YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dinçer: Eğitime erişimde cinsiyetler arası fark 0,50'ye düştü

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Çağ nüfusunun ve özellikle kızların eğitime erişiminde önemli gelişmeler sağlandığının...

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Çağ nüfusunun ve özellikle kızların eğitime erişiminde önemli gelişmeler sağlandığının en somut göstergelerinden birisi de, eğitime erişimde cinsiyetler arası farkın 7,25'ten 2012 yılına geldiğimizde 0,50'ye düşmüş olmasıdır" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması Projesi'nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmasına, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, bugünün anlam ve önemiyle örtüşen projeyi başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü en içten dilekleriyle kutladı.

Kadının en temel insan haklarından birinin eğitim hakkı olduğunu vurgulayan Dinçer, son 9 yılda hayatın her alanında kadın erkek eşitliğini sağlamak için yapılan yasal düzenlemelerin yanında, kadınların eğitime katılmaları ve eğitim düzeylerinin arttırılmasına büyük önem ve öncelik verildiğini söyledi.

Dinçer, 2002 yılında zorunlu eğitim çağında olmasına rağmen 873 bin kız, 562 bin erkek olmak üzere 1 milyon 434 bin çocuğun ilköğretime kayıtlı olmadığı belirterek, "Bu ayıbı gidermek üzere 'Haydi Kızlar Okula' diyerek yola çıktık. Bugün birer hayat boyu öğrenme merkezine dönüştürdüğümüz Halk Eğitimi Merkezleri aracılığıyla da Ana Kız Okuldayız Projesi'ni hayata geçirdik. Okuma yazma söz konusu olduğunda, geçmişten farklı olarak bir kişi dahi olsa, kurs açıldığını da belirtmeliyim" dedi.

Yapılan diğer çalışmalar hakkında bilgi veren Dinçer, 2011 yılına gelindiğinde, ilköğretim çağında olup da okula kayıt olmayan ya da devamsız durumda olan çocukların sayısının 56 binin kız, 34 bininin erkek olmak üzere 90 bine düşürdüklerini söyledi.

Yapılan analizlerin, çocukların okula erişimlerinin önündeki engellerin çok çeşitli olduğunu gösterdiğini ifade eden Dinçer, sadece MEB'in geliştirdiği strateji ve yaptığı iyileştirmelerle nihai çözümün sağlanamayacağının da görüldüğünü kaydetti.

-Kızların eğitime erişimi-

Bunun üzerine 2011 yılının Ocak ayında 4 bakanlık ve 17 genel müdürlükle İlköğretime Erişim ve Devamın İzlenmesinde Kurumlar Arası İşbirliği Protokolü imzalandığını anımsatan Dinçer, "İlköğretimde yüzde 100 okullaşma hedefimize büyük güç katan bu işbirliğinin 2012 yılı sonuçlarına baktığımızda ise bir yıllık bir sürede 38 bin çocuğumuzun daha okullaşmasının sağlandığını görüyoruz" dedi.

Dinçer, "Çağ nüfusunun ve özellikle kızların eğitime erişiminde önemli gelişmeler sağlandığının en somut göstergelerinden birisi de eğitime erişimde cinsiyetler arası farkın 7,25'ten 2012 yılına geldiğimizde 0,50'ye düşmüş olmasıdır. Bugün itibarıyla geriye kalan 32 bin kız, 20 bin erkek olmak üzere 52 bin çocuğumuzun yaşıtlarının ve hayatın gerisinde kalmamaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Erken çocukluk eğitimi alan çocukların, ilerleyen yıllarda daha başarılı ve daha sağlıklı gelişim gösterdiklerinin ortaya konulduğunu anlatan Dinçer, 9 yıl önce Türkiye genelinde yüzde 11 gibi sembolik düzeydeki okul öncesi okullaşma oranının, bugün itibarıyla 5 yaş düzeyinde yüzde 67'ye çıkarıldığını kaydetti.

Dinçer, "Eğitimin en temel iki basamağında sağladığımız gelişmeleri ortaöğretimde ve yükseköğretimde de göstermek zorundayız. Artık Türkiye, eğitimde cinsiyet ve bölgesel farklılıklar gibi ilerlemesini yavaşlatan sorunları arkasında bırakarak, geleceğe doğru kadınıyla erkeğiyle emin adımlarla yürümelidir" dedi.

-"Eleştiriler mesnetsiz iddialar"-

2011 yılı TÜİK verilerine göre erkeklerin işgücüne katılım oranlarının yüzde 72,2, kadınların ise yüzde 29,5; lise altı eğitimlilerde iş gücüne katılım oranının ise erkekler için yüzde 70,4, kadınlar için yüzde 25,9 olduğu bilgisini veren Dinçer, yükseköğretim mezunu kadın ve erkeklerin iş gücüne katılım oranlarının da erkeklerde yüzde 85,5, kadınlarda yüzde 70,8'lere yükseldiğini kaydetti.

Dinçer, "Kız çocuklarımızın genel ortaöğretim ve mesleki teknik öğretim seviyesinde de yüzde 100 okullaşmasını sağlamak istiyoruz. 'Özellikle Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Projesiyle bu yoldaki çabamızı güçlendirerek sürdürecek olmaktan dolayı büyük memnuniyet duymaktayız" dedi.

Ortaöğretimde net okullaşma oranının, 2010-2011 eğitim öğretim yılı itibariyle yüzde 69,33 olduğunu belirten Dinçer, 2011-2012 öğretim yılında ortaöğretimde bulunan 4 milyon 756 bin 286 öğrencinin 2 milyon 229 bin 730'unu kız öğrencilerin oluşturduğunu vurguladı.

Dinçer, "Binlerce kız çocuğunun ilköğretimden sonra eğitim hayatından ayrılması, hem gençlerimiz adına hem de ülkemiz adına çok büyük bir kayıptır. Dolayısıyla kız çocuklarının ortaöğretime erişimleri konusunda şartlı nakit transferi, ücretsiz taşıma, kız öğrenci pansiyonlarının kapasite ve sayılarının arttırılması, aile eğitimi gibi sayısız çalışmayla bu alanı destekliyoruz" diye konuştu.

Son yıllarda kız teknik ve meslek liselerine kayıt yaptıran öğrenci sayısındaki artışların, kız çocuklarının eğitimi ve meslek edinmesinin önemine ilişkin toplumda da bir bilinç oluşturduğunu gösterdiğini ifade eden Dinçer, "Hem bu bilinci güçlendirmek hem de farkındalığın düşük olduğu bölgelere daha fazla eğilerek özellikle kız çocuklarımızın okullaşmasını sağlamak üzere yeni ve güçlü bir adım atıyoruz" dedi.

-"Proje, çok kızımızı okullaştırmayı amaçlıyor"-

Projenin bütçesinin 16 milyon avro olduğunu belirten Dinçer, projenin özel hedefleri arasında "İlk ve orta öğretim düzeyinde okullulaşma oranını arttırmak, okul terk oranını düşürmek, iş gücünün mesleki beceri ve yeterliliklerini arttırmak ve ailelerin eğitimin önemi konusunda bilinçlenmelerini sağlamak" olduğunu kaydetti.

Dinçer, projenin hedef grupları arasında öğrencilerin, özellikle ilk ve orta öğretim düzeyindeki kız çocuklarının, okulu terk etmiş veya terk etme riski olanların, eğitime erişimi kültürel, maddi veya ailevi nedenlerle engellenenlerin, özellikle psikolojik rehberlik ve danışmanlıktan sorumlu öğretmenlerle ilgili paydaşların bulunduğu bilgisini verdi.

Proje kapsamında, kızların orta öğretime kayıt oranının yüzde 50'nin altında ya da meslek liselerinde ekipman alt yapıları yetersiz illerin pilot olarak seçildiğini ifade eden Dinçer, "İlk etapta bu 16 ilimizde kızların okuldan ayrılma ve okula gitmeme nedenlerinin araştırılması, tedbirlerin alınması, terk oranının azaltılması ve okullulaşma oranının izlenmesine yönelik detaylı bir araştırma yapılacak" diye konuştu.

Bugün artık eğitime erişimden çok devamlılığın sağlanmasının önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Dinçer, "İzleme ve değerlendirme çalışmaları sonucunda okula kayıtlı olup da devamsız durumdaki öğrencilerin sayısında önemli bir artış olduğunun görülmesi üzerine Bakanlık olarak farklı stratejiler ve yaklaşımlarla bu sorunun üzerine gidiyoruz" dedi.

Bakan Dinçer, "Daha çok kızımızı okullulaştırmayı amaçlayan bu projemizin, atılacak adımlardan sadece birisi olduğunu, önümüzdeki dönemde yine AB fonlarından bütçelendirilmiş ikinci ve üçüncü projelerin de uygulamaya gireceğini memnuniyetle belirtmek isterim" diye konuştu.

-"Zorunlu eğitimin süresine ilişkin çalışmalar memnuniyet verici"-

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert de eğitimin temel bir hak olduğunu belirterek, kadınların ekonomik hayatta güçlendirilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliğinin vazgeçilmezliğine işaret etti.

Eğitimin önemini vurgulayan Ripert, sivil toplum örgütleriyle eğitime ilişkin Türkiye'de projeler sürdürüldüğünü belirtti.

-Gül, Erdoğan ve Dinçer'den mesaj-

Konuşmaların ardından, projenin tanıtıldığı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Dinçer'in ayrı ayrı yer aldığı 3 spot film izletildi.

Televizyonlarda yayımlanacak bu spot filmlerde Cumhurbaşkanı Gül, "Sevgili vatandaşlarım, çocuklarımız bizim en büyük servetimizdir. Bu serveti daha kuvvetli hale getirmek için onların eğitimine çok dikkat etmeliyiz ve çok iyi eğitim vermeliyiz. Özellikle de kız çocuklarımızın eğitimine daha fazla özen göstermeliyiz. İnanıyorum ki 2023 yılına geldiğimizde nüfusunun yüzde 100'ü okuyan ve tamamı üreten bir nesile sahip olacağız" mesajını verdi.

Başbakan Erdoğan ise "Kız çocuklarımız okusunlar. Eğitim hakkından mahrum kalmasınlar. Okuyup meslek sahibi olsunlar. Anne ve babalar kızlarıyla, kızlar da anne ve babalarıyla gurur duysunlar. Evlatlarımız kıymetimiz, okumaları geleceğimizdir" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Dinçer de "Değerli anneler, değerli babalar, Cumhuriyetimizin 100. yılında yüzde 100 okuyan ve üreten bir Türkiye hedefi için çocuklarımızı, özellikle kız çocuklarımızı okutalım" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler