YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dicle Üniversitesi'nde Yürütülen Proje Sayısı 3 Yılda Yüzde 70 Arttı

Dicle Üniversitesi'nde yürütülen proje sayısı, son 3 yılda yüzde 70 oranında artış gösterdi.

Dicle Üniversitesi'nde yürütülen proje sayısı, son 3 yılda yüzde 70 oranında artış gösterdi.

Dicle Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, 2008 yılında Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın yönetimi devraldığı günden bu yana Dicle Üniversitesi'nin geçirmiş olduğu değişime dikkat çekilerek, "Yönetimi devraldıkları günden bu yana kurumsallaşmaya büyük önem veren Dicle Üniversitesi yönetimi, bu yöndeki hedeflerini mükemmellikte kararlılık ödülü belgeledi. Eski dönemde akademisyenlerin birer birer terk ettiği Dicle Üniversitesi, son 4 yılda Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın yönetimi devraldığı günden bu güne yürütülen çalışmalar sonucunda akademik kadro bin 265'ten bin 762'ye çıktı. Fakülte sayısının 10'dan 13'e, araştırma merkezlerinin ise 8'den 21'e yükseltildiği Dicle Üniversitesi, öğrenci sayısını 13 bin 500'den 24 bine çıkardı. Şu an sadece İlahiyat Fakültesi'nde uygulanan uzaktan eğitim sisteminin (İLİTAM) yaygınlaşması ile öğrenci sayısını en az iki katına çıkarmayı hedefliyor" denildi.

Diyarbakır'ın Türkiye'nin diğer illerinden daha tehlikeli olmadığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Bölgenin terör ve şiddetle anılmasının yansıttığı sıkıntıları ciddi anlamda yaşayan Dicle Üniversitesi yönetimi, bu imajı silebilmek için bölgenin ve Diyarbakır'ın Türkiye'nin herhangi bir şehrinden daha tehlikeli olmadığını birçok alanda dile getirerek aktivasyonları ile de göstermeye çalışmıştır. Yılda ortalama gerçekleştirdiği 700'e yakın etkinlikle üniversitenin yanı sıra Diyarbakır'ın değerlerini ortaya çıkarmayı kendine misyon edinen Dicle Üniversitesi yönetimi, bilimsel, sosyal ve sportif alanda gerçekleştirdiği çok sayıdaki etkinlikle basında yer buldu. 'Nebiler, Sahabeler, Azizler ve Krallar Kenti Diyarbakır' sempozyumu ile Diyarbakır'ın inanç turizmine ışık olmaya çalışan Dicle Üniversitesi, 'Sosyal Bilimler Kongresi' ile Türkiye'nin ve bölgenin gündeminde yer alan siyasal ve sosyal konuları ele alarak, alanında tanınmış çok sayıda düşünür, gazeteci, yazar ve bilim adamını ağırladı. Doğunun Paris'i diye bilinen Diyarbakır'ın ender bulunur özelliklere sahip bir kültür şehri olduğunu her fırsatta, her etkinlikle güncel tutan yönetim, tarihte gül şehri olarak yer edinen Diyarbakır'ın bu yönünü gün ışığına çıkarmak için 'Gül Şehri Diyarbakır' sempozyumu düzenledi."

DİCLE ÜNİVERSİTESİ YURT DIŞINDAN DA ÖĞRENCİ ALIYOR

Yurt dışından çok sayıdaki üniversite ile gerçekleştirilen işbirliği çalışmaları ile basında da yer bulan Dicle Üniversitesi'nin son yıllarda Hollanda, Türkmenistan, İran, Suriye, Fransa, Bulgaristan, Azerbaycan gibi ülkelerden kalıcı öğrenim görmek üzere öğrenci almaya başladığı belirtilerek, "7'den 77'ye her kesime hitap eden kursları ile çalışmalarını sürdüren Dicle Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, özellikle son dönemde Kürtçe, Osmanlıca, Suryanice, Arapça alanlarında açtığı kurslarla gündeme gelerek, 41 alanda devam eden kursları ile dikkat çekiyor" ifadesi kullanıldı.

Açıklama şöyle devam etti:

"Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri Edebiyatı Bölümü bünyesinde Kürt Dili Edebiyatı Anabilim Dalı'nın açılmasına karar veren Dicle Üniversitesi Senatosu, ayrıca Tıp Fakültesi ve Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi bünyesinde de Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasını karara bağladı. 25 Nisan 2012 tarihinde toplanan Dicle Üniversitesi Senatosu'nda değerlendirilen her iki konu da oybirliği ile kabul edildi. Alınan karar ile Dicle Üniversitesi, Edebiyat, Eğitim ve Tıp fakültelerinde Kürtçe'nin öğretilmesi için ciddi adımlar atıyor. Sağlık alanında son 4 yılda gerçekleştirmiş olduğu atılımlar ile ciddi anlamda yol kateden Dicle Üniversitesi, tersine göç yaşayarak batıdaki illerden hasta almaya başladı. Tıp Fakültesi Hastanesi 952, Çocuk Hastanesi 100 yatak kapasitesi ile Diyarbakır ve bölgeye hizmet veriyor. 10 yıldan fazladır yapımı devam eden ve neredeyse çürümeye terkedilen Kardiyoloji Hastanesi inşaatı, Rektör Saraç döneminde tamamlanarak hizmete sokuldu. Üçüncü basamak yoğun bakım sayısının 8 yataktan 180 yatağa, toplam yoğun bakım yatak sayısının 267'ye çıktığı Dicle Üniversitesi'nde bölgenin ciddi anlamda rahatlığa kavuşturacak 110 yataklı 9 bin metrekare kapalı alana sahip 'Acil Travmatoloji Hastanesi'nin inşası son hızıyla devam ediyor. Avrupa Birliği, TÜBİTAK, DPT, DÜBAP ve benzeri projelerin sayısının son 3 yılda yüzde 70 oranında artış gösterdiği Dicle Üniversitesi'nin akademik kalitenin artırılması yönünde hedefleri bulunuyor (Teknokenti bölgede teknolojinin, Ar-Ge ve innovasyonun artırılmasında dinamik bir aktör haline getirmek, bilgi-işlem ve otomasyon imkanlarını güçlendirerek dijital üniversiteye geçmek). Öğrenci sayısını, ulusal ve uluslararası öğrenci değişimlerini, yabancı uyruklu öğrenci sayılarını arttırma gayretinde olan Dicle Üniversitesi yönetimi, uzaktan/internetten eğitim programlarının açılması için çalışmalarına devam ediyor."

Fakülteler arası seçmeli ders havuzu oluşturulması, öğrenciler için akademik ve psikolojik destek birimi oluşturulması yönünde yürütülen çalışmaların da üniversitenin hedefleri arasında yer aldığı vurgulanan açıklamada, Kariyer Danışma ve Uygulama Merkezi vasıtasıyla mezunların istihdam edilebilirliğinin artırılması yönündeki çalışmalara da dikkat çekilerek, "Yeni yönetim anlayışı ile birlikte Dicle Üniversitesi'nin marka değeri artarken, uluslararası tanınırlığını da artırmak için uluslararası hareketliliği arttırmak gayretinde" denildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler