Bazen dişlerimize ne kadar iyi bakarsak bakalım kazalar, doğuştan olabilecek eksiklikler ya da çocukluk döneminde kaybedilen daimi dişler olabilir.
Özellikle 6 yaşında çıkan büyük azılar süt dişi olarak düşünülüp ihmal edilir ve bu azı dişleri çok erken yaşta kaybedilir. Kişi ergenlik döneminden sonra, yani büyüme ve gelişim tamamlandıktan sonra implant yaptırabilir. İmplant çene kemiği içine gömülen yapay diş köküdür. Titanyum doku ile en iyi uyumu sağlayan metaldir. İmplant titanyumdan yapılır ve kemikle bütünleşerek çok dayanıklı bir yapı oluşturur. 1950'den beri geliştirilen implant teknolojisi ile uygulaması ve kullanımı çok konforlu hale gelmiştir.
Diş hekimliğinde amaç dişi kaybetmemektir. Bunun için öncelikle her tedavi uygulanır. Diş çekimi
de bir tedavi seçeneğidir. Kurtarılayamayan diş çekilir. Çekim boşluğu uygunsa konulan implant fonksiyonel ve estetik bir seçim olur.
İmplant lokal aneztezi ile muayenehanede yapılan ve hastada çok az travma yaratan bir tedavidir.
Bir implantın yerleşmesi hekimin de tecrübesi ile 10dk kadar süren kısa bir işlem olmaktadır.
İmplant yerleştirilmesi planlanan yerin uygun olup olmadığı implantın ömrü ve sağlığı açısından önemlidir. Çoğunlukla o bölgenin tomografisi istenir ve uygun kemik bölgesi belirlenir.
İmplant yerleştirildiken sonra 2 ila 6 ay arası bir süre kemikle tam kaynaşması beklenir. Daha sonra üstündeki diş eti hafifçe kaldırılır ve üst yapısı yapılır. Üst yapı zirkonyum ya da porselen malzemeden yapılır.
İmplant için risk oluşturan faktörler;
1-Sigara kullanımı
2-Kontrol altında olmayan diabet veya kalp rahatsızlıkları
3-Diş sıkma
4-Ağız bakımının yetersiz olması
Bunların hepsi implantın başarısını olumsuz etkiler.
İmplant ömür boyu planlanan bir tedavidir. Bu nedenle karar verirken hekiminizi araştırmanız önemlidir. Kullanılan implantın markası güvenilirlik açısından bilinmelidir. Arkasında çok araştırması olan klinik başarısı kanıtlanmış implantlar daha pahalı olabilir. Bu kendinize yaptığınız bir yatırımdır. Burada hasta titiz davranmalıdır.
İmplant tedavisi kaybedilen dişin fonksiyon ve estetiğinin en iyi sağlandığı yötemdir.
Özellikle tüm dişlerini kaybetmiş hastaların tekrar sabit protez kullanması kendine güven açısından büyük önem taşır.
Soru ve görüşleriniz için: can.tokman@mynet.com