HABER

Dişeti Hastalıkları ve Alzheimer arasındaki bağlantı

Dr. Sibel Örsal Dişeti Hastalıkları ve Alzheimer arasındaki bağlantıyı açıkladı

Dişeti Hastalıkları ve Alzheimer arasındaki bağlantı

DİŞ ETİ HASTALIĞI VE ALZHEMIER

Dişeti hastalığı, periodontal hastalık ağız içindeki bakterilerin neden olduğu diğer diş destekleyici dokuların enfeksiyonu ve enflamasyondur. Diş eti hastalıklarının diş, diş etleri ve çevresindeki dokuyu etkileyen bir lokal enfeksiyon iken, aynı zamanda genel sağlık üzerinde de çok olumsuz etkileri olabildiği incelenmiştir. Bilim adamları periodontitis yani diş eti hastalığı ve Alzheimer hastalığı arasında bir bağlantı olduğuna dair çalışmalar yapmaktadır.Periodontal iltihap Alzheimer hastalığı ile bağlantılı kognitif fonksiyon[BİLİŞSEL BOZUKLUK] bozuklukları riskini arttırmaktadır ve beyinde iltihap ile ilişkilidir.

Alzheimer hastalığı demansın en yaygın formudur ve ölüm oranı çok yüksektir. Bu rejeneratif hastalığın her yıl hızla artmaya devam ettiği görülmektedir. Bunun en sık görülen risk faktörleri yaşlılık, ve aile öyküsüdür. Alzheimer hastalığından muzdarip hastaların çoğunda diş eti hastalığı dişeti hastalığı görülmüştür.

Diş eti hastalığı ve Alzheimer hastalığı arasındaki ilişki üzerine bulgularından bazıları şunlardır.

Periodontal Enflamasyon Alzheimer Hastalığı için riskini artırır. Periodontal hastalık, Alzheimer hastalığı ile bağlantılı kognitif (bilişsel bozukluk )geliştirme riskini artırır. Bilişsel bozukluk , “sağlıklı” ile “demans” arasında yer alan patolojik bir geçiş evresi olup, demans geliştirme riskinin artmış olduğu bir klinik bir tablodur. Bu iki durum arasındaki nedensel ilişkiyi bulmak için yapılan araştırmalara göre, diş eti iltihabı olan insanlar diş eti iltihabı olmayanlara kıyasla daha fazla risk altında görülmüşlerdir. Risk inflamasyon seviyesi arttıkça artmaktadır. Bilim adamları dişeti hastalıklarının zaten azalan bilişsel fonksiyonları olan kişilerde bilişsel fonksiyonları daha da kötüleştirdiğini izlemişlerdir. Alzheimer hastalarının beyinlerinde yapılan araştırmalarda periodontal bakteriler yüksek seviyelerde gösterilmiştir. Araştırmacılar, ağız ve diş etinde üreyen bakterilerin kan yolu ile beyine geçtiğini ve zarar verdiğini düşünmektedirler.

Periodontal hastalığının beyin hücrelerini ve kanlanmayı bozarak hastalığı tetiklediği araştırılmaktadır. Sigara kullanımı ve genetik bozukluklar da Alzhemier hastalığı için riskdir.Bu risk faktörleri, bu iki durum arasındaki ilişkiyi açıklayabilir. Periodontal inflamasyon ve diş kaybı her türlü Alzheimer hastalığı için risk faktörleridir.İnme ayrıca Alzheimer hastalığı için önemli bir risk faktörüdür ve diş eti hastalığı inme gelişme riskini artırır. Dişeti hastalığı Alzheimer hastalığını tetikliyebilir veya dişlerin düzgün bakımı henüz demans bu formun riskini azaltabilir şeklinde kesin bir kanıt bulunmamakla birlikte, tüm bu çalışmalar,

Dişeti Hastalıkları ve Alzheimer arasındaki bağlantı

Periodontal hastalığın önlenmesi Alzheimer hastalığı geciktirmek için etkili bir olduğu sonucuna varılmıştır. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme gibi sağlıklı yaşam tarzı, ek olarak, düzenli diş hekimi ziyaretleri yanı sıra diş fırçalama ve diş ipi ile kullanımı ile ağız ve genel sağlığımızı korumuş oluruz.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: drsibelorsal@mynet.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler