HABER

‘Dış güçler’i suçladı reform sözü verdi

Aylar sonra halka seslenen Suriye lideri “İstifa etmiyorum.

Yaşananlar dış güçlerin komplosu ama zaferimiz yakın. Reformlara devam edeceğiz” dedi. “Güvenliğimizi sağlamanın tek yolu teröristleri demir yumrukla ezmek” tehdidi de savuran Esad, yeni anayasa ve haziranda genel seçim sözü verdi

Suriye’de 10 aydır devam eden isyan dalgasında BM tahminlerine göre 5 bin kişi hayatını kaybederken, Devlet Başkanı Beşar Esad dün sürpriz bir biçimde kameraların karşısına çıktı. Protestoların başlamasından beri dördüncü kez halka seslenen Esad, istifa etmeyeceğini yineledi ve ülkesindeki olaylar için “yabancı güçlerin komplosu” benzetmesi yaptı. Ancak son dönemde Rusya’nın güçlü desteğini alan Esad’ın konuşmasının öncekilere oranla daha fazla meydan okuyan bir tonda olması dikkati çekti. Devlet televizyonundan canlı yayınlanan 100 dakikalık konuşmasında Suriye lideri şu ifadeleri kullandı:

‘Büyük bedel ödedik’
- Suriye’yi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan dış güçler var. Bu amaçla hareket eden bölgesel ve uluslararası taraflar artık gerçekleri çarpıtamayacak. Medyanın da yardımıyla Suriye’ye karşı küresel çapta bir korku kampanyası başlatıldı. Bize karşı zafer kazanacaklarını zannediyorlardı ama yanıldılar.

- Mücadele bizi daha da güçlendirdi. Bu savaşın büyük bedelleri olabilir ama zafere yakınız. Mezhep çatışması yaratmaya çalıştılar.

‘Kaçacak insan değilim’

- İstifa etmiyorum. Sorumluluktan kaçacak bir insan değilim. Halkımın bana desteği sürüyor. Güvenliğimizi sağlamak için yapılacak şey teröristlerin tepesine demir yumruğumuzu indirmek olacaktır. Terörle mücadele, herkesin savaşıdır. Ulusal bir savaştır, sadece hükümetin savaşı değildir.

- Ellerindeki tek imkan dış güçlerin müdahalesi. Bu Arap ülkelerinin de müdahalesi olabilir. Bazı Arap Birliği üyesi ülkeler bizi desteklemek yerine, dış baskılara boyun eğiyorlar. Arap ülkeleri, bir diğer Arap ülkesini yıkarak, güç kazanmaya çalışıyor.

- Suriye’nin egemenliğine saygı duyduğu sürece tüm çözüm önerilerine kapımız açık.
Osmanlı örneği
- Bazı Arap Birliği ülkeleri Suriye’ye demokrasi ve reform dersi vermeye çalışıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk parlamento 1877’de kuruldu. Biz Osmanlı’nın parçasıydık. Suriye’de ise ilk parlamento 1917’de kuruldu ve arada çok fark yok. Bize tavsiyede bulunan ülkeler o zamanlar ne yapıyordu. Bunların durumu, ağzında sigara olan bir doktorun, hastasına sigarayı bırakması için tavsiyede bulunmasına benziyor.

‘Ölüm emri vermedim’

- Bizler insanlarımıza karşı savaşmıyoruz. Bu insanların arkasında saklananlarla savaşıyoruz. Kimsenin ölümü için emir vermedim. Herkes yargılanmalı ve adalet karşısına çıkarılmalı.

- Anayasa komisyonu kuruldu ve çalışmalarının sonuna geldi. Yeni anayasada çok partili sistem ve politik çeşitlilik olacak. Halkın, gücün kaynağı olduğu esasına odaklanacak. Mart ayında anayasa referandumu planlıyoruz. Mayıs-Haziran gibi genel seçimler yapılabilir.

‘Akdeniz kıyısında yeni ülke kuracak’

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın babası ve selefi Hafız Esad’ın 21 yıl yardımcılığını yapan, o ölünce anayasaya göre bir süre vekâleten başkanlığı yürüten Abdülhalim Haddam ilginç bir iddia ortaya attı. Beşar Esad’la arası açıldıktan sonra Paris‘e yerleşen Haddam, ülkedeki protestolar nedeniyle zor günler geçiren Devlet Başkanı’nın yeni bir ülke kurmayı planladığını öne sürdü. El Arabiya kanalına konuşan Haddam, “Lübnan’da bakanlık yapan yakın bir arkadaşına söylediğine göre, durum kötüleşirse ve üzerindeki baskı artarsa bile teslim olmaya hiç niyeti yok. Böyle bir durumda ülkede bir mezhep savaşının kıvılcımını çakıp, ülkenin sahil bölgesinde yeni bir devlet kurmayı planlıyor” dedi. Haddam, Esad’ın artık Suriye’yi yönetemeyeceğini ve uluslararası toplumun sessiz kalmasından faydalandığını savundu.
Arap gözlemciler saldırıya uğradı
Suriye’deki durumu inceleyen Arap Birliği gözlemci heyeti, ülkede yaşanan şiddet olaylarından nasibini aldı. Arap Birliği’nin operasyonlar dairesi başkanı Adnan El Kudeyr, Lazkiye kentini ziyaret eden gözlemcilerini taşıyan araçların, göstericilerin saldırısına uğradığını, saldırıda 11 gözlemcinin hafif yaralandığını açıkladı. Arap Birliği saldırı kınadı ve Suriye hükümetinin, gözlemcileri koruyacağı taahhüdünü yerine getirmekte başarısız olduğunu öne sürdü. Suriye ise ‘gözlemcileri korumak için gerekli önlemleri alacağını’ duyurdu.
‘Ciddiyetten uzak sözler’

Suriye liderinin sözlerine muhalifler İstanbul’dan yanıt verdi. Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun, “Beşar Esad’ın ortaya attığı reform vaatleri aslında hayali ve boş vaatlerdir. Ciddiyetten uzak vaatlerdir. Suriye halkının istedikleri aslında Beşar rejiminin iktidardan gitmesidir. Beşar’ın iktidardan el çekmesidir. Halbuki, Esad 10 ay boyunca Suriye’de devam eden krizden hiçbir şey öğrenmemiştir ve daha çok şiddeti tırmandıran açıklamalar yapmıştır. Suriye Ulusal Konseyi’yle Suriye halkı ve özgür Suriye ordusu kaynaşarak, daha çok işbirliği yaparak iktidarı devirecektir. Suriye Ulusal Konseyi, Suriye rejimini tecrit edecek tüm adımları atmaya devam edecektir” dedi. Galyun “Artık Türkiye, Suriye Ulusal Konseyi’nin bir ortağı haline gelmiştir. Suriye’deki olaylara ve Suriye halkının isteklerine ortak bir bakış açımız var” ifadelerini de kullandı.

En Çok Aranan Haberler