HABER

Diş hekimleri hakkında önemli karar

Danıştay 8. Dairesi, diş hekimliğinde uzmanlık ana dalları ile bu dalların eğitim sürelerinin belirlendiği yönetmelik çizelgesinin yürütmesini durdurdu.

Diş hekimleri hakkında önemli karar

18 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin “Diş Hekimliğinde Uzmanlık Ana Dalları ve Eğitim Sürelerine Dair Çizelge” başlıklı Ek-2 sayılı çizelgesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Danıştayda dava açıldı.

Danıştay 8. Dairesi, çizelgenin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin, 1219 sayılı Yasaya dayanılarak hazırlandığı ve Ek-2 sayılı Çizelgesinde, diş hekimliğinde uzmanlık ana dalları ile bu dalların eğitim sürelerinin ağız, diş ve çene cerrahisi için dört yıl, endodonti için üç yıl, ortodonti için dört yıl, pedodonti için üç yıl, periodontoloji için üç yıl, protetik diş tedavisi için üç yıl olarak belirlendiği kaydedildi.

Kararın gerekçesinde, hukuk devleti ilkesinin bir gereği olarak, idarelerin bireysel ya da düzenleyici işlemler tesis ederken sınırsız bir takdir yetkisine sahip olmayıp, bu takdir yetkisini hukuka, kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun olarak kullanması gerektiği vurgulandı.

“Uyarlama ilkesi” uyarınca idarelerin, düzenleme yetkisine sahip olduğu alanlarda, uygulamaları çağın gereklerine ve toplumun ihtiyaçlarına uygun olarak değiştirip, yeniden düzenlemesi gerektiği belirtildi. Gerekçede, bu yetkinin hukuka uygun olarak kullanılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekilerek, “Aynı zamanda bunun denetiminin yapılabilmesi için kamu yararını gerçekleştirmek amacıyla yapılan düzenlemelerin hukuki veya fiili gerekçelerinin somut olarak ortaya konulması gerekmektedir” denildi.

Davalı Sağlık Bakanlığı ve Başbakanlık tarafından dava konusu yönetmelik ile diş hekimliğinde 4 yeni uzmanlık ana dalı ihdas edilmesini gerektiren hukuki ve fiili durumun ortaya konulması gerektiğine işaret edilen kararda, şöyle denildi:

“Diş hekimliğinde yeni uzmanlık ana dalları ihdas edilmesini gerektiren hukuki veya fiili durumun ne olduğu ve bu uzmanlık ana dalları belirlenirken hangi kriterlerin esas alındığının bilimsel veri ve gerekçeler ile ortaya konulamadığı, bu nedenle 'diş hastalıkları ve tedavisi'nin ihtisas dalları arasında neden yer almadığı da belirlenemediğinden uyuşmazlık konusu Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin Ek-2 sayılı Çizelgesinde hukuka uyarlık görülmemiştir.”

AA

En Çok Aranan Haberler