HABER

Dikkat! Gözünüz delinebilir

Göz damlalarının bilinçsizce kullanılması durumunda onarılmaz hasarlara neden olabilir...

Dünyagöz Hastaneleri doktorlarından Op. Dr. Fusün Uzunoğlu'na göre Kortizonlu göz damlalarının bilinçsiz ve doktor kontrolü olmadan kullanılması, bağışıklık cevabını bozarak, gözü uçuk gibi virüs enfeksiyonlarına ve bakteriyel enfeksiyonlara dayanıksız hale getiriyor. Bilinçsiz kullanılan damlalar ayrıca gözün kornea adlı saydam tabakasında küçük yaralanmalara yol açabildiği gibi korneanın incelmesine ve korneada oluşabilecek yaraların iyileşmesinde gecikmeye neden oluyor. Bilinçsiz ve kontrolsüz ilaç kullanımı göz delinmesi gibi tehlikeli sonuçları dahi doğurabiliyor.

Kontrolsüz göz ilaçlarının kullanımı katarakt ve glokom (göz tansiyonu) gibi hastalıklara da zemin hazırlıyor. Bazı hastalar genetik olarak kortizona duyarlı oluyor ve kortizonlu göz damlalarının kullanılması bu hastalarda ani göz tansiyonu yükselmelerine ve uzun süre kullanıldığında da görme sinirinde hasara ( glokom) yol açıyor. Uzunoğlu'na göre bu hastalarda kortizona bağlı göz tansiyonu yükselmesinin dikkatle izlenmesi, gerekirse ilacın kesilmesi, ya da damlaların göz tansiyonunu yükseltmeyen yeni formlarının kullanılması gerekiyor çünkü göz tansiyonuna bağlı tahribatın geri dönüşü mümkün değil.

KORTİZONLU GÖZ POMADLARININ KULLANIMINA DİKKAT!

Göz kapağı ve göz çevresine sürülen kortizonlu pomadlar da aynı şekilde etkilere yol açabiliyor ve göz kapağı cildinde incelmeye neden olabiliyor. Uzunoğlu'na göre bu gibi hastalar da tüm yan etkiler açısından dikkatle izlenmeli:
"Göze damlatılan kortizonlu damlalar, özellikle bebeklerde göz ve burun zarlarından emilip vücüt dolaşımına katılarak, ağızdan alınan kortizon benzeri etkiler gösterebilirler.

Ağızdan alınan kortizonlu haplar veya kortizonlu iğneler, mide ülseri, kemik erimesi, psikoz-sinirlilik, tansiyon ve kan şekeri yükselmesi, aydede yüzü, çocuklarda gelişmenin yavaşlaması gibi etkiler yaparlar.

Kortizon kullanılacak hastalarda tüm bu yan etkiler dikkatle izlenmeli, bir hastalığı düzeltmeye çalışırken başka hastalıklara neden olmamak için hastanın daha önce geçirilmiş hastalıkları da sorgulanmalı, örneğin bir şeker hastasında ağızdan verilecek kortizonun ani kan şekeri yükselmelerine yol açabileceği unutulmamalıdır."

DOKTOR TAKİBİ ŞART

İnsan vücudunda salgılanan doğal bir hormon olan kortizon ilaç şeklinde kullanıldığında, hastada kortizon bağımlılığının gelişebileceğini belirten Uzunoğlu, bu nedenle söz konusu ilaçların aniden kesilmesinin son derece tehlikeli olabileceğini vurguluyor. Kortizonlu göz damlalarının kullanımında da kortizon bağımlılığının gelişebileceğini söyleyen Uzunoğlu ilaç kesilirken ya da azaltılırken de hastalığın tekrar alevlenebileceği uyarısını yapıyor.

Son dönemde bu tip vakalarla karşılaştıklarını ifade eden Uzunoğlu konu hakkında şu bilgileri veriyor:

" En son böyle bir vaka hastanemize geldiğinde kontrolsüz ilaç kullanıma bağlı olarak görmesini %80 oranında kaybetmişti. Gözünüzde en ufak bir şikayet bile hissetseniz, lütfen tavsiye edilen ya daha önce başka bir göz rahatsızlığı için size verilen bir göz damlasını kullanmayınız. Tıpkı genel hastalıklarının tedavisinde olduğu gibi göz hastalıklarının tedavisinde de birbirinden farklı ilaçlar kullanılmaktadır. Çok basit bir müdahale ile geçebilecek bir göz rahatsızlığı kontrolsüz ilaç kullanıma bağlı
olarak kalıcı göz hasarları bırakabilir. Lütfen Dikkat! Kortizonlu damlaların doktor takibi altında kullanılması şarttır. Kornea nakli gibi durumlarda yüksek dozlarda kullanılan ve körlüğü önleyen bu ilaçlar, çok sık doktor kontrolü olmadan ve gereksiz yere kullanıldığında gözün kaybına neden olabilirler"

En Çok Aranan Haberler