Dikkat eksikliği bozukluğunu; yaşa uygun olarak herhangi bir şeye dikkatini verememe olarak tanımlayabiliriz. Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ Mynet okurları için yazdı.
Hiperaktivite belirli bir süre yerinde duramamadir.
Anne ve babaların korkulu rüyası olan hiperaktivite ve dikkat eksikliği sendromu çoğu zaman yanlış anlaşılır ve tedavisi olmayan bir hastalık olarak görülür.Bu haftaki yazımda anne babaların bana en çok sorduğu sorulara yanıt vermek istedim.
Soru: Hiperaktivite ve dikkat eksikliği bozukluğu birlikte olur mu? Kız ve erkeklerde görülme sıklığı nedir?
Yanıt:Genelde bu iki durum birlikte olur.Erkeklerde kızlara oranla 3 kat daha fazla görülür.
Soru: Hiperaktivite ve dikkat bozukluğunun zekaya etkisi var mı?
Yanıt: Kesinlikle yoktur.Velilerin en sık sorduğu soru bu sorudur.Bu hastalık zekayı etkilemez.Fakat dikkat eksikliği dersteki başarıyı etkileyebilir.
Soru: Ailesel özellik varmıdır?
Yanıt: Vardır.Sıklıkla babadan oğula geçer.
Soru: Bu hastalığın otizmle ilgisi varmıdır.
Yanıt: Kesinlikle yoktur.
Soru: Ne zaman ilaç tedavisine başlanmalıdır?
Yanıt: Erkek çocukları genelde hareketli olurlar.Her hareketli çocuk hiperaktif değildir.Bu tanı genelde yanlış konur ve hareketli,yaramaz her çocuğa yanlışlıkla ilaç başlanabilir.Demek ki öncelikle tanıyı doğru koymak gerekir.Tanıdan emin olduktan sonra çocuğu iyi gözlemlemek gerekir.Eğer çocuk okul yaşamına ve ilişkilerine zarar veriyorsa ilaç başlanmalıdır.
Soru: İlaçların yan etkisi var mıdır,bağımlılık yapar mı?
Yanıt: Kullanılan ilaçlar hekimden hekime değişebilir.Fakat dünya standartlarında kullanılan ilaçlar bağımlılık yapmazlar.Kullanılan ilaçlar konsantrasyonu arttırdığı gibi hiperaktiviteyide kontrol ederler.Bunun yanında bu tür ilaçlar bazen kilo kaybı ve iştah azalması yaptığı gibi, bazen iştahta açabilirler.
Soru: Tedavide yalnızca ilaç mı kullanılır?
Yanıt: İlaç tedavinin temelini oluşturur.Bunun yanında, ailenin çocuk yetiştirme becerisi tedaviye büyük katkı sağlar. Doktorun hastalıkla ilgili olarak aile ve öğretmenine yol göstermesi gereklidir.
Soru: Dikkat eksikliği yapan başka bir hastalık varmıdır?
Yanıt: Evet bazı epilepsi türleri örneğin absans denen durum dikkat eksikliği ile karışır.
Absans;çocuk normal aktivitesindeyken gözlerini bir noktaya kısa bir süre dikmesi ve bu kısa zaman diliminde bilincinin kayıp olması,daha sonra aktivitesine kaldığı yerden devam etmesidir.Bu hastalık uzman hekim tarafından kolayca tanınır.EEG denen tanı yöntemi, absansın tanısında çok önemlidir.
Soru: Bu hastalık ileride kalıcı bir hasar bırakır mı?
Yanıt: Bırakmaz,iyi bir tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir.
Yukarıda anne ve babaların yanıt aradıkları soruları çok kısa yanıtladım.
Bir daha altını çizmem gereken en önemli husus, bu hastalık zeka geriliği değildir,tedavi edilebilir ve ileride kalıcı soruna yol açmaz.Hastalığın tedavisinde ve eğitiminde aile büyük rol alır.
Yazı: serdar.dag65@mynet.com