Dicle Kalkınma Ajansı(DİKA) Genel Sekreteri Dr. Tabip Gülbay, faaliyet gösterdikleri Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde 2010-2013 yıllarını kapsayan dönemde 100-110 milyon lira tutarında kaynağın yatırıma dönüştürülmüş olacağını söyledi. Bu yıl üç mali destek programında toplam 25 milyon 337 bin lira kaynak sağlayacaklarını söyleyen Dr. Gülbay, yatırım yapacak küçük ve orta ölçekli şirketlere 500 bin liraya kadar hibe desteği vereceklerini,
Dr. Gülbay, DİKA'nın Siirt Yatırım Destek Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, 2013 yılı mali destek çağrısı hakkında bilgi verdi. Dr. Gülbay, 2013 yılı mali çağrı desteği ile birlikte 2010-2013 yılları arasında 110 milyon mali destek sağlamış olacaklarını belirtti. 2013 yılında üç mali destek programında toplam 25 milyon 337 bin lira kaynak sağlayacaklarını söyleyen Dr. Gülbay, yatırım yapacak kobilere 500 bin liraya kadar hibe desteği vereceklerini kaydetti.
Bölgede yapılmasını sağladıkları yatırımlarla birlikte istihdam sağladıklarını belirten Dr. Gülbay, 2010-2011 yılları arasında 120 si bayan olmak üzere 930 kişiye istihdam sağladıklarını, bunlara 2012 yılı rakamları da eklendiğinde bu rakamın iki katına çıkacağını söyledi. Mali destek programlarına başvuruların 14 ocakta başlayacağını ve 18 martta sona ereceğini belirten Dr. Gülbay, bu başvuruların online olarak yapılacağını ve bu başvurulara ilişkin olarak vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini belirtti.
"SİİRT VE ŞIRNAK'A POZİTİF AYIRIMCILIK YAPIYORUZ"
2013 yılında üç mali destek programı uygulayacaklarını ifade eden Dr. Gülbay, "İlk mali destek programımız Rekabetçi Sektörlerin Desteklenmesi Mali Destek Programımızdır. 15 milyon 337 bin lira tutarındaki bu programla kobileri destekleyeceğiz. Asgari destek tutarımız 40 bin lira, azami 500 bin liradır. Siirt'te bir daire fiyatının 100 bin lira olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda yatırım yapacak kobilere 5 daire tutarında destek veriyoruz. Burada Siirt ve Şırnak illerine özgü mali programlar uygulayarak pozitif ayırımcılık yapıyoruz. Yalnızca Siirt'te uygulayacağımız "Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkili Kullanımı" programının bütçesi ise 3 milyon liradır. Uygulayacağımız bir başka destek programı da "Turizm kent ve sanayi alt yapısının iyileştirilmesi "mali destek programıdır. Bu destekle şehirlerin yaşanabilirliğini, üretici faaliyetlerinde bulunan kobilerin daha bir alt yapıya sahip olabilmesi için turizm alanlarının kentsel alt yapının ve organize sanayi bölgelerinin alt yapısının iyileştirilmesine yönelik mali destek programıdır. Bu programın bütçesi de 7 milyon liradır. Bu program kapsamında 50 bin lira ile 750 bin lira arasında destek vereceğiz. Potansiyel yararlanıcıların ayağına bizzat giderek bunları anlatacağız. Siirt Yatırım Destek Ofisi bunu şimdiden yapmaya başlamış bile." dedi.
Siirt Fıstıkçılığının geliştirilmesi ve turizm alt yapısının iyileştirilmesi projelerine yaptıkları katkıları anlatan Siirt Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ömer Faruk Mergen, Siirt'in alt yapı projelerinde bölgede ikinci durumda olduklarını belirterek, Kobilerde geride olduklarını ve bunu aşmaya çalıştıklarını söyledi. Mergen "AB kapsamında uygulanacak olan bu iki projenin tutarı 30 milyon liradır. Fıstıkçılığın geliştirilmesi projesi imza aşamasına geldi.Turizm alt yapının geliştirilmesi de yürüyor. Önümüzdeki hafta da bir heyet Siirt'te gelerek incelemelerde bulunacak. Amacımız bu iki projenin en seri bir şeklide bitirilmesine katkı yapmaktır. Bunun dışında da her alanda yatırımcıya yol göstermek ve rehberlik yapmaktır." diye konuştu.
Dr. Gülbay, daha sonra destekler konusundaki soruları cevaplandırdı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz