İngiliz araştırmacılar, 137 milyondan fazla yıl önce, deniz sıcaklığınde gerçekleşen 9 derecelik ani bir düşüşle dinazorların neslinini yok olmasına doğru ilk adımın atıldığını savunuyor.
Kuzey Buz Denizi'ndeki Norveç adalarından alınan fosiller ve mineraller üzerinde çalışan uzmanlar, Kreaste dönemi sırasında Kuzey Atlantik Akıntısı'ndeki ani değişimin dinazorların 'bolluğunu' neredeyse tamamen ortadan kaldırdığını belirtiyor.
Bazı uzmanlar dinazorların 65 milyon yıl önce bir meteorun gezegene çarpması gibi bir olay nedeniyle yok olduğunu düşünüyor.
Yeni araştırmaya göre ise yok oluşun sebebi, deniz sıcaklıklarının aniden düşmesiyle başlayan çevresel değişiklikler.
Araştırmaya öncülük eden Plymouth Üniversitesi'nden Gregory Price, ekibinin sıcaklıktaki düşüşün Dünya'nın şimdikine çok benzeyen 'sera' ikliminde olduğu sırada gerçekleştiğini gösterdiğini belirtti.
Price'a göre, sıcaklıklardaki düşüş öylesine şiddetliydi ki daha önce sıcak, sığ sularda, karada ve bataklıklarda yaşayan sayısız dinazor türü yok oldu.
Price, "Dinazorların büyük ihtimalle soğukkanlı olduklarını ve hayatta kalabilmek için sıcağa ihtiyaç duyduklarını düşünüyoruz. Güneye göçememişlerse yok olmuşlardır. İklim değişikliği dinazorların nasıl yok olduğunu anlamaya çalışmak yönünde artık çok fazla gündemde. Artık kademeli olarak yok olduklarını ve bunun iklimdeki bir dizi değişiklik nedeniyle gerçekleşmiş olabileceğini düşünüyoruz" diyor.
Sıcaklıklardaki düşüşün atmosferde bulunan yüksek düzeyde karbondioksit seviyesinden kaynaklandığı sanılıyor. Bu küresel sıcaklıkların artmasına ve kutup buzullarının erimesine yol açtı. Görünüşe göre Dünya'nın kaderi değişmiyor!