YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dicle Üniversitesi "aile Danışmanları" Yetiştirecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca ailenin korunması ve desteklenmesi amacıyla Aile Danışma Merkezleri'nin açılmasına karar verilmesi üzerine Dicle Üniversitesi (DÜ)

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca ailenin korunması ve desteklenmesi amacıyla Aile Danışma Merkezleri'nin açılmasına karar verilmesi üzerine Dicle Üniversitesi (DÜ) "Aile Danışmanlığı Sertifika Programı" düzenledi.

4 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği"nde merkez açma ve eğitim verme standart ve koşulları yeniden düzenlenerek sertifika eğitimi açma yetkisinin Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve üniversitelerden birinin onayı alınarak yapılmasına karar verilmesi üzerine DÜ sertifika programı düzenleyerek aile danışmanları yetiştirmek üzere hazırlıklara başladı.

DÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çok hızlı bir sosyal, kültürel ve siyasal değişim yaşandığını, bu değişimden en çok etkilenen kurumların başında da ailenin geldiğini söyledi.

Geleneksel aileden modern aileye geçiş sürecine herkesin ayak uyduramadığını, özellikle de kadının iş hayatına atılmasının ailede yeni sorunların ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eyigün, geleneksel aile yapısının kadının ev dışında çalışmasına alışık olmadığını belirtti.

Eyigün, "Kadın çalışmaya başlayınca eşine, 'sende bana yardım et, bana ev işlerinde yardımcı ol' diyor. Kadın daha önce tümüyle erkeğin kontrolünde olan aile ekonomisine daha fazla müdahale ediyor. Böylece önceden karı kocanın rolleri belli iken, sonrasında roller değişiyor ve karmaşıklaşıyor. Erkek kadının görevini, kadın da erkeğin görevini yapıyor. Rol karmaşası ailede başka sıkıntılara sebebiyet verebiliyor. Kadının ekonomik olarak güçlenmesi de tahammül sınırlarını düşürdü. Boşanınca hayatını sürdürebilme seçeneği ve diğer seçenekler kadını daha da güçlü kıldı. Evliliğe bakış ve evlilikten beklentiler de değiştiğinden bu konuda, 'nasıl bir evlilik yapalım-', 'kiminle evlilik yapalım-' gibi sorular akılları karıştırıyor. Bu sıkıntılardan dolayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile Danışmanlığı Sertifika Programı açılmasını uygun gördü" diye konuştu.

-"Bölgeyi iyi analiz eden aile danışmanlarına ihtiyaç var"-

Prof. Dr. Eyigün, aile yapısını etkileyen değişimin batıda kısmen aşıldığını ancak Güneydoğu için hala ciddi bir tehlike oluşturduğunu ifade ederek, bölgede aile içi sürtüşmelerin daha çok yaşandığını söyledi.

Bölgenin son 10-15 yıl içerisinde çok yoğun göç aldığını, bunun da hızlı bir kentleşmeyi beraberinde getirerek aile yapısını etkilediğine dikkati çeken Eyigün, şunları kaydetti:

"Bölgeye özgü sorunların çözümü için bölgeyi tanıyan, sosyal, kültürel ve siyasal dinamiklerini iyi analiz eden aile danışmanlarına ihtiyaç var. Toplumun temel taşı olan aile yapısını korumak, desteklemek ve en önemlisi güçlendirmek için bu sertifika programını açmayı üniversite olarak bir sorumluluk olarak görüyoruz."

-"Aile Danışmanlığı Programlarına standart getirildi"-

Prof. Dr. Eyigün, daha önce de Aile Danışmanlık Programları'nın olduğunu ancak bunların tam yetkin olmadığını vurgulayarak, bakanlıkça bu programlara bir standart getirildiğini belirtti.

Örneğin 300 saati teorik, 150 saati de uygulamalı olmak üzere programın 450 saate çıkarıldığına dikkati çeken Eyigün, bu kursu yüksek lisans ve doktora yapmış sosyolog ve psikologların verebileceğini, bu tarz sertifika programı alacak olanların aile danışmanlığı merkezi açabileceklerini ifade etti.

Eyigün, burada yalnızca evlilik terapisi değil, evlilik öncesinden aile içi ve çocuklara ilişkin tüm sosyal, kültürel, ekonomik ve psikolojik sorunların ele alınarak aileyi geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılacağını kaydederek şöyle dedi:

"İşin içinde böyle cazip bir meslek olunca, bakanlığın da bu tür merkezlerin açılmasına imkan verdiği anlaşılınca standartlar belli olsa da bunun kısmen ticari bir yapıya dönüştüğü duyumu üzerine üniversite olarak harekete geçerek bu programı disiplinli bir şekilde bilimsel bir ortamda gerçekleştirme kararı aldık. Üniversite bünyesindeki Uzaktan Eğitim Merkezi'nde böyle bir sertifika programı açtık. Herkes katılabilsin diye de ders programlarını akşam saatlerine ayarladık. Eğitimin teorik kısmını uzaktan eğitim ve uzaktan yapılacak sınavlarla gerçekleştirilecek. Bu kişiler klinik ortamında sorunlu bir aile ile görüşmelere katılabilecek veya dışarıda gerçek veya organize edilmiş bir ortamda aileye danışmanlık yapıp bunu kameraya kaydedebilecek. Daha sonra yazılı olarak bunu raporlaştıracak. Bu kapsamda kadromuzda aile danışmanlığının gerektirdiği psikolog, sosyolog, eğitim uzmanı ve sosyal hizmetler uzmanı, psikiyatrist mevcut. Bakanlık sosyoloji, psikoloji, çocuk bakıcılığı ve tıp mezunlarını tercih etse de biz 4 yıllık fakülte mezunu herkese bu imkânı tanıyoruz. Çünkü bakanlık bize bu yetkiyi veriyor. Hazırlıklarımızı yaptık, kadromuzu oluşturduk. Kayıtlara başladık. Gelecek ay eğitime başlanacak. Yurt içi ve yurt dışından 100'e yakın katılım söz konusu. Bölgede ilk kez üniversitemizde açılacak bu program için yoğun bir talep söz konusu. Programa katılanlar 4 ay sürecek eğitimin ardından girecekleri sınavda başarılı olurlarsa sertifika almaya hak kazanacaklar."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler