HABER

Diş tedavisinde cerrahi yöntemler

Ağız ve diş sağlığının önemi tartışılmazdır.

Diş tedavisinde cerrahi yöntemler

Diş problemleri başta ağız kokusu, kanama ve dişlerin kaybına sebep olurken aynı zamanda ciddi şekilde kalp,böbrek,mide gibi organlarda hasara yol açmaktadır. Bugün yapılan onlarca çalışmada bu ispat edilmiş olmasına rağmen dünya üzerinde hemen her toplumda çok fazla diş eti hastalığına rastlanmaktadır. Diş eti hastalığına bağlı kayıplar ve yerine konulmak üzere uygulanan implant ve protez oranları giderek artmaktadır.

Birey olarak yapılacak en önemli şey diş sağlığını bilmek ve korumaktır. Diş çekimini ve yerine implant konulmasını kurtuluş olarak görmek çok yanlıştır. Hiçbir protez sizin kendi dişiniz kadar fonksiyonel olamaz.

Estetik amaçlı diş tedavilerinde daima kendi dişinin üzerine uygulamalar yapılmaktadır ve kendi dişiniz korunmaktadır. Oysa ki çürük, dişeti hastalığına bağlı diş kayıplarında tedavi eksik dişi protez olarak tamamlamak şeklindedir. İmplant da bir protezdir. Kemik içine yerleştirilen titanyum vida sizin kendi dişinizin özellikleri taklit etmek için yapılır. İmplant da diş gibi aynı özenli bakım ve temizlik gerektirir aksi halde implant da kaybedilir.

Dişlerin bakımı ile ilgili eksiklikler karşılaşılacak hastalıkları belirler. Şöyle ki eğer düzenli hergün iki kez diş fırçalıyor ve diş ipi kullanıyorsanız diş eti hastalığı olma ihtimaliniz hemen hemen hiç yoktur. Düzenli dişhekimine gidiyorsanız en ufak çürük anında tedavi edilmekte ve bu nedenle çürük sebebiyle de diş kaybınız olmamaktadır..

Bunlar ihmal edilirse kişi öncelikle diş etinde rahatsızlıklar hissetmeye başlar. İlk aşamada diş etlerinde kanama, kırmızı ve şiş bir görüntü ortaya çıkar. Ağız kokusu başlar ve buna bağlı sosyal problemler de başlar.Bu aşamada derhal hekime başvurulmalıdır. Hekim muayenesi sonucu diş etlerinin durumuna göre tedavi seçenekleri anlatılır. Hasta çoğu zaman bilmediği tedaviler hakkında bilgi alsa da korkar,ihmal eder ve sonunda dişler kaybedilir.Oysa ki cerrahi tedavi olarak anlatılan bu tedaviler kesinlikle ağrılı korkulacak işlemler değildir.Bu tedavileri şöyle sıralayabiliriz:

1-Başlangıç diş eti hastalığında daima diş taşı temizliği ilk tedavidir. Derin bir diş taşı temizliği ve iyi bir ağız hijyeni öğretilir, hasta uygulamayı(yani doğru diş fırçalamayı) tam yaparsa diş etleri iyileşir. Diş taşı temizliği el aletleri, ultrasonik aletlerle lokal olarak uyuşturma yapılmadan uygulanır.

2-Hastalık orta seviyelere gelmiş ve diş saran doku da erimeler başlamışsa ( cep denilen aralık oluşmuş 3mm civarında ) hastaya Subgingival Küretaj tedavisi gereklidir. Yani dişin etrafında oluşan boşluklar o bölgeye göre yapılmış el aletleri ile diş eti ve kök yüzeyi iyice kazınarak temizlenir. Amaç cep denilen boşluğu ortadan kaldırmak ve dişetlerinin dişi sıkıca sarmasını sağlamaktır. Bu tedavide işlem gören bölge lokal olarak uyuşturulur.Aneztezi yapıldığı için hasta ağrı duymaz. İşlem sonrası sosyal hayatına aynı şekilde devam edebilir.

3-Diş eti problemi iyice ilerlemiş ve diş çevresi kemikte ciddi erimeler meydan gelmiş ise uygulanan işlem Flap operasyonudur. Lokal anestezi uygulana hastalık olan diş eti bölgesinde diş eti kaldırılarak aynı küretaj işlemi de olduğu gibi hastalıklı doku kazınır. Oluşan kemik kaybı ve şekline göre o bölgeye ileride kemik dokusuna dönüşen kemik greftleri(kemik tozu) uygulanır. Lazer uygulamaları ile tedavi desteklenebilir. Doku tekrar aynı yerine dikilerek tedavi bitirilir. Sonrasında antibiyotik destek uygulanır.Hasta tedavi sonrasında rahat bir şekilde kendi işlerini yapabilir.Bir hafta sonra dikişler alınır ve ağız hijyeni kontrol edilir.

4-Diş eti çekilmelerinde uygulanan tedaviler dokunun tekrar oluşmasına yöneliktir. Diş eti çekilen bölgeye ağız içinden özellikle damaktan kendi dokusu alarak kapatılabilir. Doku alınan ve konulacak bölge lokal olarak uyuşturulur ve doku yerleştirilerek dikiş atılır. Başka yöntemlerle de çekilen doku yüzeyi kapatılabilir. Bunların hepsinde lokal olarak uyuşturulur ve dikiş atılır.

5-Yarım gömülü ya da sorunlu yirmi yaş dişleri de lokal anestezi ile çekilir ve dikiş atılarak dokunu iyileşmesi sağlanır.

Bu tedavilerin hepsi cerrahi tedavi olarak anlatılır. Bilinmesi gereken bu işlemlerin tek bir amacı vardır kendi dişlerinizi ve dokularınızı korumak ,sağlığınızı korumak. Dolasıyla bu tedavilerden korkmak,tedaviyi ertelemek sonucunda mutlaka diş kaybedilir.Sonrası ile eksik dişin yerini doldurmak için köprü,implant gibi protetik tedavilere yönelmektir.

Kendi sağlığımız için dişlerimize gerekli vakti ayırmalı,özen göstermeliyiz. Tedavilerin amacı hastanın acı çekmesi değil sağlıklı ve iyi olmasıdır.

En Çok Aranan Haberler