İSTANBUL (İHA) - 'Uyuyamama, uykuya dalamama, uyku bölünmesi veya sabah erken bir saatte uyanıp tekrar dalamama' gibi sorunların, toplumda en fazla görülen uyku bozuklukları olduğu bildirildi.
Acıbadem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nalan Kayrak Ertaş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı uykunun, aslında dinlendirici uyku olduğunu belirterek, "Yani, bizim güne sağlıklı başlamamızı, güne kendimizi hazır hissetmemizi ve hafızamızı tazelememizi sağlıyor" dedi.
Aslında uyku süresinin bir standardı olmadığını, kişilere göre çok değişiklik gösterdiğini vurgulayan Uzman Dr. Nalan Kayrak Ertaş, "3 saat uykuyla dinlenen olduğu gibi, 12 saat uykuyla dinlenen erişkinler de var. Ama çok kabaca şunu söyleyebiliriz, çocukların daha uzun süre uykuya ihtiyacı var. Erişkinlikte ortalama 6-8 saat süre yeterli. Yaşlandıkça da daha az uyku yeterli hale gelmeye başlıyor" diye konuştu.
"YASTIĞI GÖRÜR GÖRMEZ UYUYANLARIN TEDAVİYE İHTİYACI VAR" Uyku bozukluğu denince, toplumda en yaygın anlaşılan şeyin uyuyamama, uykuya dalamama, uyku bölünmesi veya sabah erken bir saatte uyanıp tekrar dalamama olduğunu kaydeden Dr. Ertaş, "Doğru, bu sık görülüyor. Ama, 'ben yastığı görür görmez uyurum' diyen kişiler de aslında bir uyku bozukluğundan muzdarip olabilirler. Hatta çoğunlukla bunların tedaviye ihtiyacı var. Uykuya dalamamanın çözümü biraz daha kolay. Daha doğrusu, polisonografik inceleme uyku laboratuvarında inceleme yapılmaksızın görüşmelerle sebep ortaya çıkarılarak çözümlenebilir. Ama aşırı uyuklama, uykudan uyanamama, gündüzleri uyuklama, hemen yastığı görünce uyuma gibi aşırı uyuklama hallerinin çözümü biraz daha zaman alıcı şeyler. Çünkü bunun temelde sebebi, uykudaki solunum problemleri. Apne hastalığı veya üst solunum yollarındaki birtakım dirence sebep olan yapısal anatomik bozukluklar. Bu tür hastalar, gece uykularını kaliteli uyuyamadıkları için sabah uyanmakta zorluk çekiyorlar ve gün içinde de aşırı uyuklamaları olabiliyor" dedi.
UYKUSUZLUK NEDENLERİ
Uzm. Dr. Nalan Kayrak Ertaş, sağlıklı bir insanın uyku kalitesini bozan sebepleri ise "Düzensiz uyuma alışkanlığı, nörolojik rahatsızlıklar, şişmanlık, uyku sendromu, irsi faktörler, yaşın ilerlemesi, üst solunum yollarındaki tıkanıklıklar ve hormonal bozukluklar" şeklinde sıraladı.
APNE, ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNU 'Uykuda soluk kesilmesi' olarak tarif edilen apnenin, hayatı tehdit edebileceği uyarısında bulunan Acıbadem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nalan Kayrak Ertaş, "Apne sırasında soluk almak için aşırı çaba harcanması sebebiyle, damarlar ve kalp bir dirence karşı çalışıyor. Kandaki oksijen yoğunluğu azalıyor o sırada. Ve kalpte de birtakım ritim bozuklukları oluyor. Apne, uykuda ani ölümlere yol açabiliyor. Hipertansiyon, kalp, damar ve beyin damar hastalıkları, uzun dönemde sebep olabileceği rahatsızlıklar" diye konuştu.
APNENİN TEDAVİSİ
Apneden kuşkulanıldığı zaman, mutlaka uyku laboratuvarında inceleme gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Nalan Kayrak Ertaş, tedavinin, rahatsızlığın 'hafif, orta, şiddetli' derecelendirilmesine göre yapıldığını belirtti. Dr. Ertaş, eğer hafifse ve üst solunum yollarında tıkanıklığa sebep olan burun kemiği eğriliği ve benzeri tıkayıcı oluşumlar varsa, öncelikle kulak burun boğaz hekimleri tarafından cerrahi yaklaşımlar yapıldığını bildirdi.
DEPRESYON VE UYKU BOZUKLUĞU Dr. Ertaş, depresyon ilaçlarının yol açabileceği bir yan etkinin de, 'uykuda periyodik bacak hareketleri' denilen sıçrama hareketleri olduğunu kaydederek, "Bu, toplam nüfusun 3'te 1'i oranında sık görülen bir rahatsızlık. Ama herkeste uyku bozukluğuna yol açmıyor. Bazı antidepresan ilaçlar bu rahatsızlığı şiddetlendirip uyku bozukluğuna yol açabiliyorlar" dedi.
GÜNDÜZ UYKUSU
Gece uykusunun gündüz telafisinin yanlışlığına temas eden Acıbadem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nalan Kayrak Ertaş, "Gece kaç saat uyumuşsa uyusun, gece uykusunun dinlendirici olmamasından yakınan bir hastamızın gündüz uyumaması gerekiyor. Çünkü bazı kişilere 5 saat uyku da yeter, kısa uyku yeter ama, 8 saat uykunun kendisine gerekli olduğuna inandığı için yatakta kalabilir ve uyumadığını düşünebilir. O sebeple, eğer gece uyumuyorsa bile, gündüz uykusuyla bunu telafi etmeye çalışmaması gerekiyor. Ve yine bunu gece zamanla aktarması gerekiyor" diye konuştu.