Özkul, "AIDS, bağışıklık sisteminde yetmezlik meydana getiren bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Adını, Acquıred Immun Deficiency Sendrom (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) kelimelerinin baş harflerinden almıştır. HIV (Human İmmundeficiency Virus) denilen virüs aracılığı ile bulaşır. HIV, insan vücudunun hastalıklara ve mikroplara karşı savunma gücünü azaltır ve başka hastalıkların gelişmesine ortam sağlar. Türkiye'de ilk vakaya 1985 yılında teşhis kondu. 1992 yılından beri hasta sayısı katlanarak artıyor. Genç nüfusun çokluğu, cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili bilgilerin kısıtlı olması, turizm sektörünün giderek gelişmesi, damar içi madde kullanımının artması olarak sıralanabilir. Çok eşli ve korunmasız cinsel hayat, eşcinsel ilişki, damar yoluyla uyuşturucu madde kullanımı hastalığın bulaşma yollarıdır. Bu yollarla bulaşma, bilgi ve iradeyle önlenebilir" dedi.
Kişinin kontrolü dışındaki da bulaşma yollarının olduğunu söyleyen Özkul, "HIV virüsü taşıyan anneden bebeğe plasenta yoluyla bulaşması, bu virüs yönünden test edilmemiş kan ve kan ürünlerinin kullanılması, virüs taşıyan cerrahi aletler ve akupunktur iğneleri ile tedavi yapılması, virüs taşıyan aletlerle vücuda dövme yapılması sonucu kişinin kontrolü dışında AIDS hastalığına yakalanma riskini artırır" diye konuştu.
Sebebi açıklanamayan aşırı bir yorgunluğun AIDS belirtisi olabileceğine dikkat çeken Dr. Ahmet Özkul, "Kilo kaybı, gece terlemesi, 3 aydan daha uzun süren lenf bezi şişkinlikleri, 3 aydan daha uzun süren ateş ve sürekli ishaller de AIDS belirtileridir ve taşıyıcılar hastalık ortaya çıkıncaya kadar belirti vermezler" dedi.