Günlük konuşmalarda veya yazılı metinlerde diri sözcüğü sıklıkla karşımıza çıkar. Bu sözcük Eski Türkçe bir kelimedir. Eski Türkçe “tir-“ fiilinden “+lg” son ekiyle çoğaltılmıştır. Diri kelimesinin birden fazla anlamı vardır. Türk Dil Kurumuna göre dirinin anlamları:
Diri sözcüğü ile oluşan “diri örtü", "diri diri", dipdiri“ gibi birleşik kelimeler mevcuttur. Ayrıca bu sözcüğün içerisinde geçtiği “diri kalmak” gibi deyim de vardır. Diri sözcüğü ayrıca bazı durumlarda mecazi anlamda da karşımıza çıkmaktadır. Buna örnek olarak “diri diri yemek” cümlesini gösterebiliriz. Bu cümlenin manası herhangi birini ciddi bir şekilde mağlubiyete uğratmaktır.
Diri kelimesi günlük konuşma dilinde çok yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Bu sözcük cümle içerisinde genellikle sıfat görevinde kullanılır. Genellikle sıfat ve zarf görevindeki, nitelik ve nicelik belirten kelimelerin zıt anlamlısı vardır. Ancak bazı durumlarda fiil veya isim görevinde kullanılan zıt anlamlı sözcükler vardır. Diri zıt anlamlısı olan tek bir kelime mevcuttur. Diri kelimesinin zıt anlamı olan sözcük:
Ölü sözcüğü diri kelimesinin anlam açısından tam aksini ifade etmektedir. Ölü sözcüğü de en az diri kelimesi kadar çok sık kullanılmaktadır. Sözcüklerin karşıt olabilmesi için birbirine anlam bakımından ters düşmesi gerekir.
Zıt yani karşıt anlamlı sözcüklerin söyleniş, yazılış ve manaları birbirinden tamamen farklıdır. Dirinin zıt anlamlısı olan sözcükle ilgili bazı örnek cümleler vermemiz gerekirse: