HABER

Din İşleri Yüksek Kurulu: İslami esaslara riayet ederek nişanlılık dönemi geçirilmeli

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu,İslami ölçülere uyularak geçirilecek nişanlılık dönemi ardından evlenmeye kesin karar verilince nikah kıyılmasını istedi.

Din İşleri Yüksek Kurulu: İslami esaslara riayet ederek nişanlılık dönemi geçirilmeli

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu, evlenme hazırlıkları yapan nişanlıların flört etmeleri, 'dost hayatı' yaşamaları, dedikoduya mahal verecek şekilde baş başa kalmaları, el ele tutuşmaları ve benzeri İslam’ın onaylamadığı davranışlardan uzak durmaları gerektiğini bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı adına fetva verenkurum olarak bilinen ' Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu'nun, çeşitli kesimlerden yöneltilen "Nişanlıların rahat görüşebilmek için nikah kıymaları uygun mudur?" sorusuna verdiği yanıt, web sitesinde yayınlandı.

Evlenmeyi diğer akitlerden ayıran özelliklerden birinin bu akitten önce genellikle bir nişanlanma döneminin geçirilmesi olduğunun ifade edildiği yanıtta, tarafların bu süreç içinde birbirlerini daha iyi tanıdığı, karşılıklı hediyeler alınıp verildiği hatırlatılarak şöyle denildi:

"Bu dönemde nişanlıların mahremiyet ölçülerini gözetmek kaydıyla birbirlerini daha yakından tanımak amacıyla görüşüp konuşmalarında bir sakınca yoktur. Fakat nişanlıların flört etmeleri, dost hayatı yaşamaları, dedikoduya mahal verecek şekilde baş başa kalmaları, el ele tutuşmaları ve benzeri İslam’ın onaylamadığı davranışlardan uzak durmaları gerekir. Günümüzde gençler, gerek velilerinden izinsiz olarak gerekse velilerin bilgisi dahilinde nişanlılık döneminde güya dini hassasiyetleri gözetmek amacıyla ‘Dini nikah’ yapmakta ve sonuçta hiç de arzu edilmeyen üzücü hadiseler meydana gelmektedir. Bu tür olayların yaşanmaması için yapılan nikah akitlerin mutlaka kayıt altına alınıp hukuki güvenceye kavuşturulması gerekir. Çünkü dindar olduğunu söyleyen gençler veya aileleri, resmi tescilin olmadığı durumlarda çok kere, aralarında akdedildiği ifade edilen akitlerin gereğini yerine getirmemekte, taraflardan biri ve genellikle kız tarafı mağdur duruma düşmektedir. Böylece, dinimizin nikahtan gözettiği ulvi gaye gerçekleşmek şöyle dursun, insanlar din adına birbirlerine zulm eder hale gelmektedirler."

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu,nikah kıyıldığında dinen evlilik hayatının başladığı, karı-koca arasında mehir (İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği/vermeyi taahhüt ettiği para veya mal), nafaka, miras gibi bir takım haklar ve sorumlulukların tahakkuk ettiğini hatırlatarak, ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Günümüzde bu haklar, evlilik resmen tescil ettirilmeksizin korunamadığından, evlenecek kişilerin ‘resmi nikah’ kıyılmadan ‘dini nikah’ kıydırmaları dinen uygun olmadığı gibi kanunen de yasaktır. Bu itibarla, adayların İslami ölçülere riayet ederek nişanlılık dönemini geçirmeleri, evlenmeye kesin karar vermedikçe resmi olarak kayda geçirilsin veya geçirilmesin, nikahı gerçekleştirmemeleri uygun olur."

DİNİ NİKAH NEDİR?

İmam nikahı, Türkiye'de devlet tarafından resmî nikah işleminden farklı olarak yapılmış dinî nikahı tanımlamak için kullanılan bir sözcüktür. Terim olmayan sözcük, daha çok halk arasındaki kullanımdan türemiştir.

Nikah, kanunen karı koca olma, resmen evlenme demektir. Nikah kavramsal, eylemsel ve geleneksel olarak büyük değişkenlik gösterir. Bunların yanı sıra çoğu dinde nikah özel bir yere sahiptir ve din tarafından belirli kurallar ve uygulamalar ile tanımlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde anayasası gereğince, devlet otoritesi altında kıyılmayan hiçbir nikah türünün resmî geçerliliği yoktur. Buna her türlü dinî nikah da dahildir. Türkiye'de uzunca bir süre resmî nikahın yanı sıra dinî nikah kıyımı da devam etmiştir; fakat resmî nikahın bulunmayıp dinî nikahın bulunduğu çeşitli durumların yarattığı sorunlar ve daha kavramsal bazlı farklı sorunlar sebebiyle bugün sadece resmî nikahın kıyılması, özellikle şehirlerde daha yaygındır. Ayrıca Türkiye'de resmi nikah kıyılmadan imam nikahı olarak tabir edilen şekilde dini nikah kıymak yasa dışı sayılmıştır ve suç arz etmektedir.

Kıyılan imam nikahlarında yer alan uygulama ve işlemler İslam'daki nikah uygulamasına göredir.

En Çok Aranan Haberler