KADIN

Dikkat! PRP ile kök hücre tedavisi aynı şey değil !

Uzm. Dr. Aşkın Nasırcılar bu haftaki yazısında ''Kök Hücre Tedavisi ve PRP'' arasındaki farklardan bahsetti.

Dikkat! PRP ile kök hücre tedavisi aynı şey değil !

Sizlere bu hafta ''Kök Hücre Tedavisi ve PRP'' arasındaki farklardan bahsetmek istiyorum. Birçok okurumun bu iki yöntem arasındaki farkları öğrenmek istediğinden çok eminim...
 
Bu nedenle konuyu uzun ve detaylı bir şekilde işlemek gerektiğini düşündüm.
 
Kök hücre tedavisi, tüm dünyada yeni kapılar açan, en önemlisi rejenerasyon yani onarım sağlayan bir tedavi yöntemidir. Diğer tedavilerden farkı vücudumuzu tamamen onarma potansiyeli taşıması.
 
Günümüzdeki tedavilere baktığımız zaman sıklıkla sorunun antidotu verilir.
 
Diyelim ki, şekeriniz yükseldi şekeri düşürürüz, tansiyonunuz yükseldi tansiyonu düşürürüz. Eklem kireçlemeniz oldu, yıpranmış kıkırdağı keser yerine metalik protez koyarız. Elbette ki son derece etkili ve değerli tedavilerdir ve gerektiğinde bu şekilde yapılmalıdır.
 
Ancak artık başka bir çağa gözlerimizi açıyoruz ; Onarım Tıbbı Çağı !
 
Az önce verdiğim örnekten gidecek olursam;
 
Şeker hastalığında, kök hücre ile insülin üreten hücreler elde edebiliyorsunuz ve kişi Tip 1 Diyabet’ ten kurtulabiliyor. Kişinin kendi hücreleriyle ömür boyu insülin kullanmaktan kurtulma ihtimali, üstelik yan etkisiz, daha ne olsun?

3
 
Hastalar Mağdur Olmasın...
 
Elbette yukarıda yazdığım 2 satır kadar kolay olmuyor, yeni pankreas hücrelerinin ölmemesi için çeşitli genetik modifikasyonlar gerekiyor ancak bir yolu var işte. Dünyada böyle kurtulan hastalar da var. 
 
Bu anlamda toplumun yeteri kadar bilinçlenmesi çok önemli. Çünkü rejenerasyon tedavilerinin hastalar tarafından talep edilmesi gerekiyor ki yaygınlaşabilsin. Doğru hastalar doğru zamanda bu imkanlara ulaşabilsin. Doğru tedaviyi alabilsin.
 
Sizlerle geçenlerde yaşadığım bir olayı paylaşmak istiyorum.
Boynu ağrıyan bir hastamın kök hücre tedavisi aldığını ancak fayda görmediğini ifade etmesiyle şaşırdım. Sorguladığım zaman aslında kullandığının televizyonda gördüğü bir ürün olduğunu, ürünü araştırınca da bitki kökleri olduğunu fark ettim. Sadece isim benzerliği taşıyordu ancak ürünü satarken kök hücre mucizesi diye pazarlanıyordu. Nitekim şikayetlerle ürün ortadan kalktı ancak mağduriyetler yaşandı.
Tedaviyi insanlarımıza doğru bir şekilde anlatmak bu yüzden büyük önem taşıyor. Aksi taktirde kişi asıl tedaviden fayda görmediğine inanabilir ve birçok kişi tedavi fırsatını kaçırılabilir.

2
 
PRP ile Kök Hücre Tedavisi Aynı Şey Değil!
 
Diğer önemli bir konu şu an kök hücre tedavisi olduğunu zanneden birçok hastanın aslında PRP denilen “pıhtılaşma hücrelerinden zengin plazma” tedavisi aldığıdır.
 
Benzer yanlış bilgiler de düzeltilmelidir. Pıhtılaşma hücreleri kök hücreler değildir !

Pıhtılaşma hücreleri kıkırdak hücresine dönüşemez, şeker üreten pankreas hücresine dönüşemez, kendisini bile çoğaltamaz. Pıhtılaşma hücrelerinin önemi içlerinde 500’den fazla hücre büyütücü hormon ve faktör bulundurmalarıdır. Normal şartlarda pıhtılaşma hücreleri bu hormonları dışarı salgılamazken, dokuda hasar varlığında çevreye salgılarlar ve iyileşme sürecine katkıda bulunurlar ancak ölen hücrelere dönüşemezler.
 
Oysa kök hücreler hem kendisini çoğaltır, hem de farklı doku hücrelerine dönüşebilir. Kıkırdak, kalp, böbrek, karaciğer, sinir, beyin hücreleri gibi çok özel hücrelerden bahsediyorum. Vücutta her doku ve organı onarma, yenileme kabiliyetine sahiptir.  
 
Tıpta Kullanılan 2 Tür Kök Hücre Bulunmaktadır...
 
1-Pluripotent dediğimiz kök hücreler fetüs hariç tüm doku tiplerine dönüşebilen hücrelerdir. Etik sorunlar nedeniyle pratikte nadiren kullanılırlar.
 
2-Multipotent denilen kök hücreler pluripotent hücreler kadar olmasa da geniş doku tipine dönüşebilir. Mezenkimal kök hücreler bu sınıftadır ve tedavide kullanılan asıl kök hücrelerdir.
 
Mezenkimal kök hücreler organ ve dokularda sıklıkla damar çevresinde depolanırlar. Dokuda uyku halinde bulunurlar, zedelenme varlığında uyanarak tepki verirler fakat sayıları çok azdır ve yeterli onarım sağlayamayabilirler. Ayrıca kendi dokusunda depolanan kök hücreler, ihtiyaç halinde vücutta başka bölgedeki hücre tipine dönüşmez.
Örneğin, kemik iliğindeki kan kök hücreleri beyin hücresine dönüşmez. O nedenle uygun hastalıklar için laboratuvarda işlenmeleri gerekir. Bu anlamda kemik iliği ve yağ doku kaynaklı mezenkimal kök hücreler kullanılır. Minimal girişimsel dediğimiz yöntemlerle kemik iliğinden ya da cilt altı yağ dokudan toplanırlar. Az miktarda örnek dahi yetebilir. Enfeksiyon riski minimaldir, öz hücreler oldukları için hücre reddi olmaz, bu nedenle güvenli bir uygulamadır.
 
Hangi Hastalıklarda Kullanılabilirler?
 
-Eklem kireçlemeleri, ağrı ve incinmeleri
-Romatizma
-Bel-boyun disk dejenerasyonları/zedelenmeleri
-Otoimmün hastalıklar
-Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
-Şeker hastalığı
-Erektil disfonksiyon
-Böbrek sorunları
-Multipl Skleroz
-Nöropati
-Parkinson hastalığı
-Refleks Sempatik Distrofi
-Spinal kord yaralanması
-Kozmetik ve Anti-Aging amaçlı
 
Kök Hücre Tedavisinin Geleceği
 
Kök hücre tedavisi bir gün olacak diye düşündüğümüz bilim kurgu tedavilerinden ziyade günümüzde çarpıcı etkileri gözlenen bir tedavi yöntemidir. Bu anlamda dünyada uygulanan kök hücre tedavileri vardır ve artan hızda da çoğalmaktadır. Çalışmaları devam eden bazı hastalıklar; 
 
-Alzheimer
-ALS
-Otizm
-İnme (Beyin damar hastalığı)
-Böbrek Hastalığı
-Karaciğer Hastalığı
 
Kök hücre tedavisi modern tıbbın en etkili tıbbi gelişmelerinden biridir. Unutulmaması gereken bir sihir olmadığıdır. Yanlış kişilere ve uzman hekim olmayan yanlış uygulayıcılara karşı dikkatli olunmalıdır. Bu gibi konularda mutlaka uzman bir hekime danışmanızı tavsiye ederim..
 
Sevgi ve Saygılarımla...
 Uzm. Dr. Aşkın Nasırcılar

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler