Vücudun, her organını tamir ettiğini, ancak dişlerin bunun dışında olduğunu belirten E.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kandemir, "Diş arasına ve yüzeyine yerleşen mikrop çoğalır ve mikrobun çoğaldığı yerde diş çürümeye başlar. Dişin üzerinde mikrop yoksa çürüme de olmaz. Yani çürüme halk arasında bilindiği gibi şekerli yiyeceklerden kaynaklanmaz. Bu yiyecekler mikropla temaslarında kısa süreli bir asitlenmeye sebep olurlar, onun dışında bir zararları yoktur" dedi.
Diş üzerinde mikrop olmazsa hiçbir yiyeceğin veya içeceğin dişe zarar veremeyeceğini, dişi korumanın tek yolunun dişi bu mikroplardan arındırmak olduğunu belirten Prof. Dr. Kandemir, diş temizliğinde bilimsel tek yöntemin mekanik yöntemlerle temizleme olduğunu ve bunun da dişlerin arasının diş ipiyle günde bir temizlenmesi, dişlerin günde iki defa fırçalanmasıyla sağlanabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Kandemir, çürümenin ilk evresini belirlemenin çok zor olduğunu, bunu ancak bir diş hekiminin saptayabileceğini belirterek, "Diş çürümesinin ilk evresi belirti vermediği için, insanlar bunu fark etmez ve çürük böylece oluşur. Bundan dolayı dişlerimize iyi bakmalıyız. Diş çürürse tedavi etmeli, sadece kök dahi kalsa çekim yerine kanal tedavisine öncelik vermeliyiz" diye konuştu.