HABER

'Dış politika duygusal dayanışmayla olmaz'

'Dış politika duygusal dayanışmayla olmaz'

İstanbul - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin yıllardır bu coğrafyada dış politika götürdüğünü, hiçbir zaman tartışmaların bir parçası olmadığını belirterek, "Biz buradaki çatışmalarda (İsrail-Filistin) taraf haline dönüşmeye başlarsak bunun Türkiye için yaratabileceği çok ciddi sıkıntılar vardır. Dış politika dostluk,
duygusal dayanışma, mezhep, inanç, din, ırk, etnik temel beraberliğiyle götürülemez" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi-Robert Koleji Mezunu Sanayici, İşadamı ve Yöneticiler Derneği'nin düzenlediği toplantıda konuşan Baykal, Türkiye'nin 6 yıldır uyguladığı rogramının amaçlarına geniş ölçüde ulaştığını ifade ederek, Türkiye'nin kabul edilebilir bir istikrar tablosu yakaladığını, ancak bunun, ülkenin ekonomik sorunlarının tümünün ortadan kalktığı anlamına gelmediğini söyledi.

İktidar partisi ve onunla bağlantılı olarak Türkiye bakımından kimlik probleminin pek çok çevreyi kaygılandırmaya başladığı bir noktada bulunulduğunu ifade eden Baykal, bunun ciddi bir sorun haline gelmeye başladığını, bugün karşılaşılan sorunların giderek bir kimlik çatışmasıyla ilgili olduğuna dikkati çekmek istediğini söyledi.
Son karikatür krizinin altında yatanın da kimlik çatışmasının yansıması olduğunu belirten Baykal, Ortadoğu'da yaşanan çatışmaların temelinde de bunun bulunduğunu kaydetti.

Son günlerde Hamas problemiyle karşı karşıya olunduğunu ifade eden Baykal, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İsrail-Filistin çatışması yıllardır sürüyor. Türkiye,
İsrail-Filistin çatışması konusunda, dünyada belki de tek ülke olarak, her iki ülkeyle eşit, güvene dayalı bir ilişkiyi gerçekleştirmiştir.

Dış politikamızın temel hedefi olarak, Türkiye'nin güvenliğini, güvenilirliğini, varlığının güvence altına alınmasını, bunun gerektirdiği ilişkilerin açık bir zihinle dürüst bir şekilde yürütülmesi anlayışına dayanan dış politikayı bir tarafa bırakıp, yakınlıklar, dostluklar, tarihi beraberlikler, dini ortaklıklar, mezhepsel dayanışmalar temelinde bir özel imtiyazlı ilişkiye döndürmeye yönelecek olursak bunun yol açabileceği çok önemli sonuçların ortaya çıkması kaçınılmaz olur. Türkiye yıllardır bu
coğrafyada dış politika götürdü. Hiçbir zaman tartışmaların bir parçası olmadı. Biz buradaki çatışmalarda taraf haline dönüşmeye başlarsak bunun Türkiye için yaratabileceği çok ciddi sıkıntılar vardır. Dış politika, dostluk, duygusal dayanışma, mezhep, inanç, din, ırk, etnik temel beraberliğiyle götürülemez."

En Çok Aranan Haberler