HABER

Diş sıkma ve stres

Birçok hastalığın sebebi olan stres dişlere ve çene eklemine de oldukça fazla zarar vermektedir.

Uyurken diş sıkma ve diş gıcırdatma huzursuz bir hayatı işaret etmektedir.Diş gıcırtadan ya da sıkan ların yaklaşık üçte birinde psikolojik bozukluklara rastlanmaktadır.Bu rahatsızlık çoğunlukla anksiyete yani kaygı bozukluğudur.
Çoğunlukla duygularını, beklenti ve tepkilerini ifade edemeyen sürekli baskı altında olan kişiler bu sorunu uyku esnasında beden dili ile ifade ederler. Bu diş sıkma ve gıcırdatmadır.

Diş sıkma psikosomatik( yani psikolojik olarak yaşanan sıkıntılı durumun organlarda ortaya çıkması) bir rahatsızlıkdır.

Diş sıkmanın sonucunda bir çok sorun ortaya çıkar.Kişi sabah kalktığında yüz ,boyun, baş ağrısı ile uyanır. Problem ilerledikçe bel ağrısına, baş dönmesine, denge bozukluğuna sebep olur.

Diş sıkma sırasında çenelere ortalama 500 kilogram yük biner. Bunun 5 tona kadar çıkabildiği tesbit edilmiştir.
Oldukça yaygın olan bu sorun daha çok genç erişkinlerde görülür. Cinsiyet olarak kadınların daha fazla diş sıktığı görülmüştür.

Stres, gerginlik, öfke gibi duygularla derin uykuya dalındığında çeneler şiddetle sıkılmaktadır.
Bu kadar güçlü kasılmalar sonrası hasta şakak bölgesinde ağrı,omuz ve sırt ağrısı, kulakda çınlama, kulak ağrısı, baş dönmesi, gözde seyirme ve yüzde asimetri gibi problemlerle karşılaşır.Bu bulgular hastanın probleminin sebebinin diş sıkması olduğunu farkettirmez.Hasta sadece diş sıkıyor ve diş gıcırdatmıyorsa ya da eşi yoksa uykuda kendisi farkedemeyebilir.

Bu problemin çözülmesi için sadece diş hekimi tedavisi yeterli olmaz. Burada kişinin psikolojik olarak da tedavi alması gereklidir. Stres kaynakları ortadan kalkmasa da kişinin davranış biçimini değiştirmesi tedavi için çok önemlidir.

Diş sıkıp sıkmadığınızı kendi dişlerinizde kontrol edebilirsiniz:

-Dişlerde aşınmalar varsa
-Diş kenarlarında,dolgularda ve protezlerde kırıklar oluşuyorsa
-Gece uyurken eşiniz gıcırtı sesi duyuyorsa
-Dişlerde hassasiyet varsa
-Diş etlerinde çekilmeler varsa
Bu belirtilerin hepsi diş sıktığınızı gösterir.
'SIK DİŞİNİ' atasözü bile sıkıntılı durumlarda dayanmayı ifade eder. Dişimizi ve canımızı sıkmayalım.Sorunları farketmek, çözmeye çalışmak kendimiz için yapacağımız en doğru davranış olacaktır.

Soru ve görüşleriniz için: drsibelorsal@mynet.com

En Çok Aranan Haberler