DEPREM KOMŞUDA İKİ CAN ALDI,ÖLENLERDEN 1' İ TÜRK
BODRUM' DA 17 TEKNE HASAR GÖRDÜ, ARAÇLAR SÜRÜKLENDİ,50 TRAFO ZARAR GÖRDÜ, ASMA TAVANI ÇÖKEN DUVARLARINDA ÇATLAKLAR OLUŞAN BODRUM DEVLET HASTANESİNİN ACİL SERVİSİ BOŞALTILDI
BODRUM DATÇA VE MARMARİS' TE TATİLCİLER VE VATANDAŞLAR GECEYİ SOKAKTA GEÇİRDİ
EGE Denizi'de, merkez üssü Gökova Körfezi'nin Bodrum açıkları olan 6.3 büyüklüğündeki bir deprem meydana geldi. Deprem sırasında ve sonrası özellikle Bodrum, Datça ve Marmaris'te büyük panik yaşandı. Depremin ardından tatilciler ve vatandaşlar kaldıkları ev, otel ve pansiyonlardan panikle dışarı çıkıp, geceyi dışarıda geçirdi. Yunanistan'ın İstanköy Adası'nda iki kişi hayatını kaybetti. Depremle birlikte gelen küçük çaplı tusunami, Bodrum'da 12 tur ve 5 balıkçı teknesini ile park halindeki 20 aracı sürükleyerek, zarara neden oldu. 50 trafonun zarar gördüğü Bodrum'da bazı kesimlerde elektirk kesintileri yaşanırken, asma tavanın kaplamasının bir bölümü çöken, duvarlarında küçük çatlaklar oluşan Bodrum Devlet Hastanesi Acil Servis'i boşaltıldı. Datça'da ise ilk belinlemelere göre göre 15 ev hasar gördü.
Gökova Körfezi'nde, bugün saat 01.31'de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Deprem Dairesi'nin verilerine göre 6.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Muğla, İzmir, Aydın, Denizli, Manisa başta olmak üzere Ege Bölgesi'nin pek çok yerinden hissedildi. Depremden en çok etkilenen yerler Muğla'nın Bodrum ve Datça ilçeleri oldu. Depremin merkez üssünün daha yakın olduğu Bodrum'da yaşayanlar ile yerli ve yabancı turistler, geceyi sokaklarda ve parklarda geçirdi. Depremin hemen ardından Gümbet Mahallesi İnceburun Mevkisi'nde meydana gelen küçük çaplı tsunamide 12 tur teknesi ile 5 balıkçı teknesi karaya sürüklenirken, onlarca ev ve işyeri sular altında kaldı. Büyük çaplı maddi hasarın oluştuğu iskelede, teknelerin üst üste çıktığı görüldü.
Gümbet Deresi kenarındaki 20 kadar araç da tsunami ile iç kesimlere doğru sürüklendi. Birçok taşıt üst üste binerken, sahipleri, araçlarını park ettikleri yerde bulamadı. Yaklaşık 3 dakika boyunca gelen büyük dalgalar nedeniyle sahildeki otellerin alt katları ile restoran bölümlerini su bastı, 16 işyeri sular altında kaldı. Neyzen Tevfik Caddesi'nde bulunan Adliye Camii'nin minaresinin tepe bölümünde sarsıntıdan dolayı eğilme meydana geldi. Minarenin yıkılma tehlikesine karşı belediye ekipleri caddeyi trafiğe kapattı. Deprem sırasında 30'a yakın otomobilde, ağaç dalları ve kayaların düşmesi sonucu maddi hasar meydana gelirken, Bodrum'un Mumcular, Yalıçiftlik, Mazı mahallelerindeki bazı evlerde çatlaklar oluştu, istanat duvarları yıkıldı. İlçe merkezindeki bazı işyerlerinin raflarındaki ürünler de sarsıntı sırasında yerlere düşüp, zarar gördü. Kırsal kesimde, özellikle kerpiç yapılı ve eski evlerde kısmi göçükler oldu. CHP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, depremde, yaz aylarıyla birlikte nüfusun 1 milyon 200 bine ulaştığı ilçede can kaybı olmadığını belirtip, yol çökmeleri, toprak kaymaları yaşandığını söyledi. Başkan Kocadon, evlerde bazı zararlar oluduğunu, devrilen dolaplar, kırılan bardak, çanaklar olduğunu kaydetti. Hayatın normale dönmeye başladığını söyledi.
BODRUM DEVLET HASTANESİ ACİL SERVİSİ BOŞALTILDI
Korku ve panik yaşayan, yüksekten atlama nedeniyle yaralanan bazı kişiler Bodrum Devlet Hastanesi ile özel hastanelere kaldırıldı. İlk anda hastanelere 70 kişi müracaat etti. İlerleyen saatlerde bu sayı daha da arttı. Muğla Valiliği tarafından oluşturulan kriz masasına ulaşan verilere göre, depremin ardından il genelinde özel ve kamu hastanelerine 358 kişi başvurdu. Bodrum'da depremin ardından ilçedeki tüm doktorlar göreve çağrıldı. Deprem anında 80 hastanın yatarak tedavi gördüğü Bodrum Devlet Hastanesi'nin acil servisinin asma tavanının kaplamalarının bir bölümü düştü, duvarlarda da küçük çatlaklar oluştu. O sırada acil serviste 12 hastanın bulunduğu öğrenildi. Deprem sonrası acil servis otoparkına çıkarılan hastaların tedavisine, AFAD ekileri tarafından kurulan sahra hastanesinde devam edilmeye başlandı.
50 TRAFO HASAR GÖRDÜ
Deprem Bodrum'daki 200 kadar elelektrik trafosundan yaklaşık 50'sinde hasara neden oldu. Trafoların hasar görmesi nedeniyle ilçedeki birçok yerde elektrik kesintisi meydana geldi, küçük çaplı yangınlar çıktı. Yangınlar kısa sürede söndürülürken, trafoların onarımı için ekipler harekete geçti. Büyük bölümünün onarımının tamamlandığı, diğerlerindeki çalışmaların sürdüğü belirtildi. Onarılan trafoların bulunduğu bölgelere tekrar elektrik verildiği bildirildi. Ayrıca aşırı yüklenmeden dolayı telefonla iletişimde de sıkıntılar yaşandı.
BODRUM GECEYİ SOKAKTA GEÇİRDİ
Parklarda, kaldıkları otellerin sahilindeki şezlonglarda ve restoranların masalarında sabahlayan Bodrumlular artçı sarsıntılar nedeniyle sabaha kadar uyuyamadı. Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler de battaniyeleri ve havlularını alarak geceyi dışarıda geçirdi. Az sayıdaki turist valizlerini toplayarak otellerinden ayrılırken, birçok turist ise tatillerine devam etmeyi tercih etti. Deprem sonrası, aralarında tatilcilerin de bulunduğu çok sayıda kişinin araçlarına binip yollara çıkması üzerine Bodrum'da kısa süreli trafik sıkışıklığı yaşandı. Park ve açık alanlarda geceyi geçiren Bodrumlular, günün ilk ışıklarıyla birllikte evlerine ve işlerinin başına dönerken herhangi bir zarar, ziyan olup olmadığını kontrol etti.
Sabah olmasıyla depremin etkisini üzerinden atan vatandaşlardan bazıları, Gümbet dolgu alanına gelerek teknelerin kontrol etti. Teknesini parçalanmış halde bulan büyük şok yaşadı. Gümbet Deresi kenarındaki zarar gören park halindeki araçlandan çalışır durumda olanlar sahipleri tarafından götürülürken, diğerlerinin çekici yardımıyla kaldırılacağı öğrenidi.
BODRUM BOŞALDI SÖYLENTİLERİ DOĞRU DEĞİL"
Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, Bodrum'un deprem nedeniyle boşaldığı söylentileri çıkmaya başladığını belirtip, "Bu kesinlikle doğru değil. Konuklarımız otellerinde tatillerine devam ediyor, sadece isteyenlere bahçede konaklayabilecekleri ortamlar yarattık. Evet, tedirgin olduk ama Bodrum'da turistin boşalması diye bir şey söz konusu değil, bu tür söylentiler gerçekçi olmadığı gibi turizme de büyük zarar veriyor" dedi.
DEPREM KOMŞUDA İKİ CAN ALDI
Deprem, komşu Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'nı da vurdu. İstanköy Adası'nda yayın yapan "www.vimatisko.gr" internet istesinin haberine göre depremde İstanköy şehir merkezindeki Cezayirli Hasan Paşa Camisi'nin minaresi yıkıldı. Minare yıkıldığı sırada caminin yanındaki kafeteryada oturan 39 yaşındaki Sinan Kurtoğlu isimli Türk ile İsveç uyruklu bir turist enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. 30'a yakın yaralanın olduğu adada, onlarca evin de zarar gördüğü belirtildi.
FERİBOT SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ
Depremin ardından bugün Yunanistan'ın İstanköy Adası ile Bodrum arasında karşılıklı olarak yapılacak feribot seferlerinin de İstanköy Limanı'nda oluşan hasar nedeniyle durdurulduğu bildirildi. İstanköy Adası'ndaki yaklaşık 80 Türk turist arasında yaralıların bulunması nedeniyle, sabah Asım Kaptan Feribotu İstanköy'e gönderildi. Buradaki Türk turistlerin alınarak Bodrum'a getirileceği belirtildi.
DATÇA'DA BİR BİNA ÇÖKTÜ
Datça İlçesi'ndeki depremin en fazla hissedildiği yer, Reşadiye Mahallesi oldu. Datça'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Reşadiye Mahallesi'nde iki katlı bir binada büyük hasar meydana geldi. Ferit Papatya'ya (44) ait iki katlı eski tas bina, depreme dayanamadı. Deprem sırasında evde bulunan eşi Hediye Papatya (38) ve 14 yaşındaki yeğeni Hümeyra Papatya kendilerini dışarı attı. Depreme uykuda yakalandıklarını söyleyen Hediye Papatya, "Hümeyra ile evde uyuyorduk. Büyük bir gürültü oldu. Ev üzerimize yıkılıyordu. Düşen taşlardan bizi Allah korudu. Kendimizi dışarı attık. Ev oturulamaz hale geldi" diye konuştu. Hediye Papatya (38) depremde hasar gören evlerinin önünde bekliyor. Tehlike nedeniyle içeriye kimsenin girmesine izin verilmiyor. 50 yaşındaki Adnan Sadık da evin hasarını gösterirken duvarın her an yıkılabileceğini dikkat çekti.
DATCA'DA 18 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU
Deprem sırasında Datça'da korkuya kapılıp dışarı çıkmaya çalışırken düşüp yaralanan 17 kişi Datça Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk müdahalelerin ardından taburcu edildi. İskele Mahallesi'ndeki iki katlı bir evde deprem sırasında korkup dışarı çıkmaya çalışan 85 yaşındaki Ruhi Tan ise merdivenlerden düşüp sol kolunu kırdı. Ruhi Tan, ilk müdahalenin ardından Marmaris Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.
"DATÇA'DA YILARDIR BÖYLE BÜYÜK BİR DEPREM GÖRÜLMEMİŞTİ"
CHP'li Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar da mahalleye giderek depremde evi hasar gören vatandaşlarla görüşüp, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Belediye Başkanı Uçar depremin en fazla Reşadiye'de etkili olduğunu belirtirken, "Datça'da yılardır böyle büyük bir deprem görülmemişti. Datça büyük bir tehlike atlattı. Şu an emniyet ve jandarma ile birlikte kriz masası oluşturduk. Hasar tespit çalışmalarımız sürüyor" dedi.
REŞADİYE'DE ENDİŞELİ BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
Depremde Datça'da en çok hasarın meydana geldiği Reşadiye Mahallesi'nde endişeli bekleyiş sürüyor. Depremde yıkılmayan, ancak büyük hasar gören binaların yıkılma riski, vatandaşları korkutuyor. Reşadiye Mahallesi'nde, günün ışımasıyla beraber depremin verdiği zarar daha net ortaya çıktı. Datça'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve SİT nedeniyle onarılamayan eski taş yapıların bulunduğu mahallede onlarca binanın depremde zarar gördüğü belirlendi. Muğla Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri sabah erken saatlerden itibaren bölgeye gelerek, hasar tespit çalışmalarına başladı.Reşadiye Mahallesi sakinlerinden 68 yaşındaki Zafer İşccan, Datça'da böyle bir deprem hiç görmediklerini söyledi. Gece gürültüye uyandığını belirten İşcan, "Yatakta bir oyana bir buyana sallanıyordum. Sanki hiç bitmeyecek gibi geldi. Dışarı çıktığımızda evin duvarının yıkıldığını gördük. Ev oturulamaz hale geldi" diye konuştu. Mahallede birçok binanın hasarlı olduğuna dikkat çekmen İşcan, "Çatlayan duvarların her an yıkılma riski var. En küçük sarsıntıda bu evler ayakta kalmaz. Hasarlı evler yıkılırsa, diğerleri de zarar görür" dedi.
Depremde ahırı yıkılan 65 yaşındaki Yusuf Yayla, "Sabah ahıra gelince gözlerime inanamadım. Binanın duvarları park halindeki traktörümün üzerine düşmüş. Korkudan içeri giremedim" diye konuştu.
KNİDOS AKADEMİNİN SATIŞ MAĞAZASI ZARAR GÖRDÜ
Datça'nın Yaka Mahallesi'ndeki, Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akadamesi'nin (UKKSA) satış mağazası da depremde büyük hasar gördü. Satış mağazasındaki cam ve seramik eserlerin büyük bölümü deprem sırasında raflardan düşüp kırıldı. UKKSA Başkanı Nevzat Metin, zarar tespit çalışmalarını başlattıklarını, ancak kırılan eserler arasında çok değerli sanatçılara ait sergilenecek eserler olduğunu belirtip, "12 Ağustos'ta açılacak sergide bu eserler sanatseverlerin beğenisine sunulacaktı. Zarar büyük ancak tek tesellimiz, depremde can kaybının yaşanmaması" dedi.
MARMARİSLİLER GECEYİ SAHİLDE GEÇİRDİ
Depremin en çok hissedildiği yerlerden biri de Marmaris oldu. Depremle birlikte gece evlerini boşaltan vatandaşlar sahilde ve parklarda yattı. Sabahın ilk ışıklarına kadar park ve sahilde oturan Marmarisliler'in büyük bir bölümü artçı depremlerin de hafiflemesinin ardından evlerine döndü. Sabahın ilk ışıklarında parklar ile sahilde yatanların halen depremin şyokunu üzerlerinden atamadıkları görüldü.
--- KUTU 1 ---
PROF. DR. ERCAN: "DAHA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUM"
Gökova Körfezi merkezli olarak meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden Övgün Ahmet Ercan, bu bölgede daha büyük bir deprem beklenmediğini söyledi. Jeofizik profesörü, deprem bilimci Prof. Dr. Ercan, bu depremin belirtisinin 3-4 yıl önce başladığını belirterek, "Karada ile Gündoğan arasındaki, Bodrum'u kesip geçen bir depremcik etkinliği vardı. Deprem bu kırıkla Gökova kırığının kesim yerinde olmuştur. Ve bu düşüntü türünde bir kırıktır, yanal atımlı değildir. İlk kez deniz sularında bir süpürtü (tsunami) gördük. Bunun yüksekliği 1 metreye kadar varabildi ve karaya doğru ilerlerdi. Teknelere zarar verdi ve tekrar geri çekildi. Bundan daha büyüğü artık gelemez. Çünkü düşey atım çok büyük değildi. Burada olabilecek en büyük deprem 7- 7.2 büyüklüğünde olabilirdi. 6.3'lük deprem ile bu gerginlik boşaldı. Bu büyük oranda bundan sonra büyük bir deprem olasılığını azaltmıştır. Bunun oranı yüzde 20'nin altındadır. Bölgede artıçı depremler ise sürecektir. Bu deprem özellikle İstanköy adasında etkili olmuştur" dedi.
"DEPREM DOĞU ANADOLU'DA OLSAYDI, YIKIM GÜCÜ 8-9 OLURDU"
Bodrum'da yıkım görülmemesinin 2007 deprem yönetmeliğinin başarısı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ercan şöyle devam etti:
"Bu yönetmelikle sağlam yerde sağlam yapılar yapılmıştır. Türkiye büyük bir sınavdan başarı ile çıkmıştır. Bodrum'daki yapılar 6.6'lık bir depreme kadar dayanıklıdır. Ancak köylerdeki yığma yapılarda hasar görülebilir. Bodrum Kalesi'nin 6.3'lük bu depreme dayanabilmesi çok iyi bir şeydir. Bodrum Kalesi yıkılmadıysa, bölgedeki turustik tesislerin ve yazlık konutların yıkılması zaten beklenemez. Bodrum'un zemine topraktan oluşmamaktadır, kayadan oluşmaktadır. Bu denenle depremin yıkım gücü '5' olmuştur. Eğer aynı deprem Doğu Anadolu'da olsaydı, yıkım gücü 8-9 olurdu. Deperimin süresi 16-17 saniyedir. Bu uzun bir süredir. Yıkım yapsa bu sürede yapardı. 1894 İstanbul Adalar depremi bu büyüklükteydi, o da 16 saniye sürmüştü, kapalı Çarşı ve camiler yıkılmıştı, ölümcül olmuştu. Türkiye'de yapı niteliği arttı. Gerek yer bilimcileri gerekse inşaat mühendisleri ve mimarları, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı kutluyorum. Türkiye büyük bir sınavdan olumlu olarak geçmiştir. Aferin Türkiye'nin bilimine. Yazlıkçıların bölgeden kaçışmasına neden yoktur. Denize girebilirler. İki yıldır kötü olan turizme deprem yüzünden darbe vurulmasın."
DEPREM 3-4 ATOM BOMBASI GÜCÜNDEYDİ
Depremin yaklaşık 3-4 atom bombası gücünde olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ercan, şöyle devam etti:
"Bu depremin ana deprem olduğu, ardından daha büyük bir depremin gelmesinin şaşırtıcı olacağı kanısındayım. Artçı depremler gün boyu, ayrıca gelecek 3 hafta yoğun olarak sürecektir. Bunların büyüklükleri 5.2'ye dek varabilir."
YAKIN GEÇMİŞTEKİ YIKICI DEPREMLER
Prof. Dr. Ercan, bu bölgede, yakın geçmişte yaşanan yıkıcı depremlerin 1926'da Finike'de 6.9, 1941'de Muğla'da 6.0, 1941'de Muğla'da 5.7, 1957'de Fethiye'de 7.1, 1956'da Köyceğiz'de 5.7, 1961'de Marmaris'te 6.5, 1969'da Fethiye'de 6.2, 2004'te Gökova'da (Bodrum) 5.5, 5.4, 5.0 olduğu bilgisini de verdi.
--- KUTU 2 ---
İZMİR DE 6.2 İLE SALLANMIŞTI
İzmir'in Karaburun İlçesi açıklarında, Ege Denizi'nde geçen 12 Haziran'da, Richter ölçeğine göre 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Deprem, başta İzmir ve Çanakkale hattı olmak üzere, Edirne'den Muğla'ya kadar Türkiye'nin batısındaki birçok merkezde hissedilmiş, korku ve paniğe neden olmuştu. Yunanistan'nın Midilli Adası'nda yıkıma neden olan bu depremin ardından 17 Haziran'da aynı bölgede bu kez 5.3 büyüklüğünde depremler meydana gelmiş, İzmir'de yine korkuya yol açmıştı. Büyük depremlerin ardından artçı sarsıntılar da devam etmişti.
MANİSA'DA HASARA NEDEN OLMUŞTU
Manisa'da da geçen 27 Mayıs'ta merkez üssü Gölmarmara'nın Tiyenli Mahallesi ile yakınındaki Saruhanlı'nın Kumkuyucak Mahallesi olan, Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Depremde can kaybı yaşanmazken,Tiyenli ve Kumkuyucak'taki çok sayıda ev hasar görmüştü. Depremdeler için önce çadır yardımında bulunulmuş, sonrasında ise konteyner evler getirilmişti.
İDO TATLISES VE DERYA TUNA DEPREME BÖYLE YAKALANDI
Ünlü şarkıcı İbrahim Tatlıses'in eski eşi Derya Tuna ve oğlu İdo Tatlıses, Bodrum'da doğum günü kutlarken depreme yakalandı. o anlarda kamera da kayıttaydı. Depremle birlikte Tuna, Tatlıses ve beraberindekiler kaçışırken kısa bir süre sonra dalgalar da ayaklarına kadar geliyor.
Görüntü Dökümü
------------------
-Gümbette hasar gören tekneler, otomobiller
- Depremi yaşayanlarla röp.
-Üst üste binen teknelerden görüntü
- Karaya oturan teknelerden görüntü
-Geceyi sokakta geçiren vatandaşlarla röp.
- Kaptanlarla röp.
- Serdar Karcılıoğlu röp
-Hastane bahçesinde sedye üzerinde yaralılar
-Hastaneden detay görüntüler
-Hasar gören evlerden görüntü
-Otellerinden ayrılan turistlerden görüntü
-Bavullarıyla araç bekleyenler
-Sahilde, havuz başında geceyi şezlongta geceyi geçiren tatilcilerin görüntüsü
-Muğla Valisi Esengül Civelek , Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon un açıklamaları
CEP TELEFONU GÖRÜNTÜSÜ
-Hastaneden deprem anı
-Vatandaşların masaların altına girmesi
-Tsunamiden sonra vatandaşların yaşardığı panik anları
-Vatandaşların gece kulubünden çıkarak koşması
-Güvenlik kamerasına yansıyan deprem anları
Görüntü Dökümü:
----------------------
-İdo tatlıses'in paylaştığı görüntüler
DATÇA
-----------
- İlçe merkezinden görüntü
- Binadan dökülen sıvalardan görüntü
- Sokaktaki vatandaşlardan görüntü
- Büfede kırılan içki şişelerinden görüntü
- Hasar gören bir binadan görüntü
- Yıkılan binadan çekilen görüntüler
- Hediye Papatya'nın görüntüsü
- Belediye Başkanı Gürsel Uçar'dan görüntü
- Genel ve detay görüntü
-Depremden en çok etkilenen Reşadiye köyünden görüntüler
-Hasar gören evler, röpler
MARMARİS
-----------------
- Sokağa çıkan Marmarislilerden görüntü
- Sahilde bekleyenlerden görüntü
- Deprem korkusu yaşayan vatandaşlarla röpler
- Genel ve detay görüntüler
-Sahilde partlarda sabahlayan vatandaylar
Haber-Kamera: Yaşar ANTER, Taylan YILDIRIM, Nilüfer DEMİR, Hülya ELTEŞ, Mustafa SARIİPEK, Ali GÜNDOĞAN, Mehmet ÇİL / BODRUM, MARMARİS, DATÇA (Muğla), (DHA)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz