Mersin’in Bozyazı ilçesinde din görevlilerine yönelik 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' (KKKA) hastalığı hakkında bilgilendirme eğitimi verildi.
Müftülük Konferans Salonu'ndaki toplantıda konuşan Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Hemşiresi Adile Bostan, 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' hastalığının, insanlara kenelerin bulaştırdığı, viral virüslerin sebep olduğu hastalıkların bütünü olduğunu söyledi. Hastalıktan korunmak için aşısı veya kanıtlanmış bir tedavisinin olmadığını vurgulayan Bostan, "Bu nedenle hastalık oluşmadan korunma tedbirlerinin alınması, özellikle kişisel korunma tedbirlerinin alınması büyük önem taşımaktadır” dedi.
KKKA’den korunmak için özellikle korunmasız temasın ve kene tutunmasının en aza indirilmesi gerektiğinin altını çizen Bostan, “Hasta insanların ve virüs taşıyan kenelerin vücut sıvılarıyla (kan, ter, tükürük) gibi korunmasız teması sonucunda da hastalık bulaşabilmektedir" diye konuştu. Kenelerin daha çok hayvanların üzerinde, hayvan barınaklarında, orman kenarlarındaki parçalı arazilerde görüldüğüne dikkat çeken Bostan, “Havaların ısınmaya başladığı bu günlerde piknik zamanının başlaması, bağ, bahçe işlerinin artması ve bir süre sonra yayla zamanının gelmesi, daha dikkatli olmamızı gerektirmektedir. Hayvanları olan kişilerin kenelere karşı ilaçlama yapması gerekir. Bağa, bahçeye giderken açık renkli uzun kollu, kol uçları düğmeli veya lastikli kıyafetler giyilmeli, pantolon paçalarının lastikli olması veya çorabın içine koyularak sıkıştırılması gerekmektedir. Eve döndükten sonra mutlaka vücudunuzu kene olup olmadığına dair iyice kontrol etmeniz, ettirmeniz gerekmektedir. Eğer kene tutunmuşsa hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Asla ve asla kenenin üzerine sigara ile bastırmayınız. Alkol, gaz yağı, kolonya, katran ve benzeri şeyler dökmeyiniz. Ve asla keneyi kendiniz çıkartmaya çalışmamalısınız" şeklinde konuştu.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının belirtilerinin 3 ila 14 gün içerisinde ortaya çıktığını hatırlatan Bostan, şöyle devam etti; "Hastalık belirtileri ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, halsizlik, yorgunluk, titreme ve ilerleyen dönemde bazı vakalarda deri, mukoza ve iç organlarda kanamalar görülür. Kene tutunmasından sonra kişinin kendisini takip etmesi gerekmekte ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir."
Toplantıya katılan İlçe Müftüsü Adem Bebek ise, bilgilendirme eğitim toplantısının kendi açılarından yararlı olduğunu, bu konuda bilgisi olmayan din görevlilerinin bilgilendiğini belirterek, "Görevlilerimiz de görev yaptıkları yerlerde vatandaşlara bilgilerini aktaracaktır. Yararlı bir toplantı oldu" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz