İSTANBUL (AA) - MUSA ALCAN - 9 Mart'ta vizyona hazırlanan "Direniş Karatay" filminin kostümlerini tasarlayan modacı Zeynep Kartal, dönem kıyafetleriyle alakalı kaynakların kısıtlı olduğunu ve kıyafetleri fincanlardan, tabaklardan, taşlardan esinlenerek hazırladığını belirterek, hazırlık ve atölye çalışmasının yaklaşık 2 yıl sürdüğüne, 150-200 kişiyle özellikle son günlerde 24 saat vardiyalı olarak kostüm diktiklerini ifade etti.
Bursa'da yaklaşık 20 yıl tekstil sektöründe iş yapan ve eşinin işi dolayısıyla 2005'te İngiltere'ye giden Kartal, 2013'te kendi adını taşıyan markasını İngiltere'de kurdu.
Özel etkinlikler için dünyaca ünlü isimleri giydiren modacı, son olarak Mehmet Aslantuğ, Fikret Kuşkan ve Yurdaer Okur gibi isimlerin rol aldığı "Direniş Karatay" filminin kostümlerini tasarladı.
Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin de Konya Karataylı olduğunu ve Selçuklu'ya karşı özel bir merakının bulunduğunu söyledi.
Türkiye'deki ilk defilesini de Anadolu Selçukluları temasıyla gerçekleştirdiğine işaret eden Kartal, yapımcılığını Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi'nin üstlendiği filmde çok güzel ve başarılı bir iş çıkardıklarını dile getirdi.
Kartal, dönem kıyafetleriyle alakalı kaynakların kısıtlı olduğunu ve fazla veri bulunmadığını belirterek, "Anadolu Selçuklu dönemine ait gerçekten bir şey yok. O döneme ait kostümler, fincanlardan, tabaklardan, taşlardan esinlenerek hazırladığımız şeyler. Çok güzel parçalar çıktı." diye konuştu.
- 200 kişiyle 24 saatlik vardiya 4 bin 300 parça kıyafet
Selahattin Sancaklı'nın yönettiği filmin kostümlerini hazırlarken Cumhurbaşkanlığı arşivlerinden de faydalandığını aktaran Kartal, film için bin tanesi özel tasarım olmak üzere yaklaşık 4 bin 300 parça kıyafet hazırlandığını ifade etti.
Kartal, hazırlık ve atölye çalışmasının yaklaşık 2 yıl sürdüğüne vurgu yaparak, 150-200 kişiyle özellikle son günlerde 24 saat vardiyalı olarak kostüm diktiklerini ve kendisinin her gün birkaç saatlik uykuyla çalıştığını anlattı.
İlk kez yer aldığı sinema sektörünü çok sevdiğini ve güzel bir proje olması halinde bu sektörde çalışmaya devam edebileceğini aktaran Kartal, "İnanılmaz güzel bir platoda, gerçekten çok zahmetli, çok zorlu bir çekimdi. Herhalde Türkiye'de ilkti böyle bir plato. Her şey, ekip çok güzeldi. KTO Karatay Üniversitesi inanılmaz destek oldu. Çok güzel bir vizyona sahipler. Sanatçı arkadaşlarımız, oyuncular çok değerli insanlardı." değerlendirmesinde bulundu.
- İngiltere'de ünlülerin komşusu
Kartal, orayı ve oradaki modayı tanımak için tekrar moda tasarımı okuduğu İngiltere'de başlangıçta yaşadığı zorluklara değinerek, "Çünkü ben bir Fransız ya da İtalyan değildim. Ben Türktüm. Onların gözünde 'Üçüncü dünya ülkesi'ndendim. Çok değerli değildi, bir modacı olarak değerlendirilmiyordum." dedi.
İngiltere Manchester'da ünlülerle komşu olduğunu dile getiren Kartal, şöyle devam etti:
"Ben markamı kurmaya karar verip işi açtığımda bu kadar büyük hayallerim yoktu. Para kazanmak için bir şeyler hazırlayıp dikip, diktirip, satıp 'showroom'da bir şeyler yapmaktı. Sonra koleksiyonumu hazırladım, 15-20 gün sonra, Wayne Rooney'nin eşi Coleen Rooney, 'Mancester'da Fashion Night Out diye bir etkinlik var, buraya katılır mısın? dedi. Sonra oraya katıldım. Hepsi bana komşu olunca el birliğiyle destek oldular."
Kartal, sonrasında Lady Gaga, Cheryl Cole, Amanda Holden gibi ünlülerin stilistlerinin kendisiyle irtibata geçtiğini ve ilk olarak David Beckham'ın etkinliğinde bir yardım kuruluşuna defile düzenlediğini aktardı.
- "15 Temmuz çok önemli bir kırılma noktası"
Her hafta İngiltere ve Türkiye arasında mekik dokuyan modacı, "İngiltere'ye gidinceye kadar ülke, vatan, ülkeye sahip çıkmak ne demek bilmiyordum. Dünya markası olsanız da ünlülerle çalışsanız da siz bir Türksünüz. Aynı zamanda İngiltere vatandaşıyım ama ben öncelikle Türküm. Ülkeni güçlü görmek istiyorsun. Ülken hakkında olumsuz konuşulsun istemiyorsun. Uluslararası platformlarda söz sahibi insanlar olarak ülkeye sahip çıkmamız gerekiyor. Ülkeye sahip çıkmak da Cumhurbaşkanımıza sahip çıkmaktan geçiyor. Çünkü devlete sahip çıkmak gerekiyor, devletin başındaki kişi de Cumhurbaşkanımız." ifadelerini kullandı.
Zeynep Kartal, 15 Temmuz'un çok önemli bir kırılma noktası olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"15 Temmuz'dan sonra ülkeye daha da çok sahip çıkmamız gerektiğini fark ettim. Çünkü ülkemizin özgürlüğü bombalandı. Parlamentolar özgürlüklerin sembolüdür. Uluslararası platformlarda söz sahibi insanlar olarak bizlere çok büyük görevler düşüyordu. Ben çıktım bununla ilgili açıklamalar yaptım. Çünkü Avrupa'ya gerçeklik yansıtılmıyor, oyun olduğu yönünde algı oluşturuluyor. Birçok insan bunun oyun olduğunu düşünüyor. Biz de çok iyi yansıtamadık mı anlatamadık mı bilmiyorum. Ben kendi adıma orada yaşayan bir Türk olarak elimden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştım. 15 Temmuz sonrası Eylül ayında Londra Moda Haftası vardı. Ben salon olarak İngiltere Parlamentosu'nu seçtim ve orada bununla ilgili bir konuşma yaptım."
- "Bu filmle dünyaya açılacağız"
Çocuklarına Türk ve Müslüman olduğundan utanmamaları gerektiğini öğrettiğine işaret eden Kartal, bu gücü ve dik duruşu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldığını dile getirdi.
9 Mart'ta vizyona girecek olan Direniş Karatay'da Selçuklu motiflerinin ilgi çekeceğini kaydederek, "İngiltere'ye gittiğimde dikkatimi çeken şeylerden biri, İskoçyalıların düğünlerde etek giymesi oldu. Çünkü onların kültürü o, hiç de utanmıyorlar. Biz niye utanalım özümüzden, kültürümüzden ve geçmişimizden? Bu filmle biz dünyaya açılacağız aslında. Başka bir açıdan bakmayı sağlıyor. Biz nasıl topraklardan, nasıl köklerden geliyoruz? İzleyelim görelim, çok güzel olacak bence." yorumunu yaptı.
Koleksiyonlarını "zarif" ve "zamansız" olarak tarif eden Zeynep Kartal, yaklaşık 4 ay önce çalıştırmaya başladığı İstanbul ofisinin açılışını, Çarşamba günü Lindsay Lohan ve Ajda Pekkan gibi ünlü isimlerin katılımıyla yapacağını sözlerine ekledi.