Türk Diş hekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, diş ve dişeti hastalıklarının, 5 -17 yaş grubu çocuklarda büyüme yetersizliğine, hamilelerde 8 kat daha fazla düşük ağırlıklı doğumlara ve 39-69 yaş grubunda da yedi kat daha fazla kalp hastalığına neden olduğunu bildirdi.
Yıldırım, yeni diş hekimliği fakültelerinin açılmasının israf anlamına geldiğini savundu. TDB Başkanı Yıldırım, 20-26 Kasım "Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
Ağız ve diş sağlığını, genel sağlığın, yaşamsal fonksiyonların ve yaşam kalitesinin önemli parçası olduğunu vurgulayan Yıldırım, Dünya Sağlık Örgütü'nün tespitlerine göre; diş ve diş eti rahatsızlıklarının yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeni ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından birisi olarak tanımlandığını kaydetti.
Yıldırım, diş ve dişeti hastalıklarının, 5-17 yaş grubu çocuklarda büyüme yetersizliğine, hamilelerde 8 kat daha fazla düşük ağırlıklı doğumlara ve 39-69 yaş grubunda yedi kat daha fazla kalp hastalığına neden olduğuna dikkati çekti. Türkiye'de vatandaşın ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ulaşamadığının bir gerçek olduğunu belirterek, bu durumun ağız ve diş sağlığı hizmeti veren diş hekimlerin sayısının azlığından değil, sağlık politikalarındaki yanlışlardan kaynaklandığını bildirdi. Türkiye'de yaklaşık 20 bin diş hekiminin, yaklaşık 6 binin resmi kurumlarda geri kalanının ise, kendi muayenehanelerinde çalıştığını hatırlatan Yıldırım, "Kamuda çalışan diş hekimlerinin yüzde 60'ının da muayenehanesi mevcuttur. Yani, diş hekimliği hizmetleri ağırlıklı olarak muayenehanelerde verilmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Yıldırım, açıklamasında şunları kaydetti: "Diş hekimleri muayenehanelerinde ancak yüzde 30-40 kapasite ile çalışmakta, vergisini ve sağlık primini ödeyen vatandaş muayenehanelerden hizmet satın alınmadığı için ihtiyacı olan ağız ve diş sağlığı hizmetlerinden yararlanamamaktadır. AB ülkelerinde bir diş hekimi günde ortalama 15 - 20 hastaya bakarken ülkemizde bir diş hekimi günde 5-6 kişiye bakmaktadır. Gelişmiş ülkeler ile Türkiye'deki diş hekimi başına düşen nüfus ile dişhekiminin yıllık müdahale sayısı karşılaştırıldığında insan gücü planlamasının yanlışlığı ortaya çıkmaktadır. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin sunumunda kamuda ve özelde dişhekimlerinin coğrafik dağılımında ciddi bir dengesizlik mevcuttur. Bir dişhekimine Denizli-Çal ilçesinde 27 bin 74, Elazığ-Baskil ilçesinde 31 bin 720, Isparta'da bin 212, İstanbul'da 2 bin 115, İzmir'de 2 bin 78, Kırklareli'nde 2 bin 651, Konya-Taşkent ilçesinde 57 bin 487, Malatya'da 4 bin 536, Nevşehir-Kozaklı ilçesinde 10 bin 696, Van-Özalp ilçesinde 65 bin 919, Yalova-Çiftlikköy ilçesinde 31 bin 901 ve Tunceli'de 3 bin 94 kişi düşmektedir.
Mevcut sağlık sistemi içerisinde ağız ve diş sağlığı hizmetleri özel muayenehanelerden alınamadığı için; kamuda kapasitenin üzerinde bir yığılma olmakta, bu nedenle hem hizmete ulaşmada yaşanan zorluklardan dolayı halkımız mağdur edilmekte, hem de hizmetin kalitesi sorgulanamamaktadır. Diş hekimliği hizmetlerinin; muayenehanelerden alınmasına yönelik GSS ilgili düzenlemelerin bir an önce sonlandırılması, sonlandırılamıyorsa tıp hizmetlerinde olduğu gibi var olan sistemin içerisine alınması gerekmektedir."
Yeni diş hekimliği fakültelerinin açılmasının ülke kaynaklarının israfı anlamına geldiğini savunan TDB Başkanı Yıldırım, "19 diş hekimliği fakültesi vardır ve 18'sinde diş hekimliği lisans eğitimi verilmektedir. Son olarak Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı Diş hekimliği Fakültesi açılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 31.10.2006 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Var olan fakültelerin bazılarının fiziki, teknik alt yapılarının yetersizliğinin yanı sıra öğretim kadrosunun yetersizliği varken, yeni bir diş hekimliği fakültesinin açılmasının gerekçelerini biliyor ama bu gerekçeleri anlamakta zorlanıyoruz" dedi. Yıldırım, ağız ve diş hastalıklarından korunmanın yönteminin koruyucu uygulamalar olduğu temel ilkesi göz ardı edilerek, toplumun ihtiyaç ve talebinin ne olduğu doğru tespit edilmeden diş hekimliği fakültesi kurulmasının, ne AB kriterleri ile ne de bilimsel anlayışla örtüşmediğini ileri sürdü. Dişhekimliği eğitim kurumlarının açılmasının fiziki, teknik alt yapılarının ve öğretim üyesi sayısının AB kriterlerine uygun olarak belirlenmesi gerektiğinin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini belirten Yıldırım, "Diş hekimliği fakültelerinin açılmasına 'Evet' diyen YÖK'ü, Milli Eğitim Bakanlığı'nı ve Bakanlar Kurulu'nu, bir kez daha ülke kaynaklarının boşa harcanmaması için; bilimsel kriterlere uygun, objektif ve akil değerlendirmeler yapmaya davet ediyoruz" ifadesine yer verdi.