HABER

Dış ticaret uzmanlarından hükümete ikaz

BURSA (İHA) - Dış Ticaret Uzmanları Derneği (DUMED) Başkanı Muhittin Cudi; 1994, 1999 ve 2001'de kapasite kullanım oranının yüzde 70' ere inmesinin, o yıllarda rekor küçülmeler yaşanmasının altında, bir önceki yılların dış ticaret açıklarının çok fazla olmasının yattığını, bu yılın ilk 5 ayındaki 12 milyar dolarlık dış ticaret açığının da bu endişeleri uyandırdığını söyledi.

Hükümetin yetkililerinin doların 1.5 milyon seviyesinde seyretmesi ile bu yıl için 8 milyar dolarlık dış ticaret açığı olur açıklamalarının da anlaşılabilir bir tarafı olmadığını anlatan DUMED Başkanı Cudi, "Dış ticaret açık hızının yaz aylarında yavaşlayacağını düşünürsek, yıl sonunda 25 milyar dolar seviyesini bulur. Geçen yıla göre dış ticaret açığındaki artış yüzde 60 gibi rekor bir seviyededir. Bu durum cari işlem açığına da yansıyacak, 7 milyar dolar civarında tahmin edilen cari işlem açığı 10 milyarın üzerinde olacaktır. 2004 ekonomi hedeflerinin tutturulması ve ekonominin daha sağlıklı yoluna devam edebilmesi için dış ticaret açığına dikkat çekiyoruz ve acil tedbir alınmasını talep ediyoruz. 2000 yılı sonunda 27 milyar dolar dış ticaret açığı vardı. 2001 de eksi 9.4 oranında küçüldük. Yüzde 97 devalüasyon yaşadık. 2004 ün ilk 3 ayında 5 milyar dolar cari işlemler açığı oluşurken, 2004 sonu cari işlem açığını 7.6 milyar dolar olarak söylemek insan mantığına ters gelir. Döviz gelirinin yüzde 69'unun ihracattan sağlandığını göz önünde bulundurursak, bugünden itibaren 2005 de kotaların kalkması ile daha zor durumda kalacak olan tekstilcilerimizin desteklenmesi gerekir. Tekstil ihracat artış hızı yüzde 30'lardan yüzde 10'lara düştü. Konfeksiyon da ise durum daha vahimdir. Bu yıl konfeksiyon ihracatında gerileme yaşıyoruz. İstihdam yoğun olan tekstil ve konfeksiyon sektörlerine maliyet girdilerini düşürebilecek ciddi teşvikler hükümet tarafından sağlanmalıdır. Fuarlarda tekstilcilerimiz müşterilerini Uzakdoğu ülkelerine kaptırdılar. Rekabet gücümüzü bu sektörlerde arttırmalıyız. Dış ticaret açığı verdiğimiz ülkelere mal satmanın da yollarını araştırmalıyız. Döviz gelirimizin yüzde 89'unun ithalata harcandığını düşünürsek tüketime yönelik kalitesiz ürünlerin getirilmesinin engellenmesinin de ne kadar önem arz ettiği ortaya çıkar. Vatandaşlarımızın da alış verişlerinde yerli malı kullanma bilincinde olmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin böylesine hassas ekonomik dengeler üzerinde büyümeye çalışırken, hiç kimsenin gündemi lüzumsuz siyasi sürtüşmelere ve suni ortamlara sürüklemeye hakkı bulunmadığına dikkat çeken DUMED Başkanı Cudi, hükümetin bütün dikkatini dış ticarete, ekonomiye, büyümeye ve dolar kurunu dengede tutmaya vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler