HABER

"Dini üstün kılma çabaları artıyor"

ANKARA (İHA) - Ankara Barosu Başkanı Sadık Erdoğan, günümüzde 'hukukun üstünlüğü' kavramının göz ardı edilerek 'devlet işlerinde dini üstün kılma' çabalarının arttığını ileri sürdü. Erdoğan, "Yüce Atamızın 'Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar, tarikatlar ülkesi olmaza' özdeyişi unutulmamalıdır" dedi.

Ankara Barosu 57. Olağan Genel Kurulu, Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu'nda başladı. Genel Kurul'da bir konuşma yapan Ankara Barosu Başkanı Sadık Erdoğan, avukatlar olarak laik ve demokratik cumhuriyet ilkelerinden asla vazgeçmeyeceklerini belirtti. Günümüzde 'hukukun üstünlüğü' kavramının göz ardı edilerek 'devlet işlerinde dini üstün kılma' çabalarının arttığını savunan Erdoğan, "Yüce Atamızın 'Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar, tarikatlar ülkesi olmaza' özdeyişi unutulmamalıdır" ifadesini kullandı. Erdoğan, çağdaş ve laik bir ülke olan Türkiye'de şeriata ve teokratik devlet özlemcilerine prim verilmemesi gerektiğini bildirdi.

Erdoğan, tüm demokratik ülkelerde temel olarak kabul olunan ilkelere göre, yargı yetkisinin kullanılmısında, hiçbir ulusal veya uluslararası organın, hakimlere ve mahkemelere talimat ve emir veremediğini, tavsiye ve telkinde bulunmanın dahi mümkün olmadığını söyledi. Bu konuda Türkiye'nin çağdaş bir ülke olarak duyarlığı olduğunun altını çizen Erdoğan, "Ancak Adalet Bakanı ve müsteşarın Hakim ve Savcılar Yüksek Kuruluna üye olarak katılmaları ayıbından ülkemiz bir an önce kurtulmalıdır" dedi. Devletin Adalete ayırdığı bütçe payını yükseltmesi gerektiğini savunan Erdoğan, "Devletin temeli adalettir. Adalet para gölgesinde olmamalı, orada hizmet edenlere bütçenin yüzde birinin altında pay ayrılması duyarsızlığı bırakılmalı, bu pay acilen yükseltilmelidir" şeklinde konuştu. Erdoğan, yargıç ve savcılara ödenen ücretlerin de 'gülünç' hale geldiğini ve bunların vakit kaybedilmeden düzenlenmesini istedi.

Barolardan elektrik ve su parası alınmasına ilişkin uygulamanın kaldırılmasından dolayı Adalet Bakanı Aysel Çelikel'e teşekkür eden Erdoğan, cezaevlerine giriş sırasında, özellik bayan avukatların 'tacize' varan davranışlara maruz kaldığını bildirdi. Erdoğan, avukatların gururunu zedeleyen bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

"Savunma yargının 'protez bacağı' olmamalıdır' diyen Erdoğan, "Savunma yargının 3 öğesinden birisidir. Sav solmazsa, savunma olmazsa verilen karar niteliksiz ve tartışmalıdır, karar olmaktan uzaktır" diye konuştu. Sayıları 34'ü bulan hukuk fakültelerinin 'mantar' gibi çoğaldığına dikkat çeken Erdoğan, bu durumda nitelikli hukukçu yetiştirmenin zor olacağını, artan hukukçu kalabalığın ileride tehlike olabileceğine işaret etti. Erdoğan, "Siyasi iktidarın bu aymazlığa bir an önce dur demesi gerekmektedir" dedi. Baro çalışmaları hakkında da bilgi veren Erdoğan, iki yıllık görev süresi içinde avukat haklarını için gece gündüz çalıştığını ve başarılı sonuçlara imza attıklarını kaydetti.

Genel Kurul'a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nejat Arseven kısa bir süre sonra toplantıdan ayrıldı. Genel Kurul'da, Çağdaş Avukatlar Grubu adına Hikmet Çiçek, Demokrat Sağ Avukatlar adına Sinan Kılıçkaya ve Demokratik Sol Avukatlar adına Semir Güner, baro başkanlığı için yarışıyor. Başkan ve yönetim kurulu üyelikleri seçimi yarın yapılacak oylama sonucu belirlenecek.

En Çok Aranan Haberler