BURSA (İHA) - İstatistikler ve yapılan araştırmalar, ehliyetine el konular sürücülerinin yüzde 76'sının alkollü yakalandığını, yüzde 7'sinin ise 5 kez hız limitini aştığını, yüzde 4'ünün de ceza puanını doldurduğunu ortaya koydu.
Uzmanlar, ehliyetine daha önce el konulan ancak akıllanmayan sürücülerin psikoteknik değerlendirmeye tabi tutulduğunu hatırlatırken, sürücülerin kendi isteğiyle de psikoterapik gözlemden geçebileceğini ifade ediyor.
Bursa Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Aydın Balkanlı, bir yılda 2 bin 387 sürücünün ehliyetinin çeşitli sebeplerle geri alındığını ifade ederken, son 8 ayda ise bu rakamın bin 522 olduğunu açıkladı.
Trafik Denetleme Şube Müdürü Aydın Balkanlı, ehliyeti geri alınan 2 bin 387 sürücüden bin 811'ini alkollü sürücüler, 177'sini 5 kez hız limitini aşanlar, 95'ini 100 ceza puanını dolduranlar ve 301'ini de mahkeme kararı ile alınanların oluşturduğunu ifade ederek, "Son 9 aylık istatistiklere göre, kent genelinde bin 522 sürücünün ehliyetine çeşitli gerekçelerle el konuldu. Son 5 yıl içinde 3 veya daha fazla süreyle alkolden dolayı sürücü belgesi geri alınan kişiler, 1 yılda hız sınırının yüzde 30'unu aşarak 5 defa ihlal yapanlar ya da 100 ceza puanını bir yılda iki kez dolduran sürücüler de psikoteknik değerlendirmeye tabi tutuldu. Bu kişilere 6 aydan az olmamak üzere hafif hapis cezası ve 532 milyon para cezası veriliyor" dedi.
Bir yılda 56 sürücünün psikoteknik terapiye gönderildiğini vurgulayan Trafik Denetleme Şube Müdürü Aydın Balkanlı, "Bu değerlendirme sayesinde sağlıklı olmayan sürücülerin diğer sürücülerden ayrılması sağlanıyor. Bilimsel araştırmalar sonucu geliştirilen ve tüm adaylara aynı şekilde uygulanan ölçüm araçlarıyla 2,5 saat süreyle sürücüler psikoteknik değerlendirmeye tabi tutuluyor" diye konuştu.
Psikoteknik değerlendirmenin ücretinin 240 milyon lira olduğu öğrenilirken, ehliyete el konulma gibi bir mecburiyet olmaksızın sürücülerin kendi isteğiyle bu teste tabi tutulacakları belirtildi. Şube Müdürü Balkanlı, bazı firmaların sürücülerini kendi isteğiyle psikoteknik değerlendirmeden geçirip test ettiğini ifade ederek, "Sürücüler biriysel olarak da bundan faydalanabilir. Ancak bir çok sürücü ehliyetine el konulmasından endişe ediyor. Bu korkuyu yenmek, ölümlü, yaralanmalı ya da maddi hasarla sonuçlanacak kazanın önüne geçer"şeklinde konuştu.
Emniyet Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ramazan Cengiz Derdiman ise bütün bireylerin trafikte çözümün bir parçası olması gerektiğinin altını çizerek, "Yeni Trafik Kanunu, ehliyet alacak kişilerin psikoteknik değerlendirmeye tabi tutulmasını öngörüyor. Bizim teklifimiz, araçların 2 yılda bir fenni muayeneden geçirilmesi gibi, bütün sürücülerin 5 yıl ya da belirlenen zaman dilimlerinde bu değerlendirmeye alınmasıdır. Avusturya'da yapılan benzer çalışmalarla kaza oranlarında yüzde 3,5 azalma sağlanmış" diye konuştu.
Doç. Dr. Derdiman, alkollü araç kullanımının yapılan araştırmalara göre trafik kazalarının yüzde 40'ına neden olduğunu vurgulayarak, "Alkol almış sürücünün sürücülük yeteneğinin alkolün etkisi sonucu olumsuz olarak etkilendiği bilimsel olarak ispat edilmiştir. Küçük dozlarda kullanıldığında, insanlar sabırsız, haddini bilmez olmakta ve reflekslerin yavaşlamasıyla zihinsel faaliyetler bozulmaktadır. Alkollün fazlası ise bireye aşırı güven verdiğinden, aşırı alkol alan kişiler, kusursuz oldukları sanısıyla kusur yapmaktadırlar. Bir duble bira ya da 60 cm3 viski ya da rakı alanlarda yarım saat araba kullanamayacak kadar denge kusuru olmaktadır. Fazla alkol gözde kararmaya neden olmakta, dikkat, düşünme ve karar gücünü bozmaktadır. Alkol miktarı arttıkça kandaki oksijen azalmakta ve beyin ihtiyacı olan oksijeni temin edemediği için işlevlerini yavaş yavaş kaybetmeye başlamaktadır. Alkol etkisi ile kişi saldırganlaşmakta, bazen de uyku hali ve uyuşukluk başlayarak kurallara uymamakta ve fren, vites ve direksiyonu zamanında gereğince kullanamaz duruma gelmektedir. Hız tahminleri ve Hız karsılaştırmaları azalmakta ve hatta hızın korku veren etkisinden uzak kalarak hızı çekici bulma tutkusu başlamakta, mesafe tahmini sıfıra inmektedir. Böylece, alkollü araç kullananlar yollarda tehdit unsuru oluşturmaktadırlar" şeklinde konuştu