HABER

Dikkat! Güneş ışığından "katarakt" olabilirsiniz

Dikkat! Güneş ışığından "katarakt" olabilirsiniz

Atmosferik ozonun yüzde 10 azalması katarakt riskinin her yıl yüzde 5 oranında artması anlamına geliyor. Bu oranlar dünya genelinde 1,6 – 1.75 milyon vaka demek... Bununla birlikte uzmanlar uyarıyor, "Küresel ısınmanın etkisini daha fazla gösterdiği yaz aylarında güneşe çıkarken mutlaka ultraviyole fitreli gözlük kullanılmalı"

Gözün, ışıktan rahatsız olması, renkli kısmının (iris) arkasında bulunan merceğin kesifleşerek bulanık görmeye yol açması, katarakt hastalığının habercisi olarak kabul ediliyor. Halk arasında "göze perde inmesi" olarak adlandırılan kataraktın meydana gelmesinde güneş ışığının önemli bir rolü var.

AcıbademGöz Medikal Direktörü Doç. Dr. Bozkurt Şener, bundan birkaç yıl önce 40 yaşında katarakt olmuş hastalara yılda bir kez rastlanırken, günümüzde bu tür vakalarla ayda birkaç kez karşılaştıklarını söyledi. Kontrol edilemeyen radyasyonun katarakta neden olabileceği gibi, günümüzde en önemli faktörlerin başında ultraviyole ışınlarının (güneş ışığı) geldiğini belirten Doç. Dr. Şener şunları söyledi: "Güneş ışığı direkt olarak katarakt yapıcı bir etkendir. Ozon tabakasının yırtılmasıyla güneşten gelen ultraviyolenin bir dalga boyu, doğrudan katarakt yapıyor. Eskiden ozon tabakası bizi bu tür etkilerden koruyordu ama bu tabakanın delinmesiyle birlikte ultraviyole insan sağlığını tehdit eder hale geldi. Bundan korunmak için mutlaka ultraviyole fitreli güneş gözlüğü kullanmak ve C vitamini almak gerekiyor."

GÖZLÜK SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Güneş ışınlarının neden olabileceği katarak sorunundan korunmak için kullanılacak güneş gözlüğünün bir standardı olması gerektiğini söyleyen Şener "Güneş gözlüğü alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, camların ültraviyole ışınlarını blokaj derecesidir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 100 UV blokajı yapan camlar tercih edilmelidir" dedi. Gözlük seçiminde cam renklerinin de önemli olduğunu vurgulayan Şener, "Camın renginin koyu ya da açıklığından ziyade ültraviyole ışığını engelleyip engellemediği önemlidir. Ancak seçim yapılırken camın renginin homojen (her yerde aynı) veya grade olmasına dikkat edilmeli" diye konuştu. Şener, gözlük camlarının üzerinde güvenilir tescil bilgisi olmasının önemine de dikkat çekti.

En Çok Aranan Haberler