İnfertilite, birçok yönü ile çiftlerin psikolojik ve sosyal durumlarını da etkileyebilmekledir. Çocuk sahibi olmaya ilişkin kişisel beklentilere eşin, aile ve çevrenin tutum ve reaksiyonları eklenmekledir. Bu tutum ve beklentiler özellikle ülkemizin kültürel durumundan da büyük ölçüde etkilenmektedir. Bunlara bağlı olarak infertilite sorunu olan eşlerde kendini suçlama, eşi suçlama, umutsuzluk, karamsarlık, yetersizlik, yalnızlık, öfke, gerginlik, kaygı, inkar gibi duygular ortaya çıkabilmekledir. Bireylerin evlilik, iş gibi sosyal yaşamları ve başkalarıyla ilişkileri etkilenebilmekte. kimi zaman da depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlar görülebilmektedir.
Tüp bebek ve mikroenjeksiyon gibi tedavileri denemek için başvuran çiftler, tedaviye başladıklarında psikolojik ve sosyal baskı yaşamaktadırlar. Ayrıca tedavi sırasında yaşanan fiziksel ve maddi güçlükler, tedavinin sonucuna ilişkin yüksek beklenti ve tedaviyle ilgili yetersiz ya da yanlış bilgilerin eklenmesiyle çiftler, psikolojik yönden değişen-boyutlarda bir zorlanma ile karşılaşabilmekledir.
Bu sorunlarla başedebilmek için neler yapılabilir?
İnfertilite eşlerin ortak sorunudur. Zayıflık veya yetersizlik değildir. Bu sorun eşler arasında paylaşıldığında, karşılaşılan zorluklarla başedilmesi daha kolay olacaktır. Bunun yanında, tedavi süresince karşılaşılan zorluklarla ilgili olarak tedavi ekibinden yardım istemekten kaçınılmamalıdır.
Merkezimizde, infertilite tedavisi için başvuran çiftlerin tıbbi tedavileriyle paralel giden bir psikolojik destek programı sürdürülmektedir. Psikolojik danışmanlık programı kapsamında Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi doktorları ve hemşireleri tarafından verilen, infertilite ve tıbbi tedavi teknikleri ile ilgili bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri psikolog tarafından verilmektedir. Çiftlerin tedavileri sırasında yaşadıkları psikolojik ve sosyal zorlanmalarla başetme becerilerini geliştirmeye yönelik psikolojik ve sosyal destek hizmetleri sunulmaktadır.
Psikolojik destek hizmetimizden nasıl yararlanabilirsiniz?
Merkezimize müracaat ettiğiniz günden itibaren tedavinizin bitimine kadar geçireceğiniz süre içerisinde psikolojik destek hizmetinden yararlanabilirsiniz. Doktorunuzun aracılığı ile veya bizzat kendiniz başvurarak randevu alabilirsiniz. Müracaat ettiğiniz gün içerisinde uygun olan zamana randevu verilecektir.
Dr. Osman Denizhan Özgün
Maya Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi, Ankara
Tel: 0312 448 22 21 - 0312 437 28 28 info@mayatupbebek.com