YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Didim’de Balık Çiftlikleri Sorunu

Aydın'ın Didim ilçesinde Taşburun açıklarından Milli Parklara doğru konuşlanacak olan Balık Çiftlikleri ile ilgili halk...

Didim’de Balık Çiftlikleri Sorunu

Aydın'ın Didim ilçesinde Taşburun açıklarından Milli Parklara doğru konuşlanacak olan Balık Çiftlikleri ile ilgili halk toplantısı Akköy’de gerçekleşti.

Toplantıda Çevre İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü Yetkilileri Balık Çiftliklerinin yapımına olanak sağlayan ÇED Raporu konusunda titiz davranıldığını belirterek, firmaların bölge halkını istihdam etmeye yönelik taahhütleri bulunduğunu açıkladı. Toplantıya Didim’den çevre dernekleri de katılarak çiftliklerin uzun süreçte çevreye vermesi muhtemel zararların önüne geçmek için denetimlerin yapılmasını istediklerini belirttiler. Çevrecilerin bir tanesini inşaatına başlanan toplamda 11 balık çiftliğinin ne kadar alan kapladığına yönelik sorusu ise cevapsız kaldı.

Didim’de Taşburun açıklarında konuşlanacak olan 11 adet Balık Çiftliği ile ilgili Halk Toplantısı gerçekleştirildi. Akköy Kıraathanesinde gerçekleştirilen toplantıya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Mehmet Ali Arslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Ertuğrul Polat ve diğer müdürlük çalışanları ile firma yetkilileri ve Didim TEMA Temsilcisi Faruk Haksal, AKÇED Başkanı Ferda Kılıç, DİÇEP Dönem Sözcüsü Meliha Civelek katıldı.

“7 KM AÇIKTA 11 BALIK ÇİFTLİĞİ KURULACAK”

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Mehmet Ali Arslan toplantıdaki temel amacın halkın katılımını sağlayarak alınacak görüş ve öneriler kapsamında ilerleme sağlanması olduğunu aktardı. Bu tip yapılanmalarda özellikle turizm bölgelerinde faaliyetlerin yanlış bilgilendirmeden kaynaklı olarak dirençle karşılanabileceğini aktaran Arslan, bilginin doğruluğunu konusunda hassas olunması gerektiğini belirtti. Didim için 11 adet Balık Çiftliğinin konuşlanacağını ve bu çiftliklerin kıyıdan 7 kilometre uzaklıkta yer alacağını aktaran Arslan çiftliklerin ilerleme sürecinin çevreye zararının en aza indirgenecek şekilde; koruma, kullanma ve süreklilik esasları çerçevesinde geliştiğini aktardı.

“ÇİFTLİKLER MAVİ BAYRAKLI PLAJLARI ETKİLER Mİ?

Didim TEMA Temsilcisi Faruk Haksal Çevre dernekleri olarak Balık çiftliklerine karşı olmadıklarını ancak ÇED Uygunluklarının bilimsel olarak belirlenmesini ve halk refahından önce halk sağlının öncelikli unsur olmasını gerektiğini belirterek “Koruma ve sürdürülebilirliğin sağlanması önemli. Denetmeler ne aşamada gerçekleşiyor!?” diye sorarak Didim’in turizm bölgesi ilan edildiğini de hatırlattı ve kararların yargıya uygunluğunun takipçisi olacaklarını belirtti.

DİÇEP Dönem sözcüsü Meliha Civelek ise Didim’in Mavi Bayraklı plajları bulunduğu bu çiftliklerinin kirliliğe etki edip etmeyeceğini sordu.

Arslan, yapılan çalışmaların 2006 yılından itibaren sürdüğünü aktararak “Alan bilimsel raporlar ışığında belirlendi. Alan için 120 tane başvuru vardı ancak 11 tanesine izin verildi. 1/100.000lik planlarda Taşburunda belirlenen alan Turizm Bölgesi değil” dedi.

Mavi Bayraklarla ilgili soru ise ‘Sahilden uzak kirlilik sorunu yaratacağını sanmıyoruz.”sözleri ile cevaplandı.

“BALIK YEMLERİ DENİZİ KİRLETMEYECEK”

Çevrecilerin balık çiftliklerinin toplamda ne kadar alana yayılacağına ve denetleme kriterlerine yönelik soruları ise Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Ertuğrul Polat tarafından yanıtlandı. Polat, mevzuata göre çiftliklerin kıyıdan 1100 metre uzaklıkta 30 metre derinlikte olması gerekliliğini belirlenen alanlar için kıyıdan 5000 metre uzaklık ve 5 metre derinlik olarak uyguladıklarını akıntı ölçümlerin de uygun olduğunu ve meteorolojinin son 10 yıldaki hâkim rüzgar verilerinin esas alındığı belirtti. Polat, firmaların eskisi gibi yem torba atıkları bırakamayacaklarını da belirterek “Kullanılacak yemlerde pelet yem değil, ekstruder yem dediğimiz havada asılı kalarak yüzde yüz kullanımı sağlanan dibe çökmesi engellenen ve pişmiş yem olacak” derken çiftliklerin toplamda ne kadar alan kapladığına ilişkin açıklama yapılmadı. Toplantıda ayrıca firmaların her proje için 20 kişi istihdam edeceğini bunların 3’ünün su ürünleri mühendisi olacağını geriye kalan 17 kişinin ise vasıfsız olarak bölge halkından karşılanabileceği de dile getirildi. Bu açıklamaya göre yaklaşık 170 kişinin çiftliklerde istihdam edilmesinin beklendiği vurgulandı.

“ÇED RAPORUNA UYULMALI”

Toplantının ardından gazetecilere konuyu değerlendiren Akköy Su Ürünleri Üretim ve Satış Kooperatifi Başkanı Cengiz Ovalıoğlu, kooperatif bünyesinde 54 balıkçının kayıtlı olduğunu söyledi. Balık Çiftliklerine ÇED Raporlarına uyulduğu ve rapor gereklilikleri düzenli denetlendiği sürece karşı olmadıklarını kaydeden Ovalıoğlu “Bizler organik balıkçılık yapıyoruz. Çiftliklerde kültür balıkçılığı yapılacak. Kültür Balıkçılığı da olması gereken bir oluşum. Ancak ÇED’le ilgili olumsuzluklar ekosisteme etki ederek bizi etkileyecek, avlanma sahamızda daralacak. Bölgede akıntı 11 ay açığa doğru 1 ay ise Didim’e doğru oluyor.” dedi. Balık çiftliklerinin konuşlanma aşaması kadar kaldırılma ve taşınması sırasında da aynı hassasiyetin izlenmesi gerektiğini aktaran Ovalıoğlu “Çiftlikler kalktığı zaman atık ve kalıntı kalmaması lazım” dedi. Ovalıoğlu, çiftliklerde istihdam önceliğinin de Akköylülere sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Didim’de Balık Çiftlikleri Sorunu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler