KADIN

Dikkat! Aşırı titizlik bu hastalığa yol açıyor

Modern çağın hastalığı olarak bilinen fibromiyalji hassas yapılı, mükemmeliyetçi, çok titiz ve duygu durumları çok çabuk değişen kişilerde daha fazla görülüyor.

Dikkat! Aşırı titizlik bu hastalığa yol açıyor

Gelişen teknolojiyle birlikte akıllı binalar, akıllı aletler hayatımıza girdi ancak hareketsiz yaşam, kronik ağrı ve yorgunluk hissi daha fazla ortaya çıkmaya başladı. Hastalıklar çeşitlendi ve arttı.

Yapılan araştırmalarda teknolojinin bir yandan hayatı kolaylaştırdığı ancak diğer yandan özellikle insan sağlığı açısından bir tehdit boyutunda olduğu ortaya çıktı.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artan hareketsiz yaşam obezite, şişmanlık, yorgunluk ve halsizlik gibi sağlık problemlerine neden olurken, hastalık hastası doktor doktor dolaşan, sürekli ağrı kesici kullanan insanların sayısı da artış gösterdi.

Sabah yorgun kalkan, işe konsantre olamayan, uyku bozukluğu çeken insanların hayat kalitesinde de düşüş ortaya çıkıyor

Her yaş grubunda görülüyor

Fibromiyalji dünya nüfusunun yüzde 3-6 sını etkileyecek kadar yaygın bir sorun. Fibromiyaljinin görülme sıklığı kadınlarda yüzde 3-4, erkeklerde yüzde 0.5 ve hastaların yüzde 70-80 kadarını kadınlar oluşturuyor. Çocuklar dahil her yaş grubunda görülebilen hastalık en sık ta , 30-50 yaş grubunda rastlanıyor.

Hastalar sıcak uygulama, masaj, hafif egzersizler ve tatil yapmaları sonucu rahatlıyor ancak daha sonra yeniden nüksedebiliyor.

Hangi şikayetler öne çıkıyor

Vücudun özellikle boyun ve bel bölgelerinde ağrılar, baş ağrısı, mide ağrısı , ağrılı adet dönemleri, nefes almada zorlanma hissi, çarpıntı, zaman zaman ellerde terleme-titreme-uyuşma-karıncalanma ve şişlik hissi, gözlerde ve ağızda kuruluk hissi hastaların şikayetleri sık görülür.

Araştırmalarda fibromiyalji hastalarının yüzde 25'inde depresyon, yüzde 50'sinde de migren gözlendiğini ortaya koydu.

Titiz ve hassas yapılıysanız dikkat!

Fibromiyalji sendromunun neden geliştiği tam olarak bilinemiyor ancak bu sendromu yaşayan kişilerin bazı ortak karakteristik özellikleri bulunuyor. Hassas yapılı, her şeyden çabuk etkilenen, kendilerinden beklentileri yüksek olan, mükemmeliyetçi, çok titiz ve duygu durumları çok çabuk değişen kişilerde daha sık görülüyor.

Yeni geliştirilen ajanlarla etkin ilaç tedavisi

Fibromiyalji sendromunda ilaç tedavisinde; genellikle kas gevşeticiler, ağrı kesiciler, antidepresanlar, uyku düzenleyici ilaçlar, mineral ve antioksidan vitaminler uygulanıyor.

Uzmanlar ilaç tedavisi dışında şu önerilerde bulunuyor;

Sıcak paketler, derin ısıtıcılar ve ağrı kesici özelliği olan elektriksel akımlar ile olumlu sonuçlar alınabiliyor.

Gevşeme ve germe egzersizleri, eklem hareket açıklığı egzersizleri, pilates, yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme gibi egzersizler tedavide etkin rol oynuyor.

Fibromiyalji sendromunda kaplıca tedavisi, gerek ortamın değiştirilmesi gerekse suyun sıcaklık, mineral içeriği ve radyoaktivite gibi özellikleri sayesinde olumlu yarar sağlıyor.

Güneş ışınları hastalarda olumlu yönde rahatlama sağlıyor. Uzmanlar sadece yaz aylarında değil, kış güneşi fırsatlarını da değerlendirmek gerektiğini belirtiyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler