HABER

Dinlemeler, mahkeme kararıyla yapılmakta

ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, yasalar çerçevesinde telefon dinlenmenin yapıldığını belirterek, bütün telefonların dinlenmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, haftalık olağan basın toplantısına Emniyet Teşkilatı yeni personel kimlik kartlarını tanıtarak başladı. Çalışkan, emniyet hizmetleri sınıfı personeline, çarşı ve mahalle bekçilerine ve diğer hizmetler sınıfı personeline verilmek üzere 3 ayrı tip kimlik kartı hazırlandığını belirterek, yeni tip personel kartlarının, üzerine konulan güvenlik tedbirleriyle daha güvenilir hale getirildiğini söyledi. Çalışkan, 2005 yılı atama döneminde 1. bölgeden 2. bölgeye 9 bin 157, 2. bölgeden 1. bölgeye 9 bin 45 polis memuru ve komiser sınıfı personel olmak üzere, toplam 18 bin 202 personelin atamasının yapıldığını, 19 bin 689 personel hakkında ise tayin ertelemesinin gerçekleştirildiğini açıkladı.

Çalışkan daha az personelin atanmasının gerçekleştirilmesiyle 21 trilyon 596 milyar 800 milyon liralık tasarruf sağlandığını vurguladı. Çalışkan, 2. el telefon alan vatandaşların Emniyet Genel Müdürlüğü'nün www.egm.gov.tr/asayis/ceptelefonuara.asp internet adresine girilerek cep telefonunun İ-MEİ numarasıyla sorgulanıp, çalıntı olup olmadığının öğrenilebileceğini ifade etti. Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çalışkan, bir gazetecinin, son günlerde basın-yayın organlarında MİT'in dinleme faaliyetleriyle ilgili çıkan haberleri hatırlatarak, Diyarbakır'daki mahkemeden polisin dinleme izni alıp almadığını sorması üzerine, suç örgütlerinin faaliyetlerini gerçekleştirmek için teknolojiden de yararlanarak değişik yöntemler uyguladığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Güvenlik güçlerinin en önemli görevlerinden birisi suçlar olmadan önlenmesidir. Eğer suç oluşmuşsa suçluları yakalamak diğer önemli bir görevidir. Telefon izleme ve dinleme tamamen birbirinden farklı 2 ayrı konudur. Bu konular hukuk çerçevesinde yapılmaktadır. 1 Haziran'dan önce 4422 sayılı yasaya göre yapılmaktaydı. 1 Haziran'dan sonra Yeni Ceza Muhakemeleri Kanunu'na göre bu işlemler yapılmakta. Bunlar dünyada örgütlü suçlarla mücadele eden ülkelerin kullandığı yöntemlerdir. Bunlar kanunlarla düzenlenmiştir. Yani güvenlik görevlileri hiçbir zaman kendi başına iş yapmamaktadır. İlgili makamlara başvurarak, konuyu anlatarak ilgili mahkemenin verdiği karara göre bu işlemler yapılmaktadır. İstismar edilmesi halinde Yeni Ceza Kanunu'nda ağır cezalar getirilmiştir. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası kamu görevlisine 4.5 yıla kadar çıkmakta. Hem adli hem de idari yönden cezalandırmalar yapılmakta. Bugüne kadar istismar edilmesi olmamıştır. Hepsi yasalar çerçevesinde yapılmaktadır. Suçların olmadan önce ortaya konması, aydınlatılması için hukuk kuralları çerçevesinde güvenlik güçleri gelişen teknolojiden faydalanmaktadır."

Bir gazetecin, dinlemenin 30-40 milyon insanı kapsadığı yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine ise Çalışkan, böyle bir uygulamanın olmadığını vurgulayarak, bütün telefonların dinlenmesi diye bir şeyin olmadığını söyledi. Yeni TCK'da polisin istediğinin olup olmadığının sorulması üzerine ise Çalışkan, "Polis istediğini aldı diye bir şey yok. Polis kendine verilen görevi yapar, 2 gündür de üzerine düşen görevi yapmakta" şeklinde konuştu. "Yeni TCK polisi nasıl etkiledi?" şeklindeki bir soruya da Çalışkan, "Polisi olumlu etkiledi. Şu ana kadar herhangi bir aksaklık yok" diye cevap verdi.

En Çok Aranan Haberler