Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği - YAYBİR tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Ülkemizde dijital korsan, dijital yayıncılığın gelişimine paralel olarak hız kazanıyor. Yayıncıların e-kitap olarak yayınladıkları eserler veya basılı eserlerden kopyalanan görsel dosyalar, internet siteleri üzerinden izinsiz olarak paylaşıma açılıyor ya da satışa sunuluyor.
Meslek Birliklerinin büyük ölçüde katılımıyla hazırlanan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda yapılacak değişiklikleri içeren kanun taslağı, dijital korsanla mücadele ve dijital alanda telif haklarının korunmasına ilişkin uluslararası mevzuata uygun bir dizi önlem ve yaptırımı içeriyor.
Taslak yasalaşıncaya kadar yürürlükteki UYAR/KALDIR sisteminin yaygın kullanımını sağlamak, izinsiz paylaşımların hızını kesmede önemli bir adımdır. Üye yayınevlerinin yaptığı dijital korsan ihbarlarını takip eden YAYBİR, üyelerinin bu sistemden doğrudan, kolay ve etkin biçimde yararlanabilmeleri için, YAYBİR internet sitesi üzerinden (www.yaybir.org.tr) kullanabilecekleri bir uygulama geliştirmiştir.
Bu uygulama ile üye yayınevleri hak sahibi oldukları kitapların kopyalarını izinsiz olarak barındıran internet adreslerini tespit edebiliyor, bu adreslerin yöneticilerine uygulama içinde hazırlanmış, izinsiz içeriğin kaldırılmasına ilişkin yasal bir uyarı gönderebiliyor. Üç günlük yasal süre içinde içerik kaldırılmazsa, yine uygulama üzerinden sürecin takibini YAYBİR’e devredebiliyor. Kullanımı hızlı ve pratik olan uygulama sayesinde dijital ortamdaki korsanla mücadelede yol alınıyor. Şu anda yalnızca üye yayınevlerine açık olan uygulama altyapı değişikliğiyle yakında tüm yayınevlerine açık hale getirilecek.
YAYBİR, telif hakkıyla korunan eserlerin internette izinsiz kullanılmasını önlemek için; UYAR/KALDIR uygulamasının yanı sıra, yer, içerik ve erişim sağlayıcı firmalarla kurumsal düzeyde görüşmeler yaparak korsan içeriklerin kaldırılması konusunda daha kalıcı çözüm arayışlarını sürdürüyor. Saygılarımızla,
Serhat Baysan, Başkan"