Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "2012 yılının ilk çeyreğinde özellikle Avrupa'ya ihracat beklentisi tüm anket dönemlerinin en düşük seviyesindeyken, ikinci çeyrekte bu beklentinin yükselmesi genel ihracatımıza da ciddi katkı yapacaktır" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılı 2. çeyrek Dış Ticaret Beklenti Anketi'nin sonuçlarını değerlendirdi. Çağlayan, ihracat beklentisinin ithalat beklentisinden daha yüksek artığını, ihracatçıların Avrupa pazarına ihracat beklentisinin yükseldiğini belirterek, "150 milyar dolar ihracatı rahat gerçekleştiririz" dedi. Bakan Çağlayan, endeks sonuçlarına ilişkin olarak, Dış Ticaret Beklenti Anketi'nde 2012'nin ikinci çeyreğinde ihracat beklentisinin 2012'nin ilk çeyreğine göre 17.1 puan artarak 115 puan seviyesine yükselmesinin 2012 yılı ihracat hedeflerine ulaşmada önemli olduğuna dikkati çekti. Çağlayan, ihracatçıların ikinci çeyreğe ilişkin beklentilerini ve özellikle Avrupa pazarına olan ihracat beklentisinin artmasının Avrupa pazarının yeniden canlanmaya başladığını, Avrupa ekonomik krizinin etkilerinin azalmaya başladığına işaret olduğunu söyledi. Çağlayan, "2012 yılının ilk çeyreğinde özellikle Avrupa'ya ihracat beklentisi tüm anket dönemlerinin en düşük seviyesindeyken,
ikinci çeyrekte bu beklentinin yükselmesi genel ihracatımıza da ciddi katkı yapacaktır. Avrupa pazarında umutların yeşermesi, ihracatımızın yüzde 50'den fazlasını gerçekleştirdiğimiz Avrupa'ya ihracat beklentisinin artması, 2012 yılı ihracat hedefimize ulaşmamızda lokomotif görevini üstlenecektir" diye konuştu.
Çağlayan, 2012 yılının ilk çeyreğinde sadece Afrika ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'ne ihracatın artacağı beklentisi söz konusuyken ikinci çeyrekte tüm ülkelere ihracat beklentisinin artmış olmasının gerek pazar çeşitlendirmesi, gerekse yeni pazarlara açılma konusunda ihracatçıların önemli mesafe katettiğini gösterdiğini bildirdi. Çağlayan, "Beklentilerin hem Avrupa pazarında yükselmesi, hem tüm ülkelere ihracat artışının olacağının belirlenmesi 2012 yılı Orta Vadeli Program hedefi olan 148.5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşılmasının ve hatta aşılmasının mümkün olabileceğini göstermektedir" dedi.
Bakan Çağlayan, 2012 yılının ikinci çeyreğinde ithalat beklentisinin bir önceki çeyreğe göre 11.1 puan artmasına rağmen geçen yılın aynı dönemine göre ithalat beklentisindeki artışın daha düşük puanlarda seyrettiğine dikkati çekti. İthalat artış beklentisinde öne çıkan ülkelerin Hindistan, Endonezya, Güney Kore, Japonya gibi Asya ülkelerinin yanı sıra petrol ürünleri ithal edilen Irak, İran, Suudi Arabistan gibi Ortadoğu ülkeleri olduğunu belirten Çağlayan, açıklamasından şunları kaydetti:
"İthalat artış beklentisinin temel nedeni her zaman olduğu gibi yurtiçinde üretimin olmaması, üretim yetersizliği, fiyatların yüksek olmasıdır. Bu nedenlerin ortadan kaldırılması ve en aza indirilmesi için GİTES verileri ışığında hazırlanan yeni teşvik sistemi 'problemi çözmede anahtar' rol oynayacaktır. Yeni teşvik sisteminde stratejik yatırımların ciddi şekilde teşvik edilmesi bu sektörlerde yatırımlar gerçekleştirilecek ve Türkiye'nin ithalata bağımlı olduğu ürünlerin üretimi Türkiye'de yapılacak. Bu sayede hem ithalat azalacak, hem de cari açıkta gerileme söz konusu olacaktır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz