YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diş eti hastalığı düşük riskini artırıyor

Periodontoloji Uzmanı Dr. Burcu Çetinkaya, kadınların ergenlik, hamilelik, bebek emzirme, mensturasyon ve menopoz dönemlerinde diş...

Diş eti hastalığı düşük riskini artırıyor

Periodontoloji Uzmanı Dr. Burcu Çetinkaya, kadınların ergenlik, hamilelik, bebek emzirme, mensturasyon ve menopoz dönemlerinde diş ve dişeti sağlıklarına daha fazla özen göstermeleri gerektiğini söyledi.

Özel Dentatürk Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nden Dr. Çetinkaya, özellikle hamilelik döneminde diş ve dişeti hastalıklarının, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek yapma riskini 3 -4 kat artırdığını kaydetti. Hamilelerin ağız bakımı ve beslenmelerine daha çok özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, hamileliğin erken safhalarında diş etlerinde şişlik ve kızarıklıklar gözlenebileceğini dile getirdi. Özel Dentatürk Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Burcu Çetinkaya, şunları söyledi: “Diş etinin oldukça hassaslaştığı ve kolayca kanayabileceği bu durum ‘hamilelik gingivitisi’ adını alır. Hamilelik sırasında kadınların diş etlerinde oluşan bu değişikliklerin nedeni östrojen ve progesteron hormonlarının salgılarının artmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle hamilelik ve ergenlik döneminde dişeti enflamasyonunun giderek arttığı ancak doğum sonrası düzeldiği gözlenmektedir. Bu hormonlar dişeti dokusunda yapısal değişiklikler meydana getirdikleri gibi, günlük düzenli ağız ve diş bakımı yapmayan kişilerde oluşan ve diş etinin tahrişine neden olan dişlerin yüzeyindeki bakteri plağının içeriğini de değiştirirler.”

HAMİLELİK TÜMÖRÜ
‘Hamilelik gingivitisi’nin genellikle hamileliğin 2. ayında başlayıp 8. ayında en üst seviyeye çıktığını ve doğum sonrasında kendiliğinden iyileştiğini ifade eden Dr. Burcu Çetinkaya sözlerine şöyle devam etti: “Eğer gingivitis zaten mevcutsa hamilelik sırasında şiddeti artabilir ve tedavi edilmezse periodontitise ilerleyebilir. Hamile kadınlarda aynı zamanda ‘hamilelik tümörü’ geliştirme riski de vardır. Bunlar dişeti büyümelerinin irritasyonu sonucu oluşan iltihabi lezyonlardır. Genellikle kendi haline bırakılmakla beraber, hastaya rahatsızlık veriyorsa veya çiğneme, fırçalama ve diğer ağız bakımı işlemlerini engelliyorsa diş hekimi tarafından alınmalıdır.”

DÜZENLİ FIRÇALAMA ŞART
Dişeti iltihabının dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi ile önlenebileceğini kaydeden Dr. Çetinkaya, her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişlerin fırçalanması gerektiğini bildirdi. Çetinkaya şu uyarılarda bulundu: "Her gün tüm dişlerde diş ipliği ile temizlik işlemi de yapılmalıdır. Sabah diş fırçalamak rahatsızlık veriyorsa ağız su veya anti-plaque ve floridli gargaralarla çalkalanmalıdır. Dengeli beslenme ile birlikte C ve B12 vitamin destekleri de ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir. Diş hekimine daha sıklıkla gidilmesi de etkin plak kontrolünü sağlayarak gingivitis gelişimini önler. Plak kontrolünün sağlanması aynı zamanda dişeti irritasyonunu ve hamilelik tümörlerinin oluşma riskini de azaltır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler