Diş bakımına yönelik konuları açıklayan Diş Hekimi Hayri Serin, özellikle yaz mevsiminde sağlıklı bir diş için insanların yeme ve içmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Soğuk içeceklerden hemen sonra çay ve kahve benzeri sıcak içecek alınmasının diş etlerinde çatlamalara yol açtığını anlatan Serin, "Meşrubatlar ve bazı meyveler yazın soğuk yenilip içiliyor. Halkımız arasında sık görülen bir yanlışlık da budur. Sıcak ve soğuk art arda kesinlikle içilmemelidir. Siz sıcak bir bardak çay içtikten sonra bir de soğuk su içerseniz, dişlerinize kötülük edersiniz. Karpuz, kavun gibi meyveleri soğuk olarak yiyor, hemen ardından dişlerinizde sızlanma oluyorsa vakit geçirmeden bir diş hekimine gitmelisiniz. Dondurmanın ardından eğer su ihtiyacı duyuluyorsa çeşme suyu ılıklığı seviyesinde su içilmelidir. Bu tür durumlarda diş etinde sızlanmalar oluyorsa mutlaka diş etinde çürüme veya çekilme vardır. Bir de asitli içecekler sonrası dişler hemen fırçalanmamalı. Meşrubat gibi asitli içeceklerin ardından dişler fırçalanırsa bir takım rahatsızlıklar meydana gelebilir. Soğuk bir meşrubat içen birisi dişini en az bir saat sonra fırçalamalı; çünkü ağızdaki asit oranı etkisini kaybetmelidir" diye konuştu.
Diş hekimi Hayri Serin, diş fırçalamanın da püf noktalarını da anlattı. Sağlıklı bir fırçalamanın 3 dakika sürmesi gerektiğinin altını çizen Serin, daha az sürede yapılan fırçalamayı, 'bulaşık makinesinde yıkanan bulaşıkların makine durmadan çıkartılmasına' benzetti. Her gün sabah kahvaltı sonrası ve yatmadan önce dişlerin 3'er dakikalık süreyle fırçalanmasını tavsiye eden Diş Hekimi Hayri Serin, "Özellikle gençler sıcak havalarda havuzlarda yüzerken dişlerini kırabiliyor. Yeni teknolojiler var. Havuzlarda meydana gelebilecek kırılmalarda hemen hekime müracaat edilmeli ve gerekli dolgu yapılmalıdır. Hatta kırılan diş parçası bulunursa eski yerine bile yapıştırılmaktadır. Yani dişler artık tamir olabiliyor. Ayrıca fırçalama sırasında dişleriniz kanıyorsa mutlaka diş etinizde rahatsızlık vardır ve bu durumda bir uzmana başvurulmalı. O kanamalar iltihaplanmalara sebep olmaktadır" dedi.
Temiz ve sağlıklı görünen dişlerin, genel sağlığın bir işareti olduğunu vurgulayan Serin, sağlıklı dişler elde etmek için yaşam boyu sürecek iyi bir diş hijyeni programı gerekli olduğunu belirti. Dişlerin bakımı için erken yaşta başlanılan ve sonraki yıllarda ısrarlı bir şekilde uygulanan bir programın şart olduğunu dile getiren Serin şöyle devam etti:
"Bu program, şeker ve karbonhidratların etkilerini azaltmak, için diyetinizde bazı değişiklikler yapmanızı da gerektirir. Çocukların ve erişkinlerin çoğunda, başlıca sorun diş çürüğüdür. Diş çürümesine esas nedeni bakteriler ve karbonhidratlardır. Bakteriler, dişlerinizin üzerinde ince, hatta görünmez bir tabaka halinde bulunurlar. Tükürüğünüzdeki enzimler, ağzınızda nişastayı şekere çevirir. Bakteriler ise şekeri, dişlerinizi çürüten bir asite dönüştürürler. Çocuğunuza, erken yaştan başlayarak düzenli bir diş fırçalama ve diş aralarını temizleme programı uygulatmaya başlayın. Diş çürükleri, çocuğunuzun ilk (bebek) dişleri patlamaya başlar başlamaz oluşmaya başlayabilir. Hiçbir zaman bebeğinizin elinde meyve suyu ya da süt içeren bir biberonla uyumasına izin vermeyin."