HABER

Dikkat! Aracınız hacizli olabilir...

BURSA (İHA) - Bursa'da, vatandaşlardan alacaklarını tahsil edemeyen kamu kurumlarının yanı sıra kredi kartı alacaklısı bankalar, boşanma davası sonucu nafaka almaya hak kazanan kişiler İcra Müdürlüğü vasıtasıyla Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'nde kaydı bulunan araçlara haciz koyduruyor.

Bursa'da son bir yılda 40 bin aracın tescil kaydına haciz kaydı konulurken, 466 bin aracın bulunduğu kentte her 10 araçtan 4 tanesinin tescil kaydında haciz işlemi bulunduğu bildirildi.

Yetkililer, en kolay yöntem olduğu için Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bile 3 YTL'lik otoyol geçiş ücretini ödemeyen araç sahiplerinin tescil kayıtlarına 10 YTL'lik kırtasiye masrafı yaparak haciz kararı aldırdığını belirtiyor. Haciz kararı aldıranlar arasında, mahkeme sonucu boşanan çiftlerden nafaka almaya hak kazanan ancak parayı tahsil edemeyince icra dairesi kanalıyla Trafik Tescil Şubesi'ne başvuranlar en ilgincini oluşturuyor. Araç satış ya da devir işlemleri sırasında tescil kaydında haciz kararını görenler ya da trafik ekipleri tarafından hacizli olduğu için yakalanıp trafikten men edilenler büyük şaşkınlık yaşıyor.

SSK, Bağ-Kur, Vergi Daireleri, TEDAŞ, TELEKOM, Karayolları gibi kamu kurum ve kuruluşları vatandaşlardan alacaklarını tahsil etmekte zorlanınca çareyi borçluların otomobillerine haciz koydurmakta buluyor. Durum böyle olunca aracını satmak isteyen vatandaş araç üzerindeki haciz kararını kaldırmak için küçük meblağdaki parayı nereye ne zaman yatıracağı konusunda bile şaşkınlık geçiriyor.

Özellikle otoyollarda 3 YTL'lik geçiş ücretini ödemeden geçen sürücüleri tek tek tespit eden Karayolları Müdürlüğü, aracın trafiğe kayıtlı bulunduğu ilin trafik tescil şube müdürlüğüne bir yazı yazarak araca haciz koyulmasını sağlıyor. Emniyetten alınan bilgiye göre, Karayolları Genel Müdürlüğü, Vergi Daireleri, SSK İl Müdürlükleri, Bağ-Kur gibi kurumlar direkt olarak trafik tescil şube müdürlüğüne yazı yazarak alacaklılarının varsa araçlarına haciz işlemi yaptırıyor. Şubeye gelen günlük evraklar anında işleme konuluyor.

NAFAKA PARASI İÇİN ARAÇ HACZEDİLİYOR

Kredi kartı alacaklarını tahsilde zorlanan bankalarla birlikte TELEKOM, TEDAŞ, TELSİM, TURKCELL gibi şirket ve kurumlar da icra müdürlükleri kanalıyla alacaklılarının otomobillerine haciz koyduruyor. 466 bin aracın trafiğe kayıtlı olduğu Bursa'da, sadece şehir merkezinde son bir yıl içerisinde 40 bin araç üzerine haciz ve ihtiyati tedbir kararı düzenlendi. Haciz kararı aldıranlar arasında; boşanma sonucu nafaka almaya hak kazanıp bunu tahsil edemeyince İcra Dairesi kanalıyla aracın tescil kaydına haciz koyduran kişiler de bulunuyor.

Vatandaşlara 'devlete borç takmayın' uyarısında bulunan Bursa Barosu avukatlarından Ahmet Köse, devletin bir kuruş dahi alacağı olsa sonuna kadar takipçisi olduğunu hatırlattı. Bir hukukçu olmasına rağmen ilk işinin devlete olan borçları ödemek olduğunu anlatan Köse, şöyle konuştu:

Çünkü biliyorum ki devlet bir kuruş alacağı için yeri gelir 10 lira harcar ama alacağını tahsil eder. Bürokrasiden arınması gereken devlet pire için yorgan yakıyor. Vatandaşlarımızın bu tür sürprizlerle karşılaşmaması için borçlarına sadık olmaları gerekiyor. Kurumların alacaklarını tahsil için araçlara haciz koydurma işlemi son derece doğal. Devlet kurumları alacağı için vatandaşlara defalarca tebligat gönderiyor. Kişilerin ve kamu kurumların alacakları için menkul mallarına haciz koyma hakkı var. Özel kişiler alacakları için haciz işlemi yaptırıyorsa devlet kurumları da alacağı için otomobillere haciz koydurabilir."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler