GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bursa’da, Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası'nın açılışına katıldı.Bakan Çelik, bu bankanın kredi veren bir banka olmadığını, süt ve süt ürünlerinin genetik yapısını gelecek nesillere aktaran bir banka olduğunu söyledi.
Merkez Osmangazi İlçesi Hürriyet Mahallesi'ndeki Tarım İl Müdürlüğü'nün bahçesinde yapılan Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası'nın açılışına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gen bankasının süt ve süt ürünlerinin genlerinin araştırılıp gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynayacağını söyledi. Sadece hayvancılık alanında değil tarım alanında da önemli çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Bakan Çelik, "Vatandaşlarımızın en önemli sorunu toprak konusu. Biz toprağa bakıp geçiyoruz. Topraktan gelen insan yaşarken toprağa yüzünü dönmeli. Zaten öldükten sonra toprağa gideceğiz. Onun için yaşarken toprağın kıymetini bilmeliyiz. Ülkemiz de topraklarımızın tarımdan çıkmaya başladığını görüyoruz. Bunun için önlemler aldık. Şu anda Türkiye'de 141 ovayı tarımsal sit alanı ilan ettik. Buralara bir çivi bile çakılamaz. Ama 141 ova ile kalmayacak bunun sayısını 300'e çıkaracağız. Bu kadar tahribattan sonra en azından tarımsal geleceğimiz güvence altına alınacak. Ekilmedik bir karış arazi bırakmayacağız. Nüfusumuz 80 milyona geldi. Bazı ürünlerde ithalatçı olma durumuna geldik. Onun için kendin kendimize yeterli hale gelmemiz lazım" dedi.
'TOPRAĞI ELE DE VERMEYECEĞİZ'
Atadan kalma bir tarım değil, geçimlik bir tarım değil, gerçekten bilimsel bir tarım noktasına gelinmezse üretim hedeflerine ulaşılamayacağını kaydeden Bakan Çelik, "Onun için toprak deyip geçmeyin. Toprağı yele vermeyelim, sele vermeyelim, düşmanlara da sesleniyoruz; Toprağı ele de vermeyeceğiz Allah'ın izniyle diye konuştu.
Gıdaların güvenli olması için binlerce çalışanla vatandaşa hizmet verdiklerini hatırlatan Bakan Çelik, şöyle devam etti:
"6 bin 600 elemanımızla Türkiye'de ve Bursa'da satılan gıdaların denetimini yapıyoruz. Aynı zamanda buradaki laboratuarlarda aldığımız örnekleri inceleyerek neyin ne olduğunu soframıza gelenlerin nasıl ürünler olduğunu da güvence altına alıyoruz. Bioçeşitliliği de koruma gibi bir görevimiz var. 4 bin endemik olmak üzere toplamda 14 bin bitki türü var. Bu alanda 18 araştırma birimimiz çalışıyor. Ankara ve İzmir'de ki gen bankalarımızda 3 binin üzerinde bitki türüne ait 121 bin örnek var.25 ilimizde halk elinde korumaya dönük çok ciddi gen kaynaklarımızı muhafaza ediyoruz. "
GEN BANKASI
17 milyon liraya mal olan Gen bankası, genetik zenginliği korumak, tarımsal üründe de sürekliliği sağlamak amacıyla fiziki ve teknolojik altyapısı uluslararası normlarda dizayn edildi. Gen bankası mikrobiyoloji laboratuarları, moleküler biyoloji laboratuarları, analiz laboratuarları ve genetik meteryal muhafaza birimlerinden oluşuyor. Gen bankasında Türkiye'de üretilen süt ve süt ürünlerindeki değerli mikroorganizmalar belirlenecek. Yeni nesil cihazlarla moleküler tanımlaması yapılacak. Kültür koleksiyonları oluşturulacak. Böylece gen kaynaklarının korunması sağlanacak. Böylece ülkenin rekabet gücü artarken ekonomiye katma değer sağlayacak.
Görüntü Dökümü
--------------------
-Merkezin tanıtım videsundan görüntü
-Bakan Çelik in konuşması
-Açılıştan görüntü
Edip TEKİN/BURSA, (DHA) -
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz