Muharrem ayı dolayısıyla Dünya Ehl-i Beyt Vakfı, Feshane Uluslararası Fuar, Kongre ve Kültür Merkezi'nde iftar programı düzenledi. İftara Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in yanı sıra çok sayıda din adamı ve azınlık temsilcisi katıldı. Bakan Eker yaptığı konuşmada yeni anayasanın önemine vurgu yaptı.
Geleneksel Muharrem ayı iftar programına Bakan Mehdi Eker’in yanı sıra, milletvekili Nimet Çubukçu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turhan Çolakkadı, İlahiyatçı Zekeriya Beyaz, Süryani Ortodoks Cemaati lideri Metropolit Yusuf Çetin, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, Türkiye Süryani Katolik Patrik vekili Korepiskopos Yusuf Sağ, İstanbul Büyükşehir Belediye eski Başkanı Ali Müfit Gürtuna, sanatçı Nuri Sesigüzel ve çok sayıda davetli katıldı.
Kur’an-ı Kerim dinletisinin sunulduğu programda Kütahya Pir Ahmet Semah Ekibi mini bir sema gösterisi yaptı. İftar programında tüm devlet yetkililerinin ve din temsilcilerinin aynı çatı altında toplandığını vurgulayan Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, "Kerbela ve Hz. Hüseyin tüm insanlığın ortak değeridir. Kerbela’nın önemi anlaşıldığı takdirde insanların daha fazla kucaklaşacağına inanıyorum. Dolayısıyla bu tip değerler, gelecek için, yapay ayrımların giderilmesinde çok büyük bir ışık olarak görülüyor. Böyle çalışmalara daha fazla hız vermeliyiz. Bu yas gününde muhabbete ne kadar fazla önem verirsek, o ölçüde cehaleti gidermiş oluruz. Böylece ortak değerlerle buluşmuş bir İslam dünyası yaratabiliriz." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin gelecek günlerde, geçmişte yaşanan bazı sorunları çözmek için çabalayacağını belirten Bakan Eker, ''Türkiye, geçmişte yaşanan bir takım hata, yanlış ve zulümlerin artık devlet katında, sayın Başbakanımızın ağzından bunların sorun olarak tarif edildiği, bunların hata olarak kabul edildiği ve bunlar için özür dilenebildiği bir döneme geldi.'' dedi. Bakan Eker şöyle devam etti: ''Önümüzdeki günler, bütün bu geçmişteki sıkıntıların kaynağını oluşturan anti demokratik uygulamaları ortadan kaldırılıp, milletin hür ve sivil iradesi ile oluşturacağı huzur, barış ve kardeşliği esas alan bir anayasanın inşa edileceği günlerdir. Artık kimsenin kimseye hiçbir şekilde üstün olmadığı, herkesin hakkına ve hukukuna saygı duyulduğu bir anayasayı birlikte inşa edeceğiz.''
Yüce Allah'ın ayı olarak isimlendirilen bir ayda, bir çok kültürün temsilcisi ile aynı sofrada iftar yapmanın önemine değinen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ''Dinler açısından bakıldığında çok hususi günleri muhafaza eden, çok değerli ve kutsal bir ay. Sevinçleri ve hüzünleri bir arada barındırıyor. Bu ayı acı, dert ve dualarla anıyoruz ama dualarımızda istiyoruz ki Kerbela da yaşanan ayrılıklar, nefsin esiri olmalar tekrarlanmasın ve kardeşler arasında nifak olmasın, gönüllerden hep sevgi olsun.'' diye konuştu.
Mutlu, tarihte yaşanan acıların Türkiye'de ve İslam âleminde yeniden yaşanmaması için birlikteliklerin güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Bu ayın barış ve hayırlara vesile olması gerektiğini ifade eden Türkiye Süryani Katolik Patrik vekili Korepiskopos Yusuf Sağ, "Değişik inançlarımız olabilir. Ama müşterek olduğumuz değerler, ihtilaf olduğumuz değerlerden çok çok fazladır. Bir kere Allah’ın bir olduğunda birleşiyoruz. Oruçta, meleklerde, peygamberlerde birleşiyoruz. Kötülerin cehenneme gideceğine inanıyoruz. Ancak bu söylenenlerin yaşanması lazım. Denilir ki, "Sevinenle sevininiz. Üzülenle üzülünüz.’ Acı bir olay yaşadık. Van depremi. Tüm ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Artık annelerin ağlamaları için bu ayın vesile olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz