YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dış Pazar Alarmı

Yavuz KUŞDEMİR / UŞAK, UOSB Başkanı Ali Yıldırım, ülke ekonomisine yönelik çeşitli açıklamalar yaptı. 2023 hedeflerini hatırlatan UOSB Başkanı Ali

Dış Pazar Alarmı

Yavuz KUŞDEMİR / UŞAK, UOSB Başkanı Ali Yıldırım, ülke ekonomisine yönelik çeşitli açıklamalar yaptı. 2023 hedeflerini hatırlatan UOSB Başkanı Ali Yıldırım şöyle konuştu:
"Türkiye'nin ihracatta en önemli ortakları komşularıdır. Ancak, gelinen noktada önemli pazarlarımızdan olan Ortadoğu ciddi bir karmaşanın içindedir. Bu coğrafyada maalesef ciddi boyutlarda ülke riskleri oluşmuş; hükümetlerde istikrarsızlık, sosyo-ekonomik durumlarda kötüleşmeler, yatırım ortamlarında kötüleşmeler, iç karmaşıklıklar, dinsel gerilimler, etnik gerilimler gibi birçok sorunu ortaya çıkarmıştır. Bu gelişmeler 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefimizi ciddi tehdit etmeye başladı. Ülke riski olarak da tanımlanabilecek bu tarz riskler için uluslararası ilişkileri ve politikaların yanı sıra ülke riskleri konusunda her yıl düzenlenen çeşitli konferansları takip etmemiz, ekonomide herkesin ihracat ve yatırım kararlarını daha doğru almasını sağlayacak."
ALTERNATİF PAZARLARI İŞARET ETTİ
Mevcut pazarların yerine alternatif pazarlar yaratılması gerektiğini ifade eden Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
"Risklerimizi dağıtmak ve aktif kalitemizi yükseltmek için ürün gamımızda ve üretim kalitemizde çeşitliliğe gitmek önemli bir tedbir olacaktır. Tek bir pazara, yani ülkeye hitap eden ürün gamından ziyade, ihracatçı olarak dünyanın çeşitli bölgelerine hitap edecek ürün portföyüne sahip olmak oldukça önemlidir. Böylelikle bir pazarda ortaya çıkan riskler sanayicimizi çok etkilemeyecektir. Ülke risklerinden korunmak ve bu riskleri minimize etmek adına yapacağımız çalışmalar, aynı zamanda ihracatçının rekabet gücünü de yükseltecektir. Bu da çağımız ekonomi dünyasının en önemli unsurlarındandır."
NİTELİKLİ İŞGÜCÜ VURGUSU
Ülke risklerinden korunmak için makine teçhizat yatırımlarının yanı sıra, ciddi anlamda insan kaynakları yatırımları ve uluslararası bağlantıların gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım şunları söyledi:
"Beşeri sermayenin güçlendirilmesi, her firma için olmazsa olmaz konular arasına girmiştir. Beşeri sermayeyi güçlendirmek için eğitime verilen önemin artması, eğitim kalitesinin yükselmesi gerekir. Sadece makine, teçhizat yatırımı değil, eğitime de yapılacak yatırım başarı sağlar. Bunun dışında imalatçı ve yatırımcıların önünü açacak yeni bölgesel ve illere yönelik teşvikler, yeni reformlar oluşturulmalıdır. Çünkü imalat ve üretim olmadan ihracat olmaz. Başarı sağlanması için de güven ortamının sağlanması gerekmektedir. Yurt dışındaki faaliyetlerinizi yürütmek için çeşitli şirketlerle işbirliğine gidilmelidir. İletişimin basitleştiği, teknolojinin her geçen gün geliştiği giderek küçülen dünyamızda, yatırım yapan şirketlerimiz ülkemizi 2023'e ve geleceğe taşıyacaktır. Türkiye yatırım birleşenlerinde insan kaynakları, işbirliği ve güç birliği ön plana çıktığı takdirde başarı kendiliğinden gelecektir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler