YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Didim’de iyi tarım uygulaması yapan 42 çiftçiye sertifika verildi

Didim Ziraat Odası tarafından yürütülen "İyi Tarım Uygulamaları Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi”nin sertifika töreni düzenlendi.

Didim’de iyi tarım uygulaması yapan 42 çiftçiye sertifika verildi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca başlatılan, Aydın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Didim Ziraat Odası tarafından yürütülen "İyi Tarım Uygulamaları Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi”nin sertifika töreni düzenlendi. Törende Didim’de iyi tarım uygulaması yapan 42 çiftçiye sertifika verildi.

Didim Ticaret Odası Aytaç-Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezi’nde yapılan törene Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, Didim Jandarma Komutanı Binbaşı Tuncay Akgün, Didim İlçe Emniyet Müdürü Sinan Ergen, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsmail Efe, İl Genel Meclisi üyeleri ve çiftçiler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, odanın faaliyetleri hakkında sine vizyon sunumu eşliğinde bilgiler verdi. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik de son yıllarda dünyada piyasaya sürülen ürünlere karşı tüketici bilincinin arttığını ve tüketicinin artık satın alacağı ürünün sağlıklı, izlenebilir, güvenilir olduğundan emin olmak ve kimliği olan ürün istediğini belirtti. İyi tarım uygulamalarının çevre, insan, hayvan sağlığına zarar vermeyen bir üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim şekli olduğunu ifade eden Çelik, “İyi tarım uygulamaları, organik tarımdan farklı olarak kimyasal ilaç, kimyasal gübre gibi kimyasal girdilerin kullanımına izin verilmektedir. Toprak analizi ile başlayıp kontrollü gübre, reçeteli ilaç kullanılmaktadır Yapılan her uygulama kayıt altında olup, insan, hayvan sağlığı ve çevre korunarak gelecek nesillerimize daha güzel bir dünya bırakılması amaçlanmaktadır” diye konuştu.

Türkiye’de 2004 yılında başlayıp 18 ilde 53 bin dekarda yapılan iyi tarım uygulamalarının son zamanlarda 48 ilde 785 dekara ulaştığını kaydeden Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl alan sayısında %10’luk bir gelişmenin hedeflendiğini söyledi. Çelik, Türkiye’de iyi tarım yapılan illerin karşılaştırıldığında Aydın’ın 2013 yılı itibariyle üretici sayısında birinci olduğunu, alan olarak ise Adana’dan sonra ikinci sırada bulunduğunu ifade ederek, “İlimizde mevre, sebze ve tarla bitkileri olmak üzere 80 bin 900 alanda 650 üretici ile iyi tarım yapılmaktadır. Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan ve valiliğimiz İl Özel İdaresi tarafından desteklenen iyi tarımın yaygınlaştırılması projesi kapsamında Didim Ziraat Odası adına 42 üretici zeytin ürününde iyi tarım uygulaması yapmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu da Didim’de 42 üreticinin zeytin dalında iyi tarım uygulaması yapmasının kendisini memnun ettiğini ifade etti. Didim’de zeytinin yanı sıra mantar, organik tarım ve çilek dallarında da iyi tarım uygulaması yapan birçok çiftçinin olduğunu kaydeden Emiroğlu, bunların kendilerine gurur ve mutluluk verdiğini söyledi. Tarımın ve ürünün daha da iyileştirilmesi gerektiğini dile getiren Emiroğlu, “Çok faydalı geçmiş olan bu çalışmalarda özellikle ürünün tarladan soframıza gelene kadar olan aşamalarda ürün kaybını nasıl daha aşağıya indiririz şeklinde verilecek eğitimlerin, hem ülkemiz için hem de tüm dünya için iyi olacağı kanaatindeyim” ifadelerine yer verdi.

Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan ise Aydın’ın tarım bakımından Türkiye’nin önde gelen illerinden birisi olduğunu kaydederek, Aydın’ın tarım yönünden birçok zenginliğe sahip olduğunu, topraklarının tarıma elverişli olduğunu dile getirdi. Vali Yardımcısı Aslan, “İnsanlarımız çalışkan ve üretken. Bu anlamda dünya ülkelerinden geri kalmamalıyız. İyi tarım uygulamaları da ülkemiz için çok önemli. Bu tür çalışmaları izlemeli ve takip etmeliyiz. Kaliteli ürünler yetiştirerek dünya pazarına ayak uydurmalıyız” ifadelerine yer verdi. Didim Ziraat Odası’nın başarılarını izlediklerini ve gurur duyduğunu belirten Vali yarımcısı Aslan, sertifika alan çiftçileri de tebrik etti.

Konuşmalar sonrası Didim’de zeytin dalında iyi tarım uygulaması yapan 42 çiftçiye sertifikaları verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler