HABER

Diş ve diş eti hastalıkları önlenebilir

Denizli Diş Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bayram İlkimen, diş ve diş eti hastalıklarının önlenebilir hastalık olduğunu bildirdi.

Diş ve diş eti hastalıkları önlenebilir

Diş Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bayram İlkimen, diş ve diş eti rahatsızlıklarının yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeniyle insanların karşılaştığı en büyük sağlık sıkıntısı olduğunu, ağız sağlığı, genel sağlık ile entegre bir konu olduğunu belirterek, ağız sağlığının çürüksüz bir ağızdan çok daha fazla bir anlam taşıdığını ve genel sağlığın iyi olması ile yakından ilişkili olduğunu söyledi.

5-17 yaş grubu çocukların yüzde 60'ında diş ve diş eti enfeksiyonu tespit edildiğini ve bu durumun çocukların "Büyüme yetersizliğine" zemin hazırlayan faktörlerden birisi olduğunu kaydeden İlkimen, "İleri derecede diş eti rahatsızlığı olan anne adaylarında düşük bebek yapma riskinin sağlıklı diş etine sahip annelere göre 8 kat fazla olduğu, diş ve diş eti hastalığı olan 30-69 yaş grubunda kroner kalp hastalığı görülme riskinin 3-7 kat fazla olduğu, kötü ağız hijyenine sahip olan bireylerin kronik solunum sistemi hastalığına yakalanma riskinin 4-5 kat fazla olduğu, erken çocukluk dönemi çürüğü taşıyan çocukların yüzde 80'inin kontrol grubuna göre ideal kilolarında olmadıkları değerlendirildi. Bu yaklaşımlara göre, ağız sağlığı yaşam kalitesi için belirleyicidir. İyi bir ağız sağlığı, erken ölüm oranını azaltır. Diş ve diş eti hastalıkları en belirgin dört bulaşıcı olmayan hastalık ile ortak risk faktörlerine sahiptir. En belirgin dört bulaşıcı olmayan hastalıklardan kardiovaküler hastalıklar, diyabet, kanser, kronik akciğer hastalıkları, diş ve diş eti hastalıkları ile ortak risk faktörlerine sahiptir. Değişen hayat tarzı, hastalık kalıplarını hızla değiştirmektedir. Şeker yönünden zengin yiyeceklerin kullanımı, sigara ve alkol tüketiminin artması gibi değişime uğrayan hayat tarzı ile yakından ilişkilidir. Ağız ve diş sağlığını diğer sosyal ve çevresel etkenlerin yanı sıra, bu hayat tarzı da etkilemektedir. Ağız hastalıklarının önlenmesi demek, genel sağlığın ve hayat kalitesinin desteklenmesi demektir" diye konuştu.

Türkiye'de diş hekimine gitme alışkanlığının yok denecek kadar az olduğunu ileri süren İlkimen, ülkenin gerek sağlık kültürü ve eğitim düzeyinin düşüklüğü ve gerekse halkın alım gücünün yetersizliği nedeniyle diş hekimliği hizmetlerinin kullanılmadığını, halkın yüzde 47.11'inin son 1 yılda diş hekimine gitmediğini, hayatı boyunca hiç diş hekimine gitmeyen nüfus oranının ise yüzde 12.5 olduğunu vurguladı. Gönüllü diş hekimlerinin katılımlarıyla yurt çapında gerçekleştirilecek projeyle, toplumun ağız ve diş sağlığı konularında bilinçlenmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyleyen İlkimen, "13 Eylül-2 Ekim 2004 tarihleri arasında devam edecek Diş Koruma Günleri dolayısıyla 3 bin 800'e yakın gönüllü diş hekimi tarafından ücretsiz olarak hizmet verilecektir. Denizli'de 115 diş hekimi hizmet edecektir" şeklinde konuştu.
Öte yandan, 1992 yılında Sağlık Bakanlığı Sağlık Projesi Koordinatörlüğü tarafından yapılan araştırma sonucuna göre, gelişmiş ülkelerde nüfusun diş hekimine gitme sıklığı 5 iken, ülkemizde bu oranın 0.7 olduğu, diş macunu kullanımının Türkiye'de 2003 yılına göre yüzde 80-85 olduğu bildirildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler