Dijital göçmen olarak da ifade edilen dijital göçebe terimi, internet ve teknolojiden faydalanarak istenilen her bölgede çalışanları kapsayan bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknolojinin insanlara sunduğu birçok fırsat sayesinde çoğu meslek dijital ortama taşınmıştır. Hâl böyle olunca dijital göçebe gibi çeşitli terimlerde hayatımıza girmiştir. Bu noktada "dijital göçebe ne demek?" konusunu daha ayrıntılı bir şekilde ele almak önemlidir.
İnternet kullanımının hızla artması ile birlikte pek çok iş kolu dijital ortama taşınmış ve bu ortam üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde serbest olarak çalışan ve hizmet veren çok sayıda insan vardır. Dijital göçebe ise tam da bu noktada serbest olarak çalışan kişilerden ayrılmaktadır. Çevrim içi hizmet veren, internet bağlantısının olduğu her yerde çalışan ve çalışırken de gezen kişiler, dijital göçebe olarak tabir edilmektedir. Bu kişiler bir yandan çalışırken bir yandan da seyahat edip değişik bölgelere gittikleri için göçebe olarak da anılmaktadır. Bu bireyler çalışmanın yanı sıra gittikleri bölgelerde gezme ve yeni yerler keşfetme imkânına da sahip olur.
Bir taraftan seyahat eden bir taraftan da teknolojinin nimetlerinden yararlanıp iş yapan bireyler, dijital göçebe ya da dijital nomad olarak ifade edilir. Bu bireyler tıpkı serbest çalışan kişiler gibi herhangi bir iş yerine ihtiyaç duymaz ve bununla birlikte çalışma saatlerini kendilerini belirler. Ancak kilit bir noktada serbest iş yapan kişilerden ayrılırlar.
Dijital göçebe olarak tanımlanan insanlar freelance çalışmanın yanı sıra bir yandan da dünyayı gezerler. Günümüzde dijital göçebe olmak isteyen birçok insan vardır. Dijital göçebe olabilmek için bazı koşulların sağlanmış olması önemlidir. Bu koşullardan ilki İnternet aracılığı ile yapılabilecek bir mesleğin bulunmasıdır. Bu mesleği iyi bir şekilde öğrendikten ve para kazanmaya başladıktan sonra dünya çapında gezmek için bazı gezi rotalarının belirlenmesi gerekmektedir. Bu noktada işlerin akmaması için yüksek performansta çalışan bir laptopa da sahip olunması önemlidir.
Dijital göçebe olabilmek için vize sahibi olunması da gerekmektedir. Normal şartlarda yurt dışı gezilerinde birçok ülkeye girişlerde vize şartı aranmaktadır. Aynı durum dijital göçebe olarak yaşayan ve çalışan insanlar içinde geçerlidir. Hâlihazırda dijital göçebe vizesi veren ülkeler arasından seçim yapılarak vize başvurusunda bulunulabilir.
Estonya, Polonya, Kanada, Çin, Meksika, İzlanda, Gürcistan, Malta ve Almanya gibi pek çok ülke dijital göçebe vizesi vermektedir. Ayrıca dijital göçebe vizesi Türkiye'yi de kapsamaktadır. Dijital göçebe vizesine sahip olunabilmesi için bazı şartlar öne sürülmektedir. Bu şartları yerine getiren kişiler bu vizeyi alma hakkını elde edebilmektedir. Bu noktada dijital göçebe vizesi şartları genel olarak şöyledir:
Günümüzde birçok insan iş yerine gitmek yerine uzaktan çalışma modelini tercih etmektedir. Bu şekilde insanlar istedikleri noktadan internet aracılığı ile işlerini yürütebilmektedir. Hem dünya genelinde seyahat eden hem de seyahat ederken internet üzerinden hizmet veren kişiler ise dijital göçebe olarak tabir edilmektedir. Dijital göçebe meslekleri, serbest iş yapan kişilerin meslekleriyle aynı olmaktadır.
Dijital göçebe olarak iş yapan bireylerin kazançlarında ise farklılık gözlemlenebilmektedir. Dijital göçebe maaşları, yapılan iş kolunun içeriğine, çalışma saatlerine, tecrübe gibi unsurlara göre farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak dijital göçebe meslekleri içerisinde yer alan iş kolları ise şunlardır: