HABER

Dikkat tatil keyfi kabusa dönebilir

Yazın gelmesiyle beraber en sevilen eğlence ve aktivitelerden biri olan havuza girmek sizin veya çocuğunuzun kâbusu olabilmektedir. Havuzdaki suyun kirli olması, tatil keyfinizi beklenmedik hastalıklar ile ıstıraba dönüşebilmektedir. Kirli havuz suları pek çok ciddi hastalığın yanı sıra kişilerde yüzücü kulağı adı verilen, dış kulak yolu iltihaplarına (Otitis ekstern) neden olabilmektedir. İşte size yol gösterecek kural ve dikkat edilmesi gereken bilgiler yazı dizimizde yer almakta, Yüzme havuzundaki suda neler olabileceğini biliyor musunuz? Yüzücülerin ve havuzdan faydalanacak kişilerin havuz suyu temizliği hakkında daha fazla düşünmeleri gerekir.

Amerikan Su Kalitesi ve Sağlık Konseyi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde 84'ü havuza girecek ki kişilerin veya yüzücülerin, havuz kurallarına ve hijyenik davranışlara uymadıklarına inanıyorlar. Yapılan araştırmalarda bu durum doğrular niteliktedir. Aslında, kişilerin hemen hemen yarısı (% 47) havuz sağlığını bozabilecek davranışlar içinde olduğunu kabul edilmektedir. Yüzme havuzuna girenlerden Beşte biri idrarlarını (17%) havuz içindeyken yaptıklarını söylüyorlar.

Kişilerin Havuza girmeden Kabaca üçte biri (% 35) duş almakta ve dörtte üçü (% 73) hiç duş almadan havuza girdiklerini söylemekteler. Aynı zamanda, kirlenmiş havuz suyu ile teması olan kişilerin çoğu(% 63) , yutma ve solunum yolu ile ilgili hastalıklara yakalanabileceklerinden haberdar değildir.

Yüzme tüm kişiler için eğlenceli ve bir sağlıklı aktivitedir. Uygun şekilde su klorlama ve dezenfektasyon mikroplardan yüzücüler korunmasına yardımcı olur, Gene Amerika’da, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından Paraziter Hastalıklar Bölümü'nde yapılan çalışmada yüzücülerin temiz ve sağlıklı bir havuz için önemli role sahip oldukları bildirmektedir. Kişilerin havuz için Kuralsız davranışlar nedeniyle havuzlara mikrop taşınması sağladığı ve klorlamanın dahi yeterli olmayabileceğini ifade etmektedirler.

Kullanıcılar için sağlıklı bir yüzme için dikkat edilmesi gereken önerilerde bulunmaktadırlar.

• Eğer ishal durumu varsa yüzmeyin.
• Havuz suyu yutmayın.
• Sağlık kurallarına uyun. Yüzme öncesi tuvalet ihtiyacınızı giderin. Çocuğunuzun bezini değiştirdikten sonra ellerinizi sabunla yıkayın ve duş alın.
• Tatilde çocuklarınızın sık duş almasını sağlayın. Sık sık çocuk bezi kontrol edin. Havuza girmeden önce bezi değiştirin.
• Çocukların havuza gitmeden önce sabun ve su ile iyice çocukların genital bölgelerini yıkayın.
Kirli su , ishal, solunum yolu hastalığı ve kulak ve deri enfeksiyonlarına yol açabilir. Çocuklar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler de iltihaplanmalara ve daha ağır hastalıklara neden olabilir. Temiz, berrak ve mavi renkte su arayın. Fayansların Pürüzsüz ve temiz olduğunu hissedin. el veya ayaklarınızı fayansa sürterek temiz olup olmadığını kontrol edin. Kötü bir koku olmadığından emin olun. Havuzu temizlik yapan kişilerden temizliğin nasıl yapıldı bilgisini alın. Duyularınızı kullanarak sağlıklı bir havuz ve ihtiyacı arasındaki farkı anlamaya çalışın.

HAVUZ DEZENFEKTASYONU:

Havuzların asid- baz dengesi yani PH dereceleri ve klor miktarları günde en az iki kez kontrol edilmelidir.
Kirlenmiş yüzme havuzu suyunda bulunan, cryptosporidium, E-coli, Shigella adlı Mikroplar kişilerde dizanteri veya isalin gibi diğer hastalıklara da neden olabilmektedirler. Bu bakteriler genç ya da yaşlılar için ölümcül olabilirler. Şiddetli ishale neden olabilir. Bazı bakterileri klor dahi öldürememektedir.

Yüzme havuzunda Klor düzeyleri ve havuz suyunun PH adı verilen asid- baz dengesi önemlidir ve havuz Ph sı - 7.4 - 7.2 arasında olmalı, klor seviyeleri 1,5-3,0 seviyesi olmalıdır. Birçok otel havuzları her sabah bu rakamlar görüntüler. Bunlara dikkat ediniz. En çok yüzme havuzu hastalıkları ve suda bakteri birikmesi nedeni havuzların kötü filtrasyon sistemleri kaynaklanır

YÜZÜCÜ KULAĞI HASTALIĞI (OTİTİS EKSTERN):

Yüzücü kulağı her yaştan çocuklar ve yüzücüler için kulakta ağrı ve rahatsızlığa neden olan ortak bir sorundur. Amerika Birleşik Devletleri'nde, yaklaşık 2,4 milyon kişi yüzücü kulağı hastalığı nedeniyle, sağlık maliyetleri her yıl ve neredeyse yarım milyar dolar bulmaktadır..
Yüzücü Kulağı nedir?

Yüzücü kulağı (aynı zamanda otitis eksterna olarak da bilinir), dış kulak kanalının bir enfeksiyondur. Yüzücü kulağı belirtileri genellikle yüzmeden sonra birkaç gün içinde görünür belirtileri şunlardır:
• Kulak kanalı içinde kaşıntı olması.
• Kulakta, kızarıklık ve kulak şişmesi olması.
• Kulağa Basınç uygulandığında ağrı
• Bebeğinizin sürekli eli ile kulağı çekiştirmesi.
• Kulaktan iltihabi akıntı olması.

Tüm yaş gruplarında yüzücü kulağı görülmesine rağmen, çocuklarda daha yaygındır ve çok acı verici olabilir.
Kulağın yapısı itibariyle kapalı bir kanal halinde olması Suyun kulağa girmesi ve uzun süre için kulak kanalında kalması gibi nedenlerle mikropların çoğalması ve iltihap için uygun bir ortam oluşturur, İltihaplanma oluşması ile Yüzücü kulağı adı verilen durum ortaya çıkar. Havuzlarda ve diğer eğlence su mekânlarında bulunan mikroplar yüzücü kulağı en yaygın nedenlerinden biridir. Eğer yüzücü kulağı olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danışın. Yüzücü kulağı antibiyotik kulak damlaları ile tedavi edilebilir.

Çocukta görülen Orta Kulak iltihabı ile Yüzücü Kulağı Arasında Fark Var mı?

Evet. Yüzücü kulağı ile orta kulak iltihabı aynı değil. Eğer dış kulak yolunda ağrı veya rahatsızlık belirtisi yoksa bu durum muhtemelen yüzücü kulağı değil.

Kendim ve Ailemi nasıl korurum?
Yüzücü kulağı riskini azaltmak için:

Kulaklarınızı mümkün olduğunca kuru tutun.
• Yüzme zamanı bir bone, kulak tıkacı, ya da özel donatılmış yüzme kalıpları kullanın. Yüzme ya da duştan sonra kulağınızı iyice kurulayın.
• Kurulama için suyu emebilecek bir havlu kullanın.
• Her bir kulak için suyun kulak kanalından çıkması için aşağı bakacak şekilde tutun başınızı eğin ve sallayın.
• Kulaktan suyun tahliyesinin sağlamak için aşağı eğik pozisyonda iken farklı yönlere kulak memenizi çekin.

BUNLARI YAPMAYIN:

• Kulak kanalınıza kurulama maksatlı cisimler kullanmayın (pamuk uçlu çubuklar, kalem, ataç veya parmaklar dâhil)
• Kulak kirini çıkarmaya çalışmayın. Kulak kiri enfeksiyon kulak kanalınıza korunmasına yardımcı olur.
• Eğer kulak kanalı kulak kiri tarafından bloke olduğunu düşünüyorsanız, kulağınızı karıştırmayın, doktorunuza danışın.
• Sağlık kuruluşuna başvurmadan kulak damlaları kullanmayın.
• Damla kullanılmayan durumlar, kulakta tedavi maksatlı tüp olması, kulak zarında delik veya önceden kulağın herhangi bir hasarı söz konusuysa kulak damlası kullanmayın.
• Eğer kulaklardaki kulak ağrısı, rahatsızlık, ya da iltihabi bir akıntı varsa kendi başınıza çözüm üretmeyin, sağlık kuruluşuna başvurun.

Soru ve görüşleriniz için: drahmetsirin@mynet.com

En Çok Aranan Haberler