Denizli İşadamları Derneği (DİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Aydın, “2012 yılı çok kötü olacak.” diye piyasada durgunluk oluşturmaya çalışıldığını, kendilerinin bu yılı kriz değil, fırsat olarak değerlendirdiklerini söyledi. Aydın, Türkiye ve Denizli ekonomisindeki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunmak üzere basın mensuplarıyla biraraya geldi.
1980’li yıllarda Turgut Özal döneminden sonra ekonomik olarak önemli gelişme ve değişmeler yaşandığını belirten DİAD Başkanı Aydın, Türkiye’nin Özal sayesinde ihracatla tanıştığını, beş on yıl içinde genç dinamik ekonomisi ve müteşebbislerinin oluştuğunu, bunların da “genç işadamları” adıyla dernekler kurduğunu söyledi. Kendilerinin de o dönemlerde “Genç Tüccarlar ve İşadamları Derneği” adıyla ekonomide işadamlarına yön vermeye çalıştıklarını ifade eden Aydın, fazla işadamına ulaşabilmek için adlarını “DİAD” olarak değiştirdiklerini belirtti. DİAD’ın federasyon olarak ESİDEF’e, konfederasyon olarak TUSKON’a bağlı olduğunu kaydeden Erdem Aydın, “Derneğimiz, TUSKON aracılığıyla dünyada parmağınızı nereye koyarsanız koyun gidebileceğimiz, doğru insanları bulup ticaret yapabileceğimiz hale geldi. Şu anda 900 üyemiz var. Hedefimiz ilk altı ayda bin, ikinci altı ayda bin 500 üyeye çıkarmaktır. Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefinde Denizli’ye yaklaşık 15 milyar dolarlık pay düşüyor. Şu anda büyük görünüyor gibi olsa bile aslında ilimiz açısında mütevazi bir hedeftir.” dedi.
Tekstil ihracatı ağırlıklı Denizli ekonomisinin, bu alanda ağırlığını korumakla birlikte farklı sektörlere de yatırımlar yaparak büyüdüğünü ifade eden Aydın, “Serinhisar’da leblebi, Acıpayam’da tarım, Kale’de biberimiz, Buldan’da besimiz, Babadağ’da dokumamız, Çal ve Çivril bölgesinde meyveciliğimiz var. Denizli'nin neresine el atılsa ekonomik anlamda çok enstrümanlarımız bulunuyor. Son yıllarda tarımda seracılık, hayvancılık ve turizme inanılmaz yatırımlar yapıldı. Dünyada başka yerde olmayan Pamukkale var. Çok iyi bir tanıtımla Denizli, sanayi şehri olmanın yanısıra bir kongreler şehri de olabilir. Bu konuda çok aday il var ancak Pamukkale’nin Denizli’de olması avantajlı kılıyor. Denizli’ye gelen, hem iş yapacak hem dinlenecek imkanlara sahip.” şeklinde konuştu.
DİAD’ın ayda bir yurtdışına düzenlediği gezilerde işadamlarının ufkunun açıldığını anlatan Aydın, “Türkiye maalesef enerjisinin büyük bir kısmını yıllarca iç meselelerine harcadı. 500 milyar dolar, terörle mücadelede kullanıldı. Bu, Türkiye’nin iç ve dış borcunu kapatabilecek bir para. Dernek olarak içimizdeki sorunları büyütmekten ziyade, enerjimizi ve ekonomimizi büyümek için yurtdışına yönelmeye çalışıyoruz. İnsanımız çok müteşebbis. Afrika’ya giden bir kişi, birkaç yıl içinde 100-200 kişinin çalıştığı bir fabrika kurabiliyor. Türkiye, Avrupa kalitesinde mallar üretiliyor. Yüzümüzü artık riskin çok ancak kârlılığın da çok olduğu Afrika, Suudi Arabistan ve Rusya gibi yerlere çevirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
2012’yi kriz değil, fırsat yılı olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Erdem Aydın, şözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de birçok sektörün büyümesi devam ediyor. İnsanımız, hiç çekinmeden alışveriş yapıyor. Biz krizlere alışık işadamlarıyız. Sekiz dokuz yıl önce Türkiye her türlü krizi gördü. Kriz gelecek diye korkan varsa Avrupa’ya baksın, onlar hazırlıklı değiller bu tür şeylere. Avrupa, ihracatımızın yüzde 40'ını oluşturuyor. Bu bölgede bir miktar daralma olabilir ancak bu arada çok ciddi fırsatlar da yakalanabilir. Avrupa’da krizin üçüncü çeyrekte azalacağını düşünüyoruz. AB, borçlanma faizlerini düşürmeye başladı, sekiz dokuz ayda pozitife dönecek. Balıkçılar, fırtınalı havalarda ağlarını diker. Biz de hazırlıklarımızı eski krizlerde yaptık. İşadamlarımız, krizlere karşı mücadele eden komandolar haline geldi.”
Denizli ekonomisinin gelişiminde en büyük handikaplarının ise havaalanının uzak ve kullanışlı olmaması, ayırca şehir dönüşümünün tamamlanmaması olduğunu belirten DİAD Başkanı Aydın, şunları kaydetti: “Havaalanımız Çardak’ta; uzak olduğu kadar verimli de kullanılamıyor. Maalesef sisin çok olduğu bir yere yapılmış. Havaalanından Denizli'ye bir hızlı trenle bu sorun çözülebilir. Diğer taraftan kentsel dönüşüm projelerine bir an önce başlanarak, şehiriçinde turistlerin gezip görüp eğlenebileceği yerler yapılmalı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz