tepkisi
İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Egemenlik Mahallesi'ndeki Ayakkabıcılar Sitesi esnafı, belediye temizlik ekiplerinin, mahalle aralarına girerek çöpleri toplamadığını ileri sürdü. Sitenin yanındaki boş alana büyük çöp konteynerleri koyan belediye, esnaftan atıkları buraya atmasını istedi. Çöplerin haftanın bir günü alındığını ileri süren site esnafı, atıkların her gün toplanmasını istiyor.
Egemenlik Mahallesi'ndeki Ayakkabıcılar Sitesi esnafı, çöplerinin haftanın her günü toplanmadığını, bu nedenle mahallede çöp dağları oluştuğunu ileri sürdü. Sitenin hemen yanında bulunan boş bir arazi üzerine konulan büyük çöp konteynerlerinin, atıkları depolamaya yetmediğini söyleyen esnaf, çöplerin bir gün değil, her gün alınmasını istedi. Site esnafından Hayrettin Yılmaz (60), "Burada yaşadığımız en büyük sorun çöp. Her taraf çöp yığını. Bulaşıcı bir hastalıktan korkuyoruz. Şikayet olunca gelip alıyorlar, sonra gelinmiyor. Bakılmıyor, ilgilenilmiyor. Senelerdir biz bu sorunu yaşıyoruz. Her köşe başında çöp var" dedi. Bir başka esnaf Refik Demirok (53) da "Belediye hiç ilgilenmiyor. 'Çöpleri mahalle dışına bırakın' diyor. Biz işimizi gücümüzü bırakarak çöpleri nereye götürelim? Yarın bu boş arazi kapandığında ne yapacağız? Mahalle araları komple çöp içerisinde. Biz temizlik ve çöp vergisini veriyoruz ama hizmet alamıyoruz" diye konuştu.
YANGIN TEHLİKESİ
Esnaftan Nuri Eti (41), mahalle içerisinde boş bir alan olduğunu ve esnafın çöplerini buraya attığını ancak mülk sahibinin araziye çöp atılmasını istemediğini belirterek, "Belediye ekipleri haftada bir kez gelip çöpleri topluyor. Burası da boş bir alan. Mülk sahibi çöp atmamızı istemiyor ama çöp atacak yerimiz olmadığı için atıyoruz. Mağduruz. Çöplerimiz çok birikiyor" dedi. Ömer Odabaşı (60) isimli esnaf da, "Bizim istediğimiz hizmet. Bizim oylarımızla belediye başkanı seçildi, geldi, oturdu koltuğa. Sonra ses seda yok" dedi. Daha önce belediye ekiplerinin kapı kapı dolaşarak çöpleri topladıklarını ancak esnaftan birinin bir temizlik görevlisi ile tartıştığını, bunun üzerine ekiplerin tek tek dolaşmadığını, haftanın bir günü çöplerin depolandığı alandan alındığını ileri süren Odabaşı, "Çöplerin toplandığı alanda elektrik trafosu var. Yangın çıksa bütün sanayi havaya uçacak" diye konuştu.
Görüntü Dökümü
-------------
- Mahalledeki çöplerden
- Mahalle aralarındaki çöplerden
- Çöplerin toplandığı büyük konteynerlerden görüntü
- Esnaf ile röp.
- Anons
- Genel ve detay görüntü
Haber: Umut KARAKOYUN-Kamera: Tekin GÜRBULAK/ İZMİR, (DHA)
==================
Renk cümbüşünü görmek için Tunceli'ye akın ettiler
Tunceli'nin Pülümür ilçesinde bulunan Salördek Ormanları, eşsiz sonbahar manzarasıyla turist akınına uğruyor.
Pülümür ve Nazımiye ilçeleri arasında kalan ve 'doğanın kalbi' olarak tanımlanan Salördek'teki ormanlarda, sonbaharda sarı, yeşil ve kırmızının tonlarıyla adeta renk cümbüşü yaşanıyor. Türkiye'nin en etkileyici sonbahar manzarasının yaşandığı yerden biri olan Salördek'teki ormanlarda görmek için hafta sonu yüzlerce turist, Tunceli'ye geldi. 2 hafta sürecek bu görsel şöleni görmek için kente yaklaşık 5 bin turistin gelmesi bekleniyor.
'BÖLGENİN GÜZELLİKLERİ UZUN YILLAR GEZİLİP GÖRÜLMEDİ'
Tunceli Dağcılık Kulübü de pazar günü Salördek'teki ormanlarda gezi etkinliği düzenledi. Etkinliğe katılanlar bir yandan piknik yaparken, diğer yandan da sarı, yeşil ve kırmızının tonlarıyla renk cümbüşünün yaşandığı manzaranın tadını doyasıya çıkardı. Kulüp yöneticisi Perihan Söylemez, Tunceli'ye son yıllarda ziyaretçi akını yaşandığını belirterek, "Salördek Ormanları sonbaharın bu aylarında muhteşem oluyor. Türkiye'de en güzel sonbahar güzelliği bu bölgede oluşuyor. Bizim dışımızda da birçok tur şirketi buraya gezi düzenliyor şu an. Bu mevsimde herkes Salördek'i görmek istiyor, yoğun talep var. Bölgenin güzellikleri uzun yıllar gezilip görülmedi. Şimdi huzurlu ortam ile birlikte bu geziler inanılmaz ilgi görüyor. Herkes buraya gelmeli bu muhteşem güzelliği yerinde izlemeli" dedi.
'YAKIN ZAMANDA BURAYA BÜYÜK BİR GEZİMİZ OLACAK'
İstanbul'dan gelen turizmci Hüseyin Elçi ise Pülümür Salördek ormanları gezi etkinliği planını hazırlamak için geldiğini ifade ederek, "İstanbul'da turizm şirketi sahibiyim. İstanbul'dan Tunceli'ye gelerek sonbahar manzarasını ve Salördek'teki bu renk şölenini canlı görmek isteyen çok fazla talep vardı. Ben de bugün keşif yapmak ve nasıl bir gezi düzenleyebilirim diyerek buraya geldim. Manzara inanılmaz güzel ve yakın zamanda buraya büyük bir gezimiz olacak insanlar bu bölgeleri uzun süre göremedi şimdi bu güzellikler rahatlıkla geziliyor. Bu yüzden biz turizmciler, Tunceli'ye olan turist ilgisinden son derece mutluyuz" diye konuştu.
Görüntü Dökümü
---------
Turist kafilesinin ormana gelişi
Turistlerin ormanda yaptığı yürüyüş
Salördek ormanlarında genel görüntüler
Şelaleden görüntü
Röportajlar
Genel ve detay görüntüler
GÖRÜNTÜ BOYUTU: 1.6 GB
Haber-Kamera: Ferit DEMİR/PÜLÜMÜR(Tunceli),(DHA)
===================
Beydağ kestanesine festivalli tanıtım
İzmir'in Beydağ ilçesinde düzenlenen 1'inci Kestane Festivali'nde, katılımcılara hem odun ateşi üzerinde, hem de fırında haşlanmış olarak toplam 500 kilogram kestane dağıtıldı.
Beydağ'da 1'inci Kestane Festivali Çomaklar Mahallesi köy meydanında gerçekleştirildi. Ödemiş Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan festival kapsamında kurulan stantlarda yöresel ürünler tanıtılıp, satışa sunuldu. Festivale İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ödemiş, Tire, Bayındır başta olmak üzere çevre ilçelerden de festivale ilgi büyük oldu. Festival'de yoğun ilgi ile karşılaşan Tunç Soyer, kestane ağaçlarının dağ köylerinin en değerli ekonomik varlıkları olduğunu söyledi. Beydağ Belediye Yılmazlar ise, ilçede yıllık 5 bin ton kestane üretildiğini ve büyük bölümünün yurt dışına da gönderildiklerini vurguladı. Başkan Yılmazlar, ihraç edilmeyen kestanelerin ise Bursa'ya kestane şekeri hammaddesi yapılmak üzere gönderildiği belirterek, "İlçemizde, Çomaklar, Adaküre, Palamutçuk, Erikli, Halıköy, Yeniyurt , Yukarı Aktepe, Çamlık, Yağcılar, Yeşiltepe, Tabaklar, Eğridere, Beyköy mahallelerinde yoğun olarak kestane yetiştirilmekte. Ülkemiz dünya kestane üretiminde önemli bir yere sahiptir. Ancak, özellikle bölgemiz bu konuda ilk sıradadır" dedi. Festival kapsamında 'En İyi Kestane Üreticisi' yarışması da düzenlendi. Büyük heyecanın yaşandığı yarışmada, 92 puan ile Eğridere Mahallesi'nden Savaş Sarıkulak en iyi kestane üreticisi seçildi. Sarıkulak'ı 89 puanla ikinci olan Çomaklar Mahallesi'nden Umut Yılmaz, 80 puanla üçüncü olan yine aynı mahalleden Mestan Yağcı takip etti.
Festivalin sonunda konuklara keşkek, saç pidesi, ızgara, haşlama ve fırında olmak üzere toplam 500 kilogram kestane gibi ikramlarda bulunuldu.
Görüntü Dökümü
------------
- Festivalden görüntü
- Katılımcılara kestane ikramından görüntü
- CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Turnç Soyer ve beraberindekilerin standları gezmesi
- Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Yüksel BALCI / BEYDAĞ (İzmir), (DHA)
==========================
İzmir'de dijital kütüphane açıldı
İZMİR'de Türkçe, Çin, Akdeniz ve Felsefe veri tabanlarının kullanıldığı dijital kütüphane açıldı. İzmir'in ilk dijital kütüphanesini açmanın gururunu yaşadığını anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dijitalleşme ile birlikte günlük hayatın şekillendiğini belirterek "Kütüphaneler de dijitalleşmeye başlıyor. Bu değişimi gördüğümüz için okuyucuların kitaplara hızlı erişim sağlaması için bu kütüphaneyi kurduk" dedi.
İzmir'de yazılı ve dijital verilere en hızlı erişimin sağlanması amacıyla kapalı ve açık okuma alanlarının bulunduğu, binlerce el kitabına tüm İzmirlilerin ücretsiz erişiminin sağlandığı ilk yerel dijital kütüphane açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilk dijital kütüphanesi Şato Kütüphanesi CHP'li İzmir Milletvekili Kani Beko, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Milli Kütüphane Başkanı Ulvi Puğ, ilçe belediye başkanları ve vatandaşların katılımıyla açıldı. Varyant'ta bulunan Başkan Soyer'in başkanlık konutu olarak kullandığı yerin yanında bulunan kütüphane hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi sayısal grafik proje yönetmeni Serdar Katipoğlu, dijitalleşmeye beraber kütüphane teknolojilerinin geliştiğini söyledi. Katipoğlu, ilk kez bu kadar kapsamlı dijital kütüphanenin İzmir'de kurulduğunu açıkladı. İnternetin olduğu her yerde Şato Kütüphanesi'ni ulaşılabileceğini kaydeden Katipoğlu, "Toplumdaki kültürel fark ortadan kalkacak. Yaşlıyla genç arasında fark kalmayacak. Kütüphaneler erişim temelli oldu. Burada çeşitli veri tabanları kullanılacak. Burası Türkiye'nin ilk telifli kütüphanesidir. Her türlü eserin telifi ödenmiştir" dedi. İngilizce dergilerin bulunduğu kütüphanede İpek Yolu projesi bağlamında ele alınan Çin veri tabanının da bulunduğunu anlatan Katipoğlu, duvarları olmayan bu kütüphanenin tüm okurlara hayırlı olmasını diledi.
KİTAPLARA HIZLI ERİŞİM
Açılışta konuşan Tunç Soyer, Şato Kütüphanesi'nde 4 ayrı veri tabanının kullanıma açıldığını söyleyerek kullanıcıların Türkçe, Çin, Akdeniz ve Felsefe veri tabanlarının kullanıcılara sunulduğunu kaydetti. İzmir'in ilk dijital kütüphanesini açmanın gururunu yaşadığını anlatan Soyer, dijitalleşme ile birlikte günlük hayatın şekillendiğini belirterek "İş yapış biçimleri değişiyor. Sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda her sektör bu değişimden nasibini alıyor. Her saniye gelişen teknolojiyle yaşamımıza dokunan her nesne dijitalleşiyor. Kütüphaneler de dijitalleşmeye başlıyor. Bu değişimi gördüğümüz için okuyucuların kitaplara hızlı erişim sağlaması için bu kütüphaneyi kurduk. Burası dönüşen ve dönüştüren bir kütüphane olarak tasarlandı. Kütüphanemiz yaşam boyu öğrenme felsefesinin en iyi uygulandığı dijital alan olacak. Kütüphaneler zamana açılan bir kapı geçmişle geleceğin kesişim yerleridir. Kütüphanenin içindeki kitapların mucizeleri vardır" dedi. Başkan Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak İzmir'de ilk ve ortaöğrenim okullarına toplamda 45 bin kitap dağıttıklarını ifade etti.
Bu dağıtımların artarak devam edeceğine dikkat çeken Soyer, İzmir dışından gelen kitap talebi ihtiyacını bağış kitaplarla karşıladıklarını anlattı. Türkiye'nin ilk vapur kütüphanesini Ahmet Piriştina Arabalı Vapuru'nda açtıklarını ifade eden Soyer, "Pilot uygulama olarak başlatılan bu kütüphaneyi diğer vapurlarda da yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Aynı şekilde gezici kütüphaneyi yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. İnsanın zihin zincirlerini kırdığı ve yeni fikirler ürettiği bir İzmir ve dünya hayalimiz var" dedi.
KONAK'A YENİ KÜTÜPHANE
Milli Kütüphane Başkanı Ulvi Puğ, Fransa'da milli kütüphanenin 1461 yılında Türkiye'de ise 1946 yılında kurulduğunu söyleyerek "Şu an sevinerek görüyoruz ki yerel yönetimlerde bu olay aşılmış. Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka’da bir kütüphane açtık. Yeni nesil ve dijital kütüphaneler olmazsa olmazımız. Konak’a da 7/24 açık olacak bir kütüphane kazandıracağız" dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Tunç Soyer, öğrencilerle birlikte kütüphanenin açılışını yaptı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-----------
- Açılış konuşmalarından görüntü,
- Kütüphanenin içinden görüntü.
Haber: Nevra UÇKAÇ - Kamera: Mücahit BEKTAŞ / İZMİR, (DHA)