Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Dijital Hizmet Vergisi nedir? Son kullanıcıları nasıl etkileyecek?

Dijital Hizmet Vergisi adı altında yakında yasallaşması beklenen taslak düzenlemeye göre, Türkiye’de hizmet veren dijital hizmet sağlayıcıları / firmalarının elde ettikleri hasılat Türkiye’de 20 milyon TL’yi, dünya çapında 750 milyon euro’yu geçiyorsa düzenlemede belirlenen hizmetler için yüzde 7,5 oranında vergi ödeyecek.

Dijital Hizmet Vergisi nedir? Son kullanıcıları nasıl etkileyecek?

“Bu verginin benzeri birkaç ay önce Fransa’de yürürlüğe girdi, Fransa’da vergiden mükellef olmak için şirketlerin yurt içi hasılat oranının 20 milyon euro olması gerekiyor” diyen Uzman Mali Müşavir Evren Özmen hazırlanan taslağın son kullanıcılar için ne ifade ettiğini detaylandırdı.

DÜNYA ÇAPINDA KABUL EDİLMEYE BAŞLANDI

Özmen, dünya çapında dijital hizmetlerin vergilendirilmeye başlandığı bir dönemde olduğumuzun altını çizerek “Avusturya’da yurt dışı hasılat eşiği 750 milyon euro, yurt içi hasılat eşiği 25 milyon euro. Vergi oranı ise yüzde 5. Teklif 2020 yılının Ocak ayında yürürlüğe girecek. Belçika’da bu oran 750 milyon euro ve yurt içi rakam 50 milyon euro, teklif aşamasında. Çekya’da 750 milyon euro, 2 milyon euro, teklif aşamasında. Fransa’da 750 milyon euro, 25 milyon euro, vergi oranı yüzde 3, 2019 yılı Temmuz ayında devreye girdi” açıklamalarıyla son durumu özetledi.

Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin çevrimiçi faaliyetin gerçekleştiği her ortamın dijital hizmet verilen ortam olarak tanımlandığı taslağa göre bahsi geçen vergi Fransa’da uygulanan kanun ile aynı. “Tek fark Fransa’da bu oran yüzde 3 iken, Türkiye’de yüzde 7,5 olması. Bildiğiniz üzere bu vergi artışı nihai olarak Türkiye’de kişiler üzerinde uygulanacak bir vergi olacak, yani bu vergi artışı global şirketler tarafından son kullanıcıya fiyat güncellemesi olarak gösterilecek, bizler telefonumuzdan kabul ediyorum diyerek basıp geçeceğiz” diyen Özmen, internet üzerinden aldığımız hizmetlerin son kullanıcılara fiyat güncellemesi olarak yansıtılacağının altını çizdi.

“Taslağın yürürlüğe girmesi durumunda vergiden mükellef olacak firmalar arasında Amazon, Apple, Netflix, AliBaba AliExpress, Google, Facebook, Microsoft ve Criteo gibi birçok firma etkilenebilir. Kişisel görüşüm, bu firmaların kendi sistemlerinin adaptasyonu ve vergi matrahlarını tespit etmelerinin de bir süre alacağı yönünde. Fransa’da verginin hesaplanabilmesi için bir oranlama mevcut, bizde de benzer bir oranlamanın komisyonda eklenmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum” açıklamalarını yaparak taslağa göre vergiden yükümlülük kapsamına giren hizmetlerin kanunda nasıl tanımlandığını listeledi.

Dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri
Sesli, görsel veya dijital bir içeriğin dijital ortamda sunulması hizmetleri
Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri
Yukarıda sayılan hizmetlere yönelik dijital ortamda verilen aracılık hizmetleri

Google Stadia 12 Oyunla Birlikte Çıkış Yapacak!

En Çok Aranan Haberler