YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dirençli Kanser Hücrelerine "öldürücü" Etki

Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde, yapılan bir araştırmada, greyfurt, portakal, maydanoz, soğan, çay,...

Dirençli Kanser Hücrelerine "öldürücü" Etki

Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde, yapılan bir araştırmada, greyfurt, portakal, maydanoz, soğan, çay, papatya, buğday filizi, bitkisel kökenli içecekler ve bir takım baharatlarda bolca bulunan bitkilerden elde edilen bir madde olan "Apigenin"in lösemi (kan kanseri) tedavisine direnç gösteren hücrelere öldürücü etki yaptığı tespit edildi.

Başkent Üniversitesi Yüreğir Hastanesi Erişkin Kemik İliği Nakil Merkezi Klinik Direktörü Prof. Dr. Hakan Özdoğu ve Medikal Direktör Prof. Dr. Can Boğa, tedaviye direnç gösteren lösemi hastalarına umut olacak bu çalışmanın moleküler seviyede bir çalışma olduğunu, Hematoloji Uzmanı Dr. Soner Solmaz tarafından gerçekleştirilerek bilim dünyasına kazandırıldığını belirtti.

Etki mekanizmalarının detaylı olarak incelendiğini ifade eden Dr. Soner Solmaz ise çalışması hakkında bilgi verirken, kronik myeloid löseminin (KML) kemik iliğinden kaynaklanan yüksek beyaz küre sayısı ve dalak büyüklüğü ile karakterize bir lösemi (kan kanseri) çeşidi olduğunu belirterek, "Her yıl yaklaşık bir milyon kişiden 10-15’inde bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Kemoterapi ilaçlarına karşı direnç gelişmesi, birçok kanser tipinde olduğu gibi KML’ de de önemlilik arz eden bir konudur" dedi.

Solmaz, şu anda KML tedavisinde başarıyla kullanılan ilaçlara rağmen hastaların bir kısmının bu ilaçları tolere edemediğine dikkati çekerek, "Aynı zamanda bazı hastalarda bu ilaçlara karşı direnç gelişmekte ve ilaçlar etkinliğini kaybedebilmektedir. Bu problemleri aşabilmek için dünyanın dört bir yanında birçok araştırma yapılmaktadır. Bizimde bu konuda etkili olabileceğini düşündüğümüz Apigenin maddesi dikkatimizi çekmiştir" diye konuştu.

HANİ GIDALARDA VAR?

Apigenin maddesinin greyfurt, portakal, maydanoz, soğan, çay, papatya, buğday filizi, bitkisel kökenli içecekler ve bir takım baharatlarda bolca bulunan bitkilerden elde edildiğini belirten Solmaz, şunları kaydetti:

"Yüzyıllardır, Apigenin geleneksel ve alternatif bir ilaç olarak kullanılmıştır. Örnek olarak, yüksek derecede Apigenin içeren tutku çiçeği; astım, inatçı uykusuzluk, Parkinson hastalığı, sinir ağrıları ve zona tedavisinde başarıyla kullanılmıştır. Spazm çözücü ve anti bakteriyel etkileri bilinen papatyanın ana bileşenidir. Ek olarak, papatya ürünleri cilt bakım ürünlerinin içerisinde yaygınca kullanılmakta ve cilt reaksiyonlarını ile diğer dermatolojik hastalıkları azaltmaktadır."

DİĞER KANSER TÜRLERİNDE DE ETKİLİ

Solmaz, yapılan çalışmalarda Apigenin maddesinin; meme, prostat, akciğer, kalın barsak, yumurtalık kanseri gibi birçok kanser çeşidinde kanser karşıtı etkilerini gösterdiğine dikkati çekerek, "Bunun yanında, normal diyetin bir parçası olarak tüketildiğinde Apigenin maddesinin metabolik yan etki oluşturduğuna dair çok az bilgi vardır" dedi.

Bu özelliklerinden dolayı Apigenin’in KML hücreleri üzerinde etkili olabileceğini düşünerek bu çalışmayı yaptıklarını vurgulayan Solmaz, şöyle devam etti:

"Çalışmamızda çeşitli dozlarda Apigenin kullanarak, Apigenin’ in tümör hücreleri üzerindeki etkilerini araştırdık. 3 aylık hazırlık ve 3 aylık laboratuvar çalışmaları neticesinde çalışmamızı tamamladık. Sonuç olarak Apigenin maddesinin hem ilaca duyarlı hem de ilaca direnç geliştirmiş tümör hücreleri üzerinde yüksek derecede etkin olduğunu ve tümör hücrelerinin çoğalmasını durdurduğunu, tümör hücrelerinin ölümüne neden olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız."

Solmaz, çalışmaları neticesinde Apigenin’ in KML hastalığının tedavisinde ortaya çıkabilen ilaç direnci problemini aşma konusunda yardımcı olabileceğini ifade ederek, "Çalışmamızın Apigenin ile ilgili olarak yapılacak daha ileri çalışmalara ve ilaç çalışmalarına kapıyı açtığını düşünmekteyiz" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler