– Üçüncü Havalimanı’na yapacağı yatırımla İstanbul’u Avrupa ve Hong Kong arasındaki en önemli noktası haline getirmeyi hedefleyen DHL, 2016 Küresel Bağlantılılık Endeksi sonuçlarını açıkladı. Küreselleşme, 2007 krizi öncesin zirvesini aşarken son iki yılda en hızlı büyüme global bilgi akışında yaşandı.
Özellikle ihracat ve ithalat açısından doğrudan rakamlara sahip olan DHL’in raporunda Küresel Bağlantılılık Endeksin genişlik boyutunda Türkiye 140 ülke arasında 22’inci, sermaye genişliğinde de 28’inci oldu. İnsan kaynağı genişliğinde 34’üncülüğe yükselen Türkiye, genişlik endeksi Avrupa ve Asya kıtaları arasındaki konumu ve orta doğu ve kuzey afrika bölgeleriyle bağlantılarını yansıtması dikkat çekti.
“Globalleşmenin Sıcak Noktaları”
Dünya sıralamasında ise küresel bağlantıları en yüksek ülkeler sıralamasında Hollanda; bölgeler sıralamasında Avrupa ilk sıradaki yerlerini korudu. Araştırmaya bu yıl iki yeni şehir endeksi eklendi. Singapur hem “Globalleşmenin Sıcak Noktaları” hem de “Globalleşme Devi” sıralamalarında başı çekti.
Araştırma sonuçları, uluslararası ticaret, sermaye, bilgi ve insan hareketleri ile ölçülen küresel bağlantılılığın 2015 yılında 2007’deki kriz öncesi zirvesini de aştığını ortaya koyuyor. Bununla birlikte küreselleşmenin kriz sonrası genişlemesi yavaşlamış olsa da, bir tersine dönüş söz konusu değil. Mevcut kanıtlara göre, 2015 yılında dünya, 2005’e kıyasla yüzde 8 daha bağlantılı.
Türkiye, 140 ülke arasında 22’inci sırayı aldı
Endekse göre uluslararası internet trafiği, dakika cinsinden telefon konuşması süreleri ve basılı yayınların ticareti ile ölçülen uluslararası bilgi akışı, 2013-2015 yıllarını kapsayan raporlama döneminde en güçlü büyümesini kaydetti. Sermaye ve insan hareketlerindeki artışlar daha mütevazı düzeylerde kalırken, 2012 yılında başlayan uluslararası mal ticareti oranındaki düşüş 2015 yılında ivme kazandı.
Türkiye, küresel bağlantılılığın mutlak verilere göre değerlendirildiği GCI skorunda aynı seviyeyi korudu ancak. 140 ülkenin yer aldığı sıralamadaki yeri iki yıl önceye göre 6 sıra gerileyerek 54 oldu. Küresel ilişkilerin ne kadar geniş bir alana yayıldığını gösteren uluslararası bağlantıların genişliği sıralamasında çok daha başarılı bir performans gösteren Türkiye, 140 ülke arasında 22’inci sırayı aldı. Bu sıralamadaki başarıda, Avrupa ve Asya kıtaları arasındaki jeopolitik konumunun yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleriyle bağlantılarının olumlu rol oynadı.
DHL kargo merkezi açmak üzere düğmeye bastı
Türkiye, uluslararası bağlantıların derinliği açısından ise 140 ülke arasında 109’uncu sırayı aldı. Küresel Bağlantılılık Skoru 2005 yılından 2012’ye kadar kesintisiz yükseliş gösteren Türkiye, 2012’den bu yana gözle görülür bir artış göstermediği dikkat çekti.
DHL, önümüzdeki yıl açılması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı’na kargo merkezi açmak üzere düğmeye bastı. 1 Ocak’tan itibaren DHL Express Türkiye’nin CEO’luğuna atanan Claus Lassen, İstanbul’daki yeni yatırımda Hong Kong modelini uygulayacaklarına dikkat çekti.
Toplam 60 milyon Euro’luk yatırım ile DHL’in Avrupa ve Hong Kong arasındaki en önemli kargo aktarma merkezini açacaklarını belirten Claus Lassen, tesisin 20 bin metre kare alana sahip olacağını söyledi. (Fotoğraflı)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz