Bu tip ağrılar doktor gözetiminde bir tedavi gerektirir. Tedavinin eksik kalması, yarıda bırakılması ya da hiç başlanmaması gibi durumlarda ise ağız dokusunda çok ciddi problemlerin ortaya çıkmasına uygun bir zemin hazırlanmış olur. Doktor gözetiminde gerçekleştirilen tedaviye ek olarak evde kendiniz hazırlayabileceğiniz doğal yöntemlerle de diş eti ağrılarıyla mücadele edebilirsiniz.
Diş etinde meydana gelen herhangi bir iltihaba bağlı olarak diş etlerinde ağrı gözlenebilir. Diş eti iltihabının sebepleri arasında ise ağız bakımının yeterli bir şekilde yapılmaması, ağız içindeki yaraların mikrop kapması gibi faktörler bulunur. İltihap, mikrop saçan ve sağlığı tehdit eden bir durum olduğu için en kısa sürede ortadan kaldırılmalıdır. Bu yüzden diş etinde herhangi bir şekilde iltihap gelişmesi halinde gerekli tedaviyi almak için en kısa sürede uzmana danışmanız gerekir.
Diş etlerinde oluşan yaralar yüzünden de bu bölgede ağrı hissi meydana gelebilir. Ağrının giderilmesi için yaranın olabildiğince hızlı kapatılması gerekir.
Diş eti ağrısı nedenlerinden biri de yetersiz beslenmedir. Vücut gerekli vitamin ve mineralleri alamadığı durumda bedenin bazı bölgelerinde kimi komplikasyonların ortaya çıkması için uygun zemin hazırlanmış olur. Bu komplikasyonlardan birisi de diş eti ağrılarıdır.
Dişlerin doğru şekilde fırçalanmaması ve diş fırçalarken çok sert bir şekilde baskı uygulanması diş eti ağrılarına neden olabilir.
Eğer herhangi bir maddeye ya da besine karşı alerjiniz varsa alerjik reaksiyonun bir getirisi olarak diş etlerinizde ağrı hissedebilirsiniz.
Anemi gibi bazı hastalıklar diş eti zonklamasına ve ağrısına neden olabilir. Bu tip durumlarda hastalığın etkilerini azaltarak diş eti ağrılarından kurtulmak amaçlanır.
Antibakteriyel ve iltihap giderici etkisi sayesinde zerdeçal, diş eti sağlığını korumak ve diş eti ağrılarına bağlı olarak ortaya çıkan şikayetlerden kurtulmak için oldukça etkili bir bitkisel üründür. Diş eti ağrılarınızdan kurtulmak için zerdeçal kullanmak istiyorsanız şu adımları takip edin:
Antiplak etkisinin yanı sıra iltihap giderici, mikropları ortadan kaldırıcı ve antioksidan özelliği de bulunan guava yaprağı hem dişlere hem de diş etlerine iyi gelir. Diğer taraftan guava yaprağı sayesinde daha ferah bir nefese sahip olabilir ve ağız içi hijyeninizi koruyabilirsiniz. Guava yaprağını şu yöntemlerle kullanabilirsiniz:
Meyan kökü hem dişlerinizi hem de diş etlerini korumanıza yardımcı olur. Meyan kökünün içeriğindeki licoricidin, licorisoflavan isimli ana bileşenler bitkinin sayesinde diş boşluklarında ve diş etlerinde birikmiş olan bakteriler imha edilir. Bu sayede diş eti şişmesi ve ağrısı gibi problemlerden kurtulabilirsiniz. Meyan kökünü şu şekilde kullanabilirsiniz:
Nane antibakteriyel ve antiseptik özellikleri sayesinde ağız sağlığı korur ve diş etlerindeki problemlerin daha çabuk ortadan kalkmasına katkı sağlar. Diş eti ağrısının yanı sıra kötü ağız kokusu problemine de çare olan naneyi şu yöntemlerle kullanabilirsiniz:
Yeşil çayın içeriğindeki florür, kateşin ve polifenol gibi bileşenler diş eti sağlığının korunmasında ve diş çürüklerine neden olan bakterilerin ortadan kaldırılmasında oldukça etkilidir. Kötü ağız kokusunu önlemek için de kullanılan yeşil çayı şu şekillerde uygulayabilirsiniz:
Diş çürüğü, diş eti ağrısı, diş etinde iltihap, plak oluşumu gibi durumlara sebep olan bakterilere savaş açan hint leylağını aşağıdaki şekillerde kullanabilirsiniz:
Diş sağlığı için oldukça etkili bir yöntem olan yağ çekme dişlerin yanı sıra tüm vücudun daha sağlıklı bir yapıda olmasına da katkı sağlar.
Bir çorba kaşığı susam yağını ağzınıza alın ve yirmi dakika süresince yavaş bir şekilde ağzınızın içinde gezdirin. Daha sonra gargara yapmadan ve yutmadan doğrudan yağı tükürün. Tükürdükten sonra ılık suyla ağzınızı çalkalayın, dilerseniz tuzlu suyla da çalkalayabilirsiniz. Her sabah bu işlemi aç karnına yapmanız daha etkili olacaktır.
Son derece etkili bir ağız ferahlatıcı olan fesleğen ağızda oluşan mikrop ve bakterileri de ortadan kaldırıp diş çürükleri, kötü ağız kokusu, diş eti ağrısı gibi sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olur. Fesleğenin doğru bir şekilde kullanılması sayesinde diş etleri dişleri daha sıkı bir şekilde kavrar ve bu sayede diş kayıpları önlenmiş olur.
Diş etlerini koruyup dişleri güçlendiren tuz, antibakteriyel ve antiseptik özellikler göstererek ağız içerisinde bakteri oluşumunu önler ve diş eti ağrılarına iyi gelir. Tuzu şu şekillerde kullanabilirsiniz:
C vitamini açısından zengin olan meyveler diş etlerinin güçlendirilmesine katkı sağlar ve ağrıların ortadan kalkmasını hızlandırır. Bu yüzden portakal, mandalina, limon, ahududu, brokoli, lahana gibi C vitamini açısından zengin olan besinlerden düzenli olarak tüketerek diş eti sağlığınızı geri kazanabilirsiniz.
Doğal bir antiseptik olan karanfil yağı, ağrıyan diş etinin çevresindeki dokunun uyuşmasını sağlar ve ağrıyı daha az hissetmeyi mümkün kılar. Karanfil yağını şu şekillerde kullanabilirsiniz:
Genel ağız sağlığı açısından oldukça yararlı bir meyve olan Hint Bektaşi üzümü, başta C vitamini olmak üzere pek çok vitamin ve mineral açısından zengin bir bitkisel üründür. Diş etlerinin korunması, bağ dokusunun kuvvetlenmesi ve diş çürüklerinin önlenmesine oldukça fayda sağlayan Hint Bektaşi üzümü sayesinde ağız kokularının önüne geçmek de mümkündür. Bu üzümü şu şekillerde kullanabilirsiniz:
Şişen ya da kanayan diş etlerinin tedavisinde son derece etkili bir çözüm olan aloe vera sayesinde diş eti ağrılarını dindirmek mümkündür. Aloe vera bitkisindeki antiinflamatuar etki sayesinde ağızda plak oluşumuna sebep olan bakterilerin büyümesi engellenir ve iltihap kapmış olan diş etlerinin bu iltihaplardan kurtulması ve eski sağlıklı hallerine kavuşmaları mümkün olur. Antibakteriyel özelliği sayesinde aloe vera, ağız içindeki zararlı bakterileri de ortadan kaldırarak ağız sağlığına olumlu bir katkı sunar.
Doğadaki en güçlü doğal antibiyotiklerden birisi olan sarımsak bakteriyel enfeksiyonu önleyerek diş etlerinde meydana gelen sorunların çözüme kavuşturulmasında size yardımcı olur. İçeriğindeki bileşenler sayesinde iltihap ve enfeksiyonlarla savaşta vücudunuz daha güçlü bir hal alır.
Ağız içini dezenfekte etme ve şişlikleri indirme konusunda oldukça etkili olan elma sirkesi sayesinde de diş eti ağrısına yönelik şikayetlerinizi azaltmanız mümkündür.